Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Pri Mercedesu stavijo na domače angleško vreme

V Silverstonu rekordno število gledalcev, Verstappen naj bi imel skoraj takšno podporo kot Hamilton.
Lewis Hamilton se v Silverstonu zares počuti domače, po »paddocku« se je prevažal kar na skiroju. FOTO: AFP
Lewis Hamilton se v Silverstonu zares počuti domače, po »paddocku« se je prevažal kar na skiroju. FOTO: AFP
12. 7. 2019 | 10:00
12. 7. 2019 | 10:00
6:12
Nič kaj dobre popotnice pred domačo dirko v Silverstonu si ni privozil svetovni prvak v formuli 1 Lewis Hamilton na VN Avstrije. Prvič v sezoni ni stal na zmagovalnem odru, njegov mercedes ni bil konkurenčen red bullu, ferrariju, tudi ne dirkalniku moštvenega tekmeca Valtterija Bottasa. Je bil le slab vikend ali se mu v drugi polovici prvenstva obetajo težave pri branjenju naslova?

Za petkratnega prvaka z malce načeto samozavestjo Silverston prihaja kot naročen, množica britanskih navijačev ga bo spodbujala na poti k šesti zmagi na VN Velike Britanije, s čimer bi prehitel rojaka Jima Clarka (petkrat je zmagal med letoma 1962 in 1967) in Alaina Prosta (1983-1993).



Hamilton je bil v Silverstonu najboljši v letih 2008, 2014, 2015, 2016 in 2017. Ampak lani mu je veselico preprečil glavni tekmec Sebastian Vettel, ko je Ferrariju pridirkal prvo zmago na Otoku po letu 2011 (Fernando Alonso).

Ferrari je sicer še vedno najuspešnejše moštvo s 17 zmagami. Mercedes, ki je v sezono štartal s petimi dvojnimi zmagami, je začel kazati znake popuščanja. Na šesti dirki prvič ni vpisal maksimalnega števila točk (Vettel 2.), na sedmi prvič nista bila oba voznika na zmagovalnem odru (Bottas 4.), v Franciji je bilo sicer spet vse po starem, toda v Spielbergu je bil Bottas tretji in Hamilton šele peti, daleč za zmagovalcem Maxom Verstappnom (+22,8 sekunde) in dolgo časa vodilnim Charlesom Leclercom (+20,1).
 

Le dve območji za DRS


V naši severni soseščini smo gledali najbolj zanimivo dirko, v kateri je Nizozemec pokazal strah vzbujajočo hitrost. Lahko Mercedes, ki je osvojil vse naslove v hibridni dobi (od 2014), vrne udarec na svojem dvorišču? Če nič drugega, temperature ne bodo tako visoke, kot so bile na avstrijskem Štajerskem, kjer sta se mercedesa pregrevala in nista mogla iti na polno.

Sebastian Vettel bo v Silverstonu branil lansko zmago, eno zadnjih v karieri. FOTO: AFP
Sebastian Vettel bo v Silverstonu branil lansko zmago, eno zadnjih v karieri. FOTO: AFP


Vremenska napoved za dirkališče dobrih 100 km severozahodno od Londona govori o oblačnem, a suhem vikendu z 20 stopinjami. Toda slabša novica za srebrne puščice, ki se bolje znajdejo v ovinkih kot na ravninah, je, da je Silverstone eno najbolj primernih za prehitevanje, pa četudi so eno izmed treh območij DRS ukinili, ker naj bi bilo prenevarno. Sta pa ravnini Wellington in zlasti Hangar (874 m) idealni za manevre, kakršne je v Avstriji uprizarjal vroči Verstappen.
 

Silverstone do leta 2024


Hamilton bo storil vse, da bo na svoji najljubši progi vpisal sedmo zmago v sezoni in še povečal prednost pred Bottasom, ki znaša 31 točk. »Te dirke se vedno najbolj veselim, noben drug vikend mi ne prinese toliko zadovoljstva,« je na dušo organizatorjem popihal 34-letni Hamilton in se razveselil podatka, da bo nekdanje vojaško letališče, kjer je bila prva dirka že leta 1948, ostalo na koledarju F1 vsaj do leta 2024.

Max Verstappen si obeta ponovitev podviga iz Avstrije. FOTO: Reuters 
Max Verstappen si obeta ponovitev podviga iz Avstrije. FOTO: Reuters 


V prihodnji sezoni naj bi se pridružila Vietnam in Nizozemska, vse bolj pa so glasna razmišljanja, da bi dirko priredili tudi v središču Londona, tj. mimo Buckinghamske palače in Trafalgarja, ampak ne na račun Silverstona, ampak periodično kot VN Evrope. »Vsa podpora domovine je skoncentrirana v treh dneh, težko je izračunati korist od vse te pozitivnosti, ampak energija vsakega navijača šteje,« se podpore, ki mu je primanjkuje na mnogih prizoriščih, toliko bolj veseli Hamilton.



V Brackleyju blizu Silverstona ima moštvo Mercedesa tako sedež kot tovarno motorjev. »V Avstriji so visoke temperature razkrile našo šibko točko in nam preprečile boj za zmago,« je priznal šef moštva Totto Wolff, sicer Avstrijec, eden redkih, ki se veseli angleškega vremena: »Tokrat ne pričakujemo skrbi pri ohlajanju motorja.« Wolff je primerjalno prednost srebrnih pušcic videl tudi v različnosti ovinkov, od zelo zavitih do odprtih: »Mislim, da bi se morali kar dobro izkazati.«
 

Verstappen mož prihodnosti


Domače se bo počutil tudi Verstappen, čigar moštvo Red Bull je nastanjeno v streljaj oddaljenemu Milton Keynesu. Hamilton, ki je v domovino prišel z oddiha v Los Angelesu, utegne biti presenečen nad številčnostjo oranžne armade navijačev. »Max je mož prihodnosit. Ta šport hrepeni po dirkačih njegovega kova,« si od Nizozemca veliko obeta šef avstrijskega moštva, Anglež Christian Horner.

Mnogi bodo pesti stiskali za McLaren, ki se počasi vrača med najboljše in ima močnega aduta za prihodnost v 19-letnem novincu Landu Norrisu. Tudi zato naj bi v nedeljo prišlo rekordno število gledalcev. Lani jih je bilo 140.500, letos naj bi bila številka podobna tisti iz Mansell-manie leta 1992, ko je Nigel Mansell osvojil naslov z williamsom.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine