Ruski superzvezdniki trepetali do konca

Odlična tivolska predstava odbojkarjem ACH Volleyja nagrajena z veliko točko proti zvezdniškemu Zenitu.
Fotografija: Mladi Ukrajinec Tima Polujan je bil eden najopaznejših na parketu. Foto Leon Vidic
Odpri galerijo
Mladi Ukrajinec Tima Polujan je bil eden najopaznejših na parketu. Foto Leon Vidic

Ljubljana – Odbojkarji ACH Volleyja so navdušili lepo zasedene tivolske tribune in bili za srčno in neustrašno igro nagrajeni z veliko točko v 2. kolu skupine C lige prvakov. Močno favoriziran Zenit St. Peterburg je bil celo zrel za poraz, a že dejstvo, da so zmaji izvlekli peti niz po zaostanku z 0:2, govori o izjemni predstavi gostiteljev.

Prvi domači evropski dvoboj po letu dni je bil idealna priložnost, da se je klub tudi javno zahvalil dolgoletnemu kapetanu Andreju Flajsu, ki je poleti, pri 35 letih, obesil športne copate na klin, potem ko je bil kar 16 sezon zvest oranžnemu moštvu in pomagal kovati vse njegove uspehe.

Pred tekmo je trener Ljubljančanov Andrej Urnaut potiho namignil, da upa, da je poraz v ruskem pokalnem finalu pri Zenitu pustil posledice, pa tudi, da bo favorizirano moštvo podcenjevalo gostitelje. To je bil račun brez krčmarja, ruski velikan je krvavo potreboval vse tri točke, uvodoma je namreč doma eno nepričakovano oddal kvalifikantu Chaumontu. In St. Peterburg, pri katerem so bili v začetni postavi na zunanjih položajih vsi trije zvezdniški tujci (Georg Grozer, Oreol Camejo, Lukaš Diviš), je res takoj dal vedeti, da z njim ne bo šale.

Že po minuti, dveh je namreč vodil s 4:0 in Urnauta nemudoma prisilil k polminutnemu odmoru, ki pa ni imel učinka. Gostje so z udarnim servisom in neprebojnim blokom plemenitili razliko do 11:4, kar jih je uspavalo. Zmaji so bili korak za korakom bližje, celo le na točko zaostanka so prišli (15:16), nakar je Zenit ponovno premaknil prestavo višje in niz pripeljal pod streho. Tudi v drugem delu gostje niso čakali na končnico, temveč so s kar 62-odstotnim napadom pobegnili s 15:10 in vnovič hitro rešili vse dvome o zmagovalcu. V tretjem nizu pa se je zaiskrilo. Zmaji so izenačili na 8:8, a so gostje zaradi domnevnega bloka zahtevali videopregled. Ob tem je ekipa zaradi ugovarjanja dobila rdeč karton in poklonila točko gostom, ki so tako ušli na +3 (10:7).
 

Đirlić in Polujan


To je ACH Volley opazno podžgalo, obenem je igro poživil še rezervni podajalec Andrija Vilimanović. Ko so gostitelji pri 12:11 prevzeli vodstvo, ga niso več izpustili iz rok, Zenit so pustili na 19. točki, dobro napolnjene tivolske tribune so oživele. Na krilih osvojenega niza so slovenski prvaki leteli tudi v četrtem, ko so po zaostanku z 0:3 prevzeli vajeti v svoje roke, neusmiljeni eksekutor je bil korektor Petar Đirlić, dobro mu je asistiral Tima Polujan. Odločal je skrajšani peti del, v njem so bili povečini pol koraka spredaj Rusi, ki so se dveh točk veselili po zaključni bombi Grozerja, ki se je z njo odkupil za slabo predstavo.

»Začetek je bil slab, ko pa so se fantje malo osvobodili uvodnega krča, je igra stekla, svoj delež so opravile tudi menjave, ki so dober dokaz, da nimamo le ene udarne postave, temveč vsaj deset enakovrednih igralcev. V tretjem nizu smo začeli bolje servirati, odmaknili smo nasprotnike od mreže, dobro je deloval blok na visoke žoge, tudi obramba je stekla,« je ocenil trener Andrej Urnaut.

Komentarji: