Prvi mož svetovnega športa daje prednost drugim

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je potrdil pogovore s proizvajalci in medicinskimi strokovnjaki o cepivu proti koronavirusu.
Fotografija: Ne le predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach (desno), tudi prvi mož Svetovne nogometne zveze in član IO Moka Gianni Infantino upa, da bo cepivo proti koronavirusu čim hittreje prišlo do športnikov. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Odpri galerijo
Ne le predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach (desno), tudi prvi mož Svetovne nogometne zveze in član IO Moka Gianni Infantino upa, da bo cepivo proti koronavirusu čim hittreje prišlo do športnikov. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Mednarodni olimpijski komite (Mok) nočei imeti prednostne obravnave za olimpijce pri dodelitvi cepiva proti koronavirusu.

»Prvi val cepljenja je namenjen ljudem, ki ga najbolj potrebujejo,« je dejal predsednik Moka Thomas Bach. Organizatorji poletnih olimpijskih iger v Tokiu so pred tem z olajšanjem sprejeli novico o obetavnem cepivu.

»Nočemo prednostne obravnave. Najprej naj cepivo prejmejo ljudje z visokim tveganjem. To podpiramo,« je še dejal Bach po obetavni novici o cepivu proti koronavirusu podjetij Biontech in Pfizer.

Olimpijske igre na Japonskem so morali marca zaradi koronske pandemije preložiti za eno leto, na poletje 2021. Organizatorji so večkrat poudarili, da cepivo ni pogoj za pripravo varnih iger za vse udeležence. Delovna skupina OI ta čas razvija sveženj ukrepov za igre v koronskih pogojih.


Najprej medicinsko osebje


Po sestanku izvršnega odbora pa je Bach potrdil, da se Mok pogovarja tudi s proizvajalci in medicinskimi strokovnjaki o možnostih za cepivo. Najprej pa bi morali cepivo zagotoviti medicinskemu osebju, zdravnikom in vsem, ki opravljajo ključne službe, je zagotovil 66-letnik.

Predsednik Moka bo v nedeljo odpotoval v Tokio na štiridnevni obisk. To bo njegovo prvo potovanje v deželo vzhajajočega sonca vse od preložitve iger.

Bach je znova izključil možnost odpovedi OI. Namesto tega je, kot pravi, vedno bolj samozavesten, da si bo olimpijske boje lahko ogledalo tudi primerno število gledalcev.

Komentarji: