Psihološka priprava? Tina je ne potrebuje

Celjski judoistični strokovnjak Marjan Fabjan že kuje taktiko za Japonko Miku Taširo
Fotografija: Marjan Fabjan se je s Tino Trstenjak veselil nove kolajne na velikem tekmovanju v judu. Foto Mavric Pivk
Odpri galerijo
Marjan Fabjan se je s Tino Trstenjak veselil nove kolajne na velikem tekmovanju v judu. Foto Mavric Pivk

Baku – Marjan Fabjan, ki je kot trener popeljal Tino Trstenjak še do četrte zaporedne kolajne na svetovnih prvenstvih v judu, je že kmalu po nedeljski slovesni razglasitvi v Bakuju svoj pogled usmeril v bližnjo in daljno prihodnost. Še predtem je potegnil črto pod nastope 28-letne Celjanke v tukajšnji Nacionalni gimnastični areni in največ besed namenil njenemu polfinalnemu porazu z Japonko Miku Taširo.

»Japonka je znova premagala Tino (v medsebojnih dvobojih je zdaj že 6:0 - op. p.), povrhu z enako taktiko. Midva sva poskušala z nekoliko drugačno strategijo, ki pa se ni obnesla. Težava je tudi v tem, da je Tina že (pre)večkrat izgubila z njo. To bo treba presekati in jo čim prej premagati! Brez skrbi, nekaj bomo že našli, bo pa Miku izjemno nevarna tako na SP v Tokiu '19 in OI čez dve leti prav tako v glavnem mestu Japonske,« je ocenil Fabjan.


Točno ve, zakaj pride na tekmovanje


Na vprašanje, ali je bilo Tino po porazu težko spet tako hitro postaviti na noge za mali finale s Kubanko Maylin Del Toro Carvajal, je odkimal z glavo. »Ne, nobene posebne psihološke priprave nisem imel, tega Tina niti ne potrebuje, saj točno ve, zakaj pride na tekmovanje,« je odvrnil celjski strokovnjak in razkril, da je svoji izbranki pred začetkom obračuna za 3. mesto svetoval, naj se bori pametno. »Rekel sem ji, da naj bo na začetku zbrana in naj počaka na to, da se borba malo razvije. Poskušal sem ji tudi vbiti v glavo, da ne sme pasti na kolena, saj bi jo sodniki nemudoma kaznovali.«

Ob tem je poudaril, da Tina še ni optimalno pripravljena. »A je kljub temu vzela novo kolajno, to osvajanje je prešlo že v njeno navado. Drugače pa SP v Bakuju ni naš glavni cilj, je le eden od vmesnih na poti k OI v Tokiu '20. Naš namen tudi ni bil, da bi uničila Japonko, ne, želeli smo si le, da bi se uvrstila čim višje in osvojila čim več točk v kvalifikacijah za OI. To ji je s kolajno tudi uspelo, za kar ji lahko rečem le: 'Hvala!'«

Kategorija do 63 kilogramov tako ostaja slovenska paradna. Do Londona, kjer se je leta 2012 ovenčala z zlato lovoriko na OI, je v njej kraljevala Urška Žolnir, ki jo je nato na prestolu nasledila Tina Trstenjak, visoko je na svetovni lestvici tudi Andreja Leški, iz ozadja pa prihaja Lia Ludvik, ki je pred enajstimi dnevi v Sofiji navdušila z osvojitvijo naslova mladinske evropske prvakinje.

Fabjan ima sicer v Bakuju še dve vroči železi – Klaro Apotekar (do 78 kg), ki se bo danes najprej spoprijela z Loriano Kuka iz Kosova, jutri pa še njeno polsestro Ano Velenšek (nad 78 kg), ki jo v 2. krogu (v prvem je prosta) čaka Larisa Cerić iz BiH. Fabjan je zagotovil, da bosta tudi Apotekarjeva in Velenškova – tako kot Trstenjakova – dali vse od sebe. »Bomo videli, kakšen dan bosta imeli. To bom videl že na zajtrku.«
 

Hitro slovo Kukovice, Žgank kot Ozerler deveti


V Bakuju se je včeraj pod slovensko zastavo boril le David Kukovica (do 90 kg), ki se je poslovil že po prvem dvoboju, potem ko ga je z iponom (0:10) izločil Američan Colton Brown. »Do usodnega padca sem bil bolj ali manj enakovreden Američanu. Ne vem, zakaj sem mu dovolil, da mi je vsilil svoj slog borbe,« se je nase jezil 26-letni judoist mariborskega kluba Branik Broker.

V isti kategoriji se je prvič kot član turške reprezentance predstavil Mihael Žgank oziroma Mikail Ozerler, ki je lani z 2. mestom v Budimpešti slovenskemu moškemu judu izbojeval prvo kolajno na članskih SP. Po treh zmagah in enem porazu je tokrat zasedel 9. mesto.

Komentarji: