Katja Fain bronu z EP dodala še četrto mesto na SP

Slovenska plavalka Katja Fain je v finalu na 200 m prosto na svetovnem prvenstvu v kratkih bazenih v Abu Dabiju zasedla četrto mesto.
Fotografija: Katja Fain je odlično štartala v svetovno prvenstvo v Abu Dabiju. FOTO: Francois-Xavier Marit/AFP
Odpri galerijo
Katja Fain je odlično štartala v svetovno prvenstvo v Abu Dabiju. FOTO: Francois-Xavier Marit/AFP

Z novim svetovnim rekordom je zmagala Siobhan Bernadette Haughey iz Hongkoga. Katja Fain je za bronasto kolajno zaostala 47 stotink sekunde. Mariborčanka, ki je na evropskem prvenstvu v Kazanu pred dobrim mesecem dni osvojila bron s časom 1:53,88, je tokrat začela zelo rezervirano. Tako po 100 kot po 150 metrih je bila še zadnja, s sijajnim zaključkom pa je na koncu prehitela štiri tekmice in kot najboljša Evropejka zasedla končno četrto mesto.

Obenem pa je s časom 1:53,48 popravila tudi državni rekord, ki ga je odplavala prav v finalu EP v Kazanu 7. novembra. Srebro je pripadlo Kanadčanki Rebecci Smith, bron pa Američanki Paige Madden. Slavila je 24-letna Haugheyjeva s časom 1:50,31, s čimer je za 12 stotink popravila svetovni rekord.

»Moj prvi finale na članskem svetovnem prvenstvu je za mano. Sem zelo zadovoljna, spet nov državni rekord. Letos sem ga skozi sezono izboljševala in to je bil res očitno vrh, ker sem ga izboljšala še za štiri desetinke. Sem zelo zadovoljna,« je po tekmi povedala Katja Fain.

V drugih sto metrih ji ni para

»Četrto mesto na svetu še toliko boljše. V bistvu sem cilj dosegla že z uvrstitvijo v finale, zdaj, ko sem si priplavala četrto mesto pa še toliko boljše. Počutim se super. Mogoče bi si želela hitrejšega začetka prvih 100 metrov, drugih 100 pa je bilo zelo dobrih. Jutri me čaka še 200 m delfin. Še zadnji štart letos. Jaz bom dala vse od sebe in upam, da se mi bo tudi tam izšlo po željah,« je dodala.

Odleglo je tudi mami in trenerki Metki Sparavec Malenko: »Malo napeto vse skupaj. Še vedno je malo prepočasna prvih sto metrov, ampak drugih sto ji ni para. Zelo hitrih zadnjih 50 ji je prineslo premik s sedmega na četrto mesto. Odlično. Finale svetovnega prvenstva, 4. mesto in državni rekord je vrhunec letošnjega leta. 200 delfin bo predvsem sproščeno in njena naloga je, da se čim bolj približa svojemu osebnemu rekordu. Še vedno je za njo to precej nova disciplina, ki jo mora odplavati na takšnem nivoju in v tej konkurenci.«

Podvig so napovedale že kvalifikacije

Že uvodne kvalifikacije so prinesle veselje v slovenski tabor, prve čestitke pa si je prislužila Fainova. Mlada Mariborčanka se je namreč na 200 metrov prosto s šestim dosežkom kvalifikacij (1:54,61) prebila v popoldanski finale.

»Moj cilj na tem svetovnem prvenstvu je bil, da se uvrstim v finale, kar mi je tudi uspelo. Zato sem zelo zadovoljna. Verjetno sem se tudi zato, ker je od moje zadnje tekme minil že mesec dni, na prvih 100 metrih še nekako iskala, v drugi polovici tekme pa sem res pospeševala, tako da se mi je izšlo za finale. V njem bom dala vse od sebe in plavala najhitreje, kar zmorem,« je bila dobro razpoložena Fainova.

»Katja je izpolnila dopoldanski cilj in se uvrstila v finale. Ker smo tukaj šele dva dni in se še nismo čisto prilagodili na časovno razliko, ni bilo preprosto. Zbuditi se ob 3:30 po slovenskem času in se pripraviti za nastop je kar težko. Zaradi tega nisem točno vedela, koliko lahko izvleče iz sebe zjutraj. Toda izšlo se je po načrtu, kar je zelo pozitivno. Po kolajni na evropskem prvenstvu je nekako normalno, da na svetovnem prvenstvu meriš na finale. Zdaj nima več česa za izgubiti,« pa je ocenila Metka Sparavec Malenko.

Ne ve, zakaj so jo diskvalificirali

Janja Šegel je na 200 metrov prosto s časom 1:57,81 zasedla 20. mesto, na 100 metrov hrbtno pa je z 1:00,30 pristala na 28. mestu. »Ker so za mano štirje naporni meseci tekmovanj in potovanj, sem z doseženima rezultatoma res lahko zadovoljna,« je omenila Šeglova.

Tjašo Vozel so na 50 metrov prsno diskvalificirali, ker po skoku z nogama ni simultano odrinila prsno. »Če sem iskrena, ne vem, zakaj natančno so me diskvalificirali. Posnetek mojega nastopa smo si večkrat ogledali. Verjetno so sodniki videli po obratu več delfinovih udarcev, ampak je bil le en. So pa bili diskvalificirali tudi Kitajko in Italijanko, ki sta imeli najboljša dosežka, tako da bo to še zelo zanimivo prvenstvo,« je poudarila Vozlova.

Preberite še:

Komentarji: