Rus čaka, kako se bo odločil svetovni prvak

Najboljši šahist na svetu Magnus Carlsen je dobil izzivalca, a je vprašanje, če bo Jan Nepomnjašči dobil priloožnost za drugi šampionski dvoboj.
Fotografija: Jan Nepomnjaščij (levo) je lanskega decembra že izgubil dvoboj za naslov svetovnega prvaka v šahu proti Magnusu Carlsenu. Norvežan razmišlja o tem, da druge priložnosti Rusu ne bo dal. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP
Odpri galerijo
Jan Nepomnjaščij (levo) je lanskega decembra že izgubil dvoboj za naslov svetovnega prvaka v šahu proti Magnusu Carlsenu. Norvežan razmišlja o tem, da druge priložnosti Rusu ne bo dal. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP

Rus Jan Nepomnjašči je zmagovalec dvokrožnega turnirja kandidatov Mednarodne šahovske zveze (Fide), na katerem se je osmerica izbranih šahistov pomerila za mesto izzivalca svetovnega prvaka Norvežana Magnusa Carlsena.

Nepomnjaščij je na 14 partijah zbral 9,5 točke in edini ostal neporažen, pri čemer je popravil rating za več kot 26 točk.

Z zmago si je priigral novi dvoboj s Carlsenom, ki je decembra 2021 v njunem prvem dvoboju za naslov svetovnega prvaka v Dubaju prepričljivo zmagal s 7,5:3,5.

V boju za drugo mesto je Kitajec Liren Ding (8 točk) na koncu premagal Američana Hikaruja Nakamuro, ki si je s 7,5 točke razdelil tretje mesto z Azerbajdžancem Tejmurjem Radžabovom. Ob upoštevanju ratinga jo je najslabše odnesel najboljši mladinec na svetu, Francoz iranskih korenin Alireza Firouzja, ki je izgubil 15 točk.

Enaintridesetletni Carlsen je sicer decembra za spletno stran chess24.com sporočil, da bi se zaradi pomanjkanja motivacije lahko odpovedal obrambi šahovskega svetovnega naslova.

»Za tiste, ki pričakujejo, da bom tudi naslednjič igral na svetovnem prvenstvu, je možnost razočaranja velika,« je dejal petkratni svetovni prvak le nekaj dni za tem, ko je v Dubaju potrdil peti svetovni naslov po zmagi proti Rusu.

Carlsen je sicer že v preteklosti na glas razmišljal o tem, da bi se odpovedal obrambi svetovnega naslova. Tako je po zmagi na SP leta 2018 proti Američanu Fabianu Caruani dejal, da ne ve, ali bo branil naslov čez dve leti. Že takrat je zahteval spremembe formata tekmovanja, med drugim uvedbo pospešene igre.

Preberite še:

Komentarji: