Ricciardo: Mercedes še ni bil tako ranljiv

Pred nedeljsko dirko za VN Nemčije v Hockenheimu je Lewis Hamilton podaljšal pogodbo z nemškim moštvom. Sezona v formuli 1 je na polovici še povsem odprta.
Fotografija: Lewis Hamilton naj bi v naslednjih dveh sezonah skupaj zaslužil več kot 100 milijonov evrov in bo najbolje plačani športnik na svetu. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Lewis Hamilton naj bi v naslednjih dveh sezonah skupaj zaslužil več kot 100 milijonov evrov in bo najbolje plačani športnik na svetu. Foto: Reuters

Hockenheim – Če je lahko Sebastian Vettel pokvaril veselico Lewisu Hamiltonu v njegovem Silverstonu, lahko tudi Anglež pokvari načrte Nemcu na njegovem dvorišču, ko se bo v nedeljo ob 15.10 v Hockenheimu začela dirka za VN Nemčije v formuli 1. Imel bo motiv več, včeraj je podaljšal pogodbo z Mercedesom.

Hamiltonu se je pogodba iztekala in dolgo je odlašal, preden je podpisal še za dve leti. Finančnih podrobnosti niso razkrili, toda britanski mediji omenjajo letno plačo 52 milijonov evrov, kar bi pomenilo, da bo Anglež najbolje plačani dirkač doslej.



Enajsta dirka sezone bo sicer zaznamovala vstop v drugo polovico svetovnega prvenstva, v katerem je boj za lovoriko med štirikratnima prvakoma povsem odprt. Vettel (Ferrari) ima zgolj osem točk prednosti pred branilcem naslova Hamiltonom (Mercedes) – 171:163. Tretji Kimi Räikkönen (Ferrari) že precej zaostaja (116), še bolj Daniel Ricciardo (Red Bull, 106), Valtteri Bottas (Mercedes, 104) in Max Verstappen (Red Bull, 93).
 

Razdvojeni navijači


Vettel bo kot domačin imel večinsko podporo s tribun, v Hockenheimu si je kot deček ogledal prvo dirko F1, toda mnogi bodo pesti stiskali za ponos nemške industrije Mercedes-Benz. Teden dni kasneje bo še VN Madžarske, nakar sledi skoraj enomesečni poletni premor.

Pri Ferrariju bi bili nadvse veseli, če bi bili med dopustom na vrhu. Še posebej šef Maurizio Arrivabene, ki je Mercedesu zameril opazke tehničnega direktorja Jamesa Allisona, ko je dejal, da incidenta, v katerih sta se ferrarija v Franciji in Veliki Britaniji že v prvem krogu trčila v mercedesa, nista nič drugega kot namerno nagajanje. Spomnimo, najprej je kratko potegnil Bottas, ko je vanj trčil Vettel, zatem Hamilton, ki je zaradi trka z neprevidnim Räikkönenom padel na začelje in se potem prebil na drugo mesto. Po dirki Finca ni niti pogledal in je sarkastično pripomnil, da ima Ferrari zanimivo strategijo.
 

Načeti odnosi


Čeprav se je kasneje opravičil za svojo "neumno" izjavo, je jasno, da so odnosi med srebrnimi puščicami in scuderio iz Maranella močno načeti.

Hamilton je v Hockenheimu zmagal nazadnje leta 2016 (lani dirke ni bilo) in je VN Nemčije dobil že trikrat, Vettel, rojen v bližnjem Heppenheimu, ima le eno zmago v domovini, pa še ta se je zgodila na Nürburgringu leta 2013, ko je še sedel v red bullu. Zadnja Ferrarijeva zmaga datira v leto 2012 s Fernandom Alonsom.

...
...


Mercedes se v tej sezoni sooča z mnogimi težavami, v konstruktorskem seštevku zaostaja 20 točk za Ferrarijem. Šef moštva Totto Wolff si obeta, da bo prav domači Hockenheim pomenil odskočno desko. »Tukaj se počutimo skoraj kot doma, Daimlerjev sedež v Stuttgartu je 90 minut vožnje stran, tukaj imamo veliko prijateljev," je ob prihodu v Nemčijo, kjer bosta danes prosta treninga (12.30 in 16.30), jutri ob 15. uri pa kvalifikacije, povedal Avstrijec, ki mu je odleglo, ker je njegov glavni adut Hamilton podaljšal pogodbo.
 

Vettlu še ena srebrna trdnjava?


Ali je storil prav, se bo pokazalo kmalu. Mercedes je namreč bolj ranljiv kot v prejšnjih letih. "Niso več tako dominantni, jasno je bilo, da se bo to enkrat zgodilo. Še vedno mislim, da imajo določeno prednost, toda jasno je, da kažejo znake šibkosti," pravi Red Bullov dirkač Ricciardo, v tej sezoni zmagovalec na Kitajskem in v Monaku. Red Bull bi lahko bi močan kandidat za zmago v Hockenheimu, saj to ni več tako hitro dirkališče z dolgimi ravninami kot nekoč, odkar so ga prenovili leta 2002.

Morala bi ustrezati tudi Vettlu, ki v zmagah vodi pred Hamiltonom s 4:3, najslajša pa je bila gotovo zadnja v Silverstonu, kjer je Ferrari dolga leta capljal za konkurenco. Nemec je zmagal tudi v Montrealu, kjer je bil Hamilton vrsto let nepremagljiv, zdaj bo želel premagati še urok domačega Hockenheima.

Komentarji: