Prihaja formula ena za ženske

Novo tekmovanje se bo začelo maja prihodnje leto. V njem bo do 20 voznic.
Fotografija: Voznica Pippa Mann je do novega tekmovanja kritična. FOTO: Geoff Miller/Reuters
Odpri galerijo
Voznica Pippa Mann je do novega tekmovanja kritična. FOTO: Geoff Miller/Reuters

Bencinski ljubitelji pripravljajo novo tekmovanje v formuli, t. i. W Series, v kateri bodo tekmovale le ženske. Na sporedu bo šest dirk, nagradni sklad bo znašal 1,5 milijona dolarjev, tekmovanje pa naj bi služilo nadarjenim dekletom kot odskočna deska za formulo 1, zmagovalki bo pripadlo 500.000 dolarjev.
 

Med prireditelji David Coulthrad


Namen je, da bi katero od dirkačic izstrelilo v formulo 1, prestižno tekmovanje dirkačev, v katerem je ženska nazadnje nastopila leta 1976. Tekmovanje se bo začelo maja prihodnje leto, dirke bodo v Evropi in sicer na dirkališčih, ki so nekoč že gostila najboljše voznike formule 1. V prihodnjih letih bi radi tekmovanje razširili še v ZDA, Azijo in Avstralijo. 

"Dober voznik mora biti zelo dobro psihološko in telesno pripravljen, mora biti predan športu, nikakor pa mu ni treba biti moški," je dejal David Coulthard, eden od organizatorjev tekmovanja, nekdanji dirkač, ki naj bi zagotovil tudi voznice. V projekt sta vpletena tudi konstruktor pri Red Bullu Adrian Newey in nekdanji direktor McLarna Dave Ryan.
 

Negativni odzivi


Dekletom, ki jih bodo izbrali prireditelji (na testih jih bodo izbrali med 18 in 20), ne bo treba zagotavljati denarnih sredstev, ne bo treba pripeljati svojih sponzorjev.

Na novo serijo tekmovanj, v katerem bodo le ženske, so se kritično odzvale dirkačice. Britanska voznica Pippa Mann, ki se med drugim ponaša s šestimi nastopi na Indianapolis 500, je potezo označila za žalosten dan v motošportu. Dejala je, da gre z zagotavljanjem finančne podpore za voznice na tem novem tekmovanju pravzaprav za ločevanje voznic od voznikov, ne pa podporo. "Globoko sem razočarana, ko vidim ta zgodovinski korak nazaj. In to v času, v katerem živim," je opozorila.
 

Komentarji: