Po Makedoncih naj se Slovenci pazijo tudi sosedov Bolgarov

Rusi so na evropskem prvenstvu v vesolje poslali novi Sojuz, Slovenci bodo morali jutri v osmini finala prizemljiti Bolgarijo.
Fotografija: Slovenski odbojkarji so se po porazu z Rusi zahvalili številnim podpornikom v Stožicah, čeprav so izgubili. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Slovenski odbojkarji so se po porazu z Rusi zahvalili številnim podpornikom v Stožicah, čeprav so izgubili. FOTO: Mavric Pivk

Seveda se ni čuditi, da je ruska odbojkarska reprezentanca branilec naslova evropskega prvaka in zmagovalec obeh dosedanjih izdaj lige narodov. V sklepnem obračunu za prvo mesto v skupini C evropskega prvenstva med Slovenijo in zbornajo komando je bilo namreč videti, predvsem z ruske strani, atomsko in neizprosno odbojko.


Pionirski časi poletov v vesolje ter Vostok in Sojuz? Ne.


To ni spominjalo na pionirske čase poletov v vesolje ter na Vostok in Sojuz, to je bila strogo profesionalna vesoljska izvedba iz modernih časov. Kar se je poznalo tudi na rezultatu, ruski selektor, Finec Tuomas Sammelvuo, je že v svojih izjavah skrajno racionalen, pragmatičen in kadrovsko-taktično prefinjen, njegovi varovanci pa na igrišču uresničujejo zamisli povsem v skladu z njegovo športno filozofijo.

Mitja Gasparini se je v napadu trudil, a gromozanski ruski blok je bil večino časa trden. FOTO: Mavric Pivk
Mitja Gasparini se je v napadu trudil, a gromozanski ruski blok je bil večino časa trden. FOTO: Mavric Pivk


Za osmino finala, jutri ob 17.30 se bosta v Stožicah najprej pomerila Rusija in Grčija, ob 20.30 pa še Slovenija in Bolgarija, sledi četrtfinale, če bo vse po željah in ciljih, pa naj bi fantje slovenskega selektorja Alberta Giulianija in Sammelvuova komanda med seboj določili, komu bo pripadla čast polfinala starocelinskega tekmovanja. »Tekmeci so imeli močne serverje, ki so nam povzročali veliko težav. A nismo bili daleč, na trenutke smo bili enakovredni. Z nekaterimi stvarmi, na primer blokom, obrambo in začetnimi udarci, sem zadovoljen. Ko bomo naslednjič igrali z njimi, bo povsem drugače. To je bila prava Rusija, to je ekipa, ki je ena najboljših v Evropi. A ostajam pozitiven, prvenstvo se zdaj šele prav začenja,« je po obračunu z odbojkarsko Rdečo armado menil slovenski selektor Alberto Giuliani.


Kozamernik: Taktično lahko igramo bolje


»Rusi so zelo konstantni pri začetnem udarcu, kar smo vedeli že pred tekmo. A menili smo, da bomo sami malce bolje servirali. Naredili smo nekaj preveč napak. Dmitrij Muserskij je res velikan. V napadu ima čisto drugačen časovni model, kakor smo ga navajeni. Navajeni smo skakati malenkost prej, ker vsi igrajo hitrejše žoge. Zaradi tega smo ga za malenkost manjkrat ujeli v blok. Če se bomo z Rusi spet srečali, lahko to taktično bolje odigramo in ga v napadu morebiti večkrat ustavimo,« je ocenil srednji bloker Jan Kozamernik.


Šele zdaj se začenja zares


»Zagotovo smo si želeli vzeti vsaj kakšen niz, morebiti še kaj več. Rusi so tokrat preprosto igrali na zelo visoki ravni, sploh njihov začetni udarec in potem posledično blok sta bila prevelika ovira za nas. To tekmo moramo čim prej pozabiti ter se pripraviti za osmino finala in Bolgarijo. Zdaj se evropsko prvenstvo šele dobro začenja,« je omenil podajalec Gregor Ropret.



Jan Kozamernik med tekmami vselej glasno spodbuja soigralce. FOTO: Mavric Pivk
Jan Kozamernik med tekmami vselej glasno spodbuja soigralce. FOTO: Mavric Pivk


Spored EP v odbojki. FOTO: Delo
Spored EP v odbojki. FOTO: Delo
»To je bil zelo čustven dvoboj proti gostiteljem, dvorana je bila polna, gledalci so bili tudi zelo glasni. Slovenci so zlahka povrnili svojo samozavest, četudi so v igri izgubili točko, saj so jih navijači vedno znova vzdignili. A taktično smo se dobro pripravili nanje,« je opozoril ruski srednji bloker Dmitrij Muserskij. Zadnji slovenski tekmi s Severno Makedonijo in Rusijo si je v Stožicah ogledal tudi košarkarski zvezdnik Luka Dončić. Vsakega slovenskega odbojkarja je proti zbornaji komandi ob prihodu na igrišče pozdravil z značilno petko z dlanjo. »Sem prvič na reprezentančni tekmi odbojkarjev. Sem pa v preteklosti že bil na veliko tekmah, ko sem bil majhen, sem odbojko nekaj časa tudi treniral, tako da jo spremljam. Žal mi je, da fantje niso zmagali, a prepričan sem, da se bodo borili naprej in da jim bo v nadaljevanju uspevalo. Vedno sem vesel, kadar vidim polne Stožice in vesel sem takšne podpore navijačev,« je navrgel najboljši novinec lige NBA v lanski sezoni. Nič še ni izgubljenega za Slovence, a v izločilnih bojih ni več popravnega izpita.

Preberite še:

Komentarji: