Šerif Marquez pripravlja novo poučno lekcijo za izzivalce

V nedeljo velika nagrada Amerik, dirka po meri španskega motociklističnega asa.
Fotografija: Marc Marquez je v ZDA vedno tako suveren, da se zabava tudi na skiroju. FOTO: Motogp.com
Odpri galerijo
Marc Marquez je v ZDA vedno tako suveren, da se zabava tudi na skiroju. FOTO: Motogp.com

Kot da bi prišli z dežja pod kap se počutijo motociklisti elitnega razreda motogp pred tretjo preizkušnjo letošnjega SP. Potem ko jim je Marc Marquez pred tremi tedni v Argentini pripravil pravo lekcijo hitre vožnje in drugouvrščenega Valentina Rossija prekosil za deset sekund, se je karavana preselila v ZDA, v Austin, ki je Špančev drugi dom. Odkar se je VN Amerik uvrstila na tekmovalni koledar namesto dirke v Laguni Seci, je na njej nastopil šestkrat, prav tolikokrat štartal s prvega mesta in vselej – zmagal. Zato so ga Teksačani neuradno že oklicali za lokalnega šerifa.

Marquez je potrdil svojo izjemno kakovost s sedmimi naslovi svetovnega prvaka (petimi v motogp), čeprav je pred dvema mesecema dopolnil šele 26 let. Za dirkališče v Austinu, na katerem najdrznejši dosegajo hitrosti tudi do 347 km/h, pa so si v motociklistični karavani enotni, da mu je še posebej pisano na kožo. Ne le zato, ker ne kaznuje slehernega agresivnega poskusa, ki so Špančev zaščitni znak. Njegovemu slogu še posebej ustreza vožnja, nasprotna smeri urinega kazalca, od nekdaj pa se zelo dobro znajde tudi v levih zavojih. In v nedeljo jih bo imel na voljo kar 11.

»Res je, v Austinu se dobro počutim, ne le zaradi prijetnih spominov na minule uspehe. Letos sem prišel po potrditev dobre forme, ki je po decembrski operaciji rame nekoliko presenetila tudi mene. Po drugem mestu v Katarju in prvem v Argentini pa si moram šele privoziti pravo prednost na skupni razpredelnici. Tretja dirka sezone bo v idealnem kraju zame, toda v motociklizmu je vedno možno prav vse. Prav zato je tako privlačen in zanimiv,« razmišlja nenadkriljivi šampion zadnjih sezon. V Austinu so ga izzvali že mnogi, uspelo pa ni nikomur. Na drugi stopnički zmagovalnega odra so se pod njim zvrstili od letos upokojeni Dani Pedrosa (dvakrat), Andrea Dovizioso, Jorge Lorenzo, Valentino Rossi in lani še Maverick Viñales.
 

Z Rossijem kot z dekletom


Marquezova ameriška prevlada je tako očitna, da sedmo silo že kar sili k iskanju dodatnih zanimivosti. Novinarji so tokrat predvsem želeli izvedeti, ali je vendarle otoplil odnose z Rossijem, potem ko sta si pred tremi tedni prvič segla v roki po enoletnem kuhanju mule. »V Argentini je šlo za hipni odziv po imenitni dirki. Bilo je podobno prvemu poljubu, pri katerem fant ne ve, kako se bo odzvalo dekle in če bo dobil še drugo priložnost. Jaz vztrajam, da nimam zadržkov do Valentina. Med tekmeci je skoraj nemogoče kovati prijateljstva, toda za profesionalen in spoštljiv odnos ni nikakršnih ovir,« je zagotovil Katalonec.

Rossi je bil nekoliko bolj zadržan: »Čestital sem mu za sijajno dirkanje med celotnim vikendom v Argentini. To je nekaj normalnega.« Dvome je znova poglobil njegov oče Graziano: »Srčno upam, da sta se fanta pobotala, toda bojim se, da se še nista. Verjetno se bosta morala še nekajkrat znajti skupaj na odru za zmagovalce.«

Na letošnji VN Amerik bodo počastili tudi nekdanjega Rossijevega moštvenega sotekmovalca Nickyja Haydna, ki se je pred dvema letoma smrtno ponesrečil med kolesarjenjem v Italiji. V spomin na svetovnega prvaka sezone 2006 bodo upokojili njegovo tekmovalno številko 69, ki je ne bo uporabljal nihče več. Doslej je takšna čast doletela le tri dirkače, legendarnega Kevina Schwanzta (št. 34), ki je tudi idejno zasnoval progo v Austinu, Lorisa Capirossija (65) in Marca Simoncellija (58), ki je umrl pri padcu na VN Malezije leta 2011. Med to trojico je le Američan osvojil naslov prvaka v kraljevskem razredu (leta 1993), kar potrjuje, da se v SP spominjajo predvsem močnih in karizmatičnih osebnosti zunaj dirkališč.

Preberite še:

Komentarji: