Ob zunajserijski Janji si tudi Mia želi več v steni

Kramplova letos do uspehov kariere tudi zaradi osredotočenosti na maturo
Fotografija: Mia Krampl je ob izvenserijski Janji Garnbret letos kazala predstave kariere, tudi s srebrom na svetovnem prenstvu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Mia Krampl je ob izvenserijski Janji Garnbret letos kazala predstave kariere, tudi s srebrom na svetovnem prenstvu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ob prvi zvezdnici športnega plezanja Janji Garnbret, ki je letos osvojila tri naslove svetovne prvakinje in balvanski seštevek v svetovnem pokalu, sta med slovenskimi dekleti v tej sezoni pustili pečat tudi Mia Krampl in Lučka Rakovec. Najstnici sta si prvič v karieri priplezali stopničke v svetovnem pokalu, Kramplova pa je navdušila še z naslovom svetovne podprvakinje v težavnosti. Zdaj ju čaka še evropsko prvenstvo.

Devetnajstletna Kramplova se je prvič v karieri uvrstila na stopničke svetovnega pokala maja na balvanih v Münchnu, kjer je bila tretja. »V tej disciplini nisem vedela, kaj lahko pričakujem, zato si nisem zastavila posebnih ciljev. Priznam pa, da tako visokih uvrstitev v letošnji sezoni ni bilo v mojih mislih. Lani sem si dokazala, da zmorem v finale – in to je bil moj cilj, zbrati jih čim več. Tudi na svetovnem prvenstvu sem presegla svoje želje, nisem verjela, da je to mogoče, vse je šlo nad pričakovanji,« je sezono komentirala tekmovalka z Golnika, ki bi si za piko na i želela vozovnico za olimpijsko premiero v Tokiu 2020. Zanjo se bo s tekmicami merila novembra v Toulousu.

Lep spomin: svetovno podprvakinjo v težavnosti so ob sprejemu v Ljubljani premagale solze sreče. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Lep spomin: svetovno podprvakinjo v težavnosti so ob sprejemu v Ljubljani premagale solze sreče. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Srebrno kolajno v težavnostnem plezanju s svetovnega prvenstva je shranila v domačo vitrino, v katero spravlja vsa svoja odličja, od tistih z državnega prvenstva od desetega leta naprej. Dokazovanje v steni pa ni bila njena edina letošnja skrb, pripravljala se je še za en velik zalogaj – maturo, ki jo je uspešno opravila. »Morda je bilo prav to ključno, da sem misli usmerila drugam kot v plezanje. Bremen je bilo tako več, tista v plezanju pa so bila prav iz tega razloga manjša,« je ključ do uspeha razkrila sogovornica, ki je premor med najdaljšimi počitnicami izkoristila še za študentsko delo.

»Pouka več ni bilo, ukvarjala sem se samo s treningom in ker v prostem času nisem hotela gledati v zrak, sem si našla delo. Preizkusila sem se kot natakarica. Bilo je zabavno,« je spregovorila o novih izkušnjah.


Z velikimi tekmami nima težav


Veliko vrhunskih športnikov ima težave z nastopi na velikih tekmovanjih, Kramplova ne. V finalu svetovnega prvenstva na Japonskem je plezala tako suvereno, kot bi se rutinirano borila za kolajne. Z dokazovanjem pod pritiskom nima težav. Je ta sposobnost prirojena, ali se tega športnik nauči?

»Meni se ni bilo treba tega naučiti. Nekateri imajo z velikimi tekmovanji težave, delo s športnimi psihologi jim pomaga zmanjšati stres, jaz pa imam to srečo, da tega ne potrebujem,« je razpredala varovanka trenerja Anžeta Štremflja, čigar soproga Maja (z dekliškim priimkom Vidmar), nekdanja vrhunska plezalka, Kramplovi tudi postreže s kakšnim dragocenim nasvetom. Ji je pa spodletelo na domači tekmi v Kranju, kjer je v finalu pokazala precej manj, kot zna.

Prejšnji konec tedna se Kramplovi ni izšlo na domači tekmi v Kranju, zasedla je 7. mesto. FOTO: Roman Šipić/Delo
Prejšnji konec tedna se Kramplovi ni izšlo na domači tekmi v Kranju, zasedla je 7. mesto. FOTO: Roman Šipić/Delo


Z drugimi reprezentantkami se odlično razume, niso le tekmice, ampak tudi prijateljice, ki se med seboj podpirajo. Garnbretova, ob kateri je stala na stopničkah na balvanski tekmi za svetovni pokal v Münchnu, pa tudi na preizkušnji v težavnosti na svetovnem prvenstvu, je navdih za vse, tudi zanjo. »Njen talent je izjemen. Takšno plezalko si verjetno želi vsaka tekmovalka ob sebi. Pri njej vidiš gibe, ki se ti zdijo neizvedljivi, ona pa jih kar naredi, pokaže, da je vse mogoče, le bolj se je treba potruditi. Janja prinaša motivacijo, ob njej hočeš še več,« v tem, da vadi ob najboljši športni plezalki na svetu, vidi veliko prednost.

Naslednja postaja je za Kramplovo Škotska. Enako kot pred enim mesecem na prvenstvu stare celine na balvanih na Poljskem, kjer sta si Urška Repušič in Vita Lukan priplezali zlato in srebrno kolajno, bo konkurenca zelo okrnjena tudi v boju za evropske naslove v težavnosti v Edinburghu. Kramplovi in Rakovčevi se bodo na današnjih kvalifikacijah pridružili še Martin Bergant, Luka Potočar, Mina Markovič in Tjaša Kalan, polfinale in finale pa bosta na sporedu jutri.

Komentarji: