Slovenci ujeli zgodovinski polfinale na svetovnem prvenstvu

Naša odbojkarska reprezentanca je v stožiškem četrtfinalu premagala izbrano vrsto Ukrajine. Zdaj se seli v Katovice, kjer se bo v soboto pomerila z Italijo.
Fotografija: Slovenski odbojkarji so se takole veselili zgodovinskega preboja v polfinale svetovnega prvenstva. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Slovenski odbojkarji so se takole veselili zgodovinskega preboja v polfinale svetovnega prvenstva. FOTO: Leon Vidic/Delo

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je uvrstila v polfinale 20. svetovnega prvenstva. V težko pričakovanem četrtfinalu je v stožiški dvorani s 3:1 (-18, 24, 19, 23) premagala izbrano vrsto Ukrajine, ki je v osmini finala presenetljivo izločila Nizozemsko. Tako so se naši igralci na veliko veselje nabito polne stožiške dvorane in številnih navijačev pred televizijskimi zasloni prvič doslej prebili med najboljše štiri reprezentance na svetu.

Slovenci, ki so na svetovni lestvici deveti, torej šest mest pred Ukrajinci, so po mnenju številnih poznavalcev tega športa veliki favoriti, tako da bi bilo vse razen zmage precejšnje presenečenje. Še več; nekateri so celo drzno napovedali, da bodo naši odbojkarji zmagali s 3:0. Poleg igralske kakovosti so imeli vnovič tudi bučno podporo svojih navijačev, ki so znova do zadnjega kotička napolnili največjo areno v Ljubljani.

Ukrajinci začeli bolje

Toda Slovenci dvoboja niso odprli najbolje, saj so uvodni niz, ki je trajal 22 minut, izgubili z 18:25. Ukrajinci so vodili pravzaprav od vsega začetka in zanesljivo dobili prvi niz, v katerem je selektor naše reprezentance, Romun Gheorghe Cretu, kar dvakrat vzel minuto odmora. Vendar pa njegovi nasveti sprva niso spremenili poteka igre.

Ukrajinci so nudili hud odpor Slovencem. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ukrajinci so nudili hud odpor Slovencem. FOTO: Leon Vidic/Delo

V nadaljevanju so slovenski odbojkarji vendarle zaigrali bolje, še zlasti sredi drugega niza, ko je Cretu namesto Tončka Šterna v igro poslal mladega Roka Možiča, ki je z nekaj točkami poskrbel za zasuk. Toda naši so se morali vseeno zelo potruditi, da so poravnali izid v nizih, potem ko so drugega dobili s 26:24.

Čebulj zabil as za 2:1

V tretjem nizu so naši igralci spet prevzeli pobudo v drugi polovici, v kateri so tudi po zaslugi Šternovih silovitih servisov pobegnili Ukrajincem na varno razdaljo. Niz so v svojo korist odločili s 25:19. Zadnjo, 25. točko je z asom dosegel Klemen Čebulj.

V četrtem nizu so imeli Slovenci večji del pobudo. Od tekmecev so se oddaljili po izenačenem rezultatu 8:8. Vodili so z 10:8, 15:10, 17:12, 19:12, 22:16, niz pa dobili s 25:23. Piko na i je zmagi z zadnjo točko postavil vzhajajoči slovenski zvezdnik Možič in veliko veselje v dvorani ter pred njo se je lahko začelo.

Kapetan slovenske reprezentance Tine Urnaut je po tekmi ponovil, da je pred takšnim občinstvom neverjetno igrati. »Vsem navijačem sem že rekel, da mi je najbolj žal, ker ne moremo tu nadaljevati prvenstva. Tokratna tekma je bila zelo težka. Ukrajina ima vrhunsko zasedbo, kar je potrdila tudi proti nam. Imajo igralce svetovnega kova, telesno so izjemno močni, dobro servirajo, imajo dober blok in se res odlično branijo. Odigrali so izvrstno, nas spravili v težave, ampak mi smo se dobro odzvali po izgubljenem prvem nizu in morda dosegli najpomembnejšo zmago doslej v slovenski odbojki,« je ocenil 34-letni Korošec.

S tem uspehom so si naši odbojkarji priigrali vstopnico za polfinale v Katovicah in z njo boj za zgodovinsko kolajno na svetovnem prvenstvu. V sobotnem polfinalu se bodo na Poljskem pomerili z Italijani, s katerimi imajo še neporavnane račune z lanskega evropskega prvenstva, na katerem so v velikem finalu – v Katovicah! – izgubili z 2:3. Zdaj se jim na istem prizorišču ponuja lepa priložnost, da se jim oddolžijo za tisti poraz.

Preberite še:

Komentarji: