Rusi plačali 5,3 milijona kazni

Država je nacionalni atletski zvezi odobrila denar za plačilo kazni zavoljo dopinških prekrškov.
Fotografija: Tako minister za šport Oleg Maticin kot tudi prvi mož države Vladimir Putin sta se zavzela za vrnitev ugleda ruskih športnikov po dopinških zapletih. FOTO: Maksim Šemetov/Reuters
Odpri galerijo
Tako minister za šport Oleg Maticin kot tudi prvi mož države Vladimir Putin sta se zavzela za vrnitev ugleda ruskih športnikov po dopinških zapletih. FOTO: Maksim Šemetov/Reuters

Svetovna atletika je potrdila, da je v torek pozno popoldne od Ruske atletske zveze (RUSAF) dobila 5,33 milijona evrov, ki jih je morala ta plačati, da bi se izognila izključitvi in popolne prepovedi nastopanja ruskih športnikov na velikih atletskih tekmovanjih.

Že marca letos je bila ruski zvezi izrečena kazen zaradi napak v postopku javljanja prebivališča skakalca v višino Danila Lisenka, potrebnega za izvajanje dopinških kontrol, dodatno olje na ogenj pa so prilili »izgubljeni« pomembni dokumenti o tem in drugih primerih v pisarni RUSAF. Ta zveza ni imel dovolj sredstev, da bi do 1. julija, prvotnega roka za plačilo, kazen poravnala. Svetovna atletika je nato na seji sveta 30. julija Rusiji dala rok, da mora do 15. avgusta plačati 4,2 milijona evrov kazni in 1,1 milijona evrov dodatka za procesne stroške, sicer bi ji grozila izključitev iz Svetovne atletike, vsem Rusom pa prepoved udeležbe na velikih atletskih tekmovanjih.

Rusko športno ministrstvo je zato v sredo, 12. avgusta, rezerviralo proračunski denar in ga nato tudi nakazala zvezi. Tako postopanje je pred sejo sveta Svetovne atletike 30. julija napovedal tudi ruski minister za šport Oleg Maticin in nato poslal tudi pismo potrditve tega dogovora. Rusi upajo, da bodo skupaj s Svetovno atletiko naredili še naslednje korake k polni vključitvi svojih športnikov na atletska tekmovanja tudi pod svojo zastavo. Krovna atletska zveza je RUSAF zaradi številnih dopinških škandalov in v preteklosti s strani države podprtega sistematičnega dopinga suspendirala že novembra leta 2015. Na mednarodnih tekmovanjih lahko Rusi, ki morajo izpolnjevati dodatne pogoje, nastopajo samo kot posamezniki pod nevtralno zastavo.

Preberite še:

Komentarji: