Po izgubljenem uvodnem nizu zmaji zvezanih rok

Odbojkarji ACH Volleyja so svojo enajsto sezono lige prvakov začeli s porazom brez dobljenega niza v Friedrichshafnu.
Fotografija: Manjkal je prispevek korektorja Petra Đirlića, ki je bil v napadu le 30-odstotno uspešen. FOTO: CEV
Odpri galerijo
Manjkal je prispevek korektorja Petra Đirlića, ki je bil v napadu le 30-odstotno uspešen. FOTO: CEV

Ljubljana – Če sta Friedrichshafen in ACH Volley papirnata kandidata za drugo mesto v skupini C odbojkarske lige prvakov, so Nemci po uvodnem kolu korak pred serijskimi slovenskimi šampioni. »Pričakujemo trd boj z vsemi tekmeci, toda marsikoga lahko tudi presenetimo,« je pred začetkom sezone napovedoval predsednik kluba Rasto Oderlap. Na novo priložnost bo treba počakati mesec dni.

Da bo v skupini C očitno še bolj vroče in razburljivo, kot se je zdelo po žrebu, ko so vsi brez izjeme na položaj nespornega favorita postavljali ruskega podprvaka, Zenit iz St. Peterburga, je nakazal že uvodni dvoboj, v katerem je umetno in z izjemno finančno injekcijo Gazproma ustvarjeni ruski velikan pred domačim avditorijem komajda, s 3:2 (zadnji niz se je končal v podaljšku s 16:14), odpravil čvrstega francoskega izzivalca Chaumont, ki si je moral mesto med klubsko elito stare celine izboriti skozi kvalifikacijsko sito. To je bil prvi namig, da prvo mesto v skupini vendarle še ni vnaprej oddano, in spodbuda tudi za oranžne zmaje, da nepremagljivih na tej ravni ni.



Friedrichshafen resda ni več na kakovostni ravni izpred desetletja, ko je bil celo na vrhu Evrope, vseeno pa ima karizmatični trener Vital Heynen na razpolago razmeroma enakovreden igralski kader, pri katerem težko predvidiš začetno šesterko. Moštvo je, vsaj na papirju, še najšibkejše na položaju sprejemalcev, na katerem še posebej izstopa Athanasios Protopsaltis, ki s 185 cm ni ravno prototip napadalca v sodobni odbojki, ki je pregovorno debel decimeter višji. Obenem je sinoči zelo slabo začel tudi poljski korektor Bartlomiej Boladz, zato je moral podajalec Jakub Janouch izdatneje razigravati oba osrednja blokerja – in to uspešno počel ves dvoboj.


Maratonskih 39 minut


Odločilen je bil uvodni niz, ki je trajal maratonskih 39 minut in se v infarktni končnici, v kateri sta si moštvi izmenjevali zaključni žogi, več pa so jih imeli Ljubljančani, končal šele po 70 točkah. Zadnjo je s prvim tempom prispeval ravno eden od domačih blokerjev, Estonec Andreas Takvam, potem ko so gostje v prazno zmetali kar osem priložnosti za osvojitev niza. Manjkal je prispevek hrvaškega korektorja Petra Đirlića, ki se je za nameček še trikrat ujel v bloku, a ga je Urnaut obdržal v igri tudi v drugem nizu, saj zanj nima ustrezne zamenjave. V tem delu so Nemci po asu Takvama takoj ušli s 3:0, po izenačenju na sedmi točki pa premaknili v višjo prestavo in le še plemenitili razliko. Razigral se je Boladz, ki je bil v drugem in tretjem nizu kar 71-odstotno uspešen v napadu.

Zadnji del je bil hitro odločen, saj so Ljubljančani popustili, Urnaut pa je skušal padec v igri vendarle zaustaviti z menjavo korektorja – improviziral je in na to mesto postavil siceršnjega sprejemalca, Kanadčana Jorija Mantha, ki pa ni prinesel presežka, kaj šele zasuka. Tudi blokerja ACH Volleyja Diko Purič in Matic Videčnik sta bila v napadu premalo (le 40-odstotno) učinkovita, je pa nase opozoril šele 20-letni Ukrajinec Tima Polujan, ki se je moral najprej pod Rožnikom dokazovati na preizkušnji, zdaj pa nakazuje, da vodstvo kluba z njim ni usekalo v prazno. Izkazal se je s 16 točkami, dvema asoma, brezhibnim sprejemom in 56-odstotnim napadom. Gostje so bili sicer Friedrichshafnu enakovredni pri začetnem udarcu, v ostalih prvinah se je tehtnica nagibala na stran tekmecev, še najizdatneje pri bloku.

Nov izziv čaka Urnautovo četo šele sredi decembra, ko bo v Tivoliju gostoval ranjeni Zenit na čelu z enim najboljših svetovnih korektorjev, Nemcem Georgom Grözerjem.

Preberite še:

Komentarji: