Slovenski odbojkarji ostali pri eni zmagi

V zadnjem kolu skupinskega dela zlate evropske lige so jih v Taboru s 3:1 premagali Nizozemci.
Fotografija: Niti dvojni blok (z leve Sašo Štalekar in Jan Klobučar) ni znal zaustaviti Nimirja Abdel-Aziza. Foto Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Niti dvojni blok (z leve Sašo Štalekar in Jan Klobučar) ni znal zaustaviti Nimirja Abdel-Aziza. Foto Tadej Regent/Delo

Maribor – Slovenski odbojkarji so krstno sezono zlate evropske lige končali s porazom in zadnjim mestom v skupini B, iz katere je na zaključni turnir četverice napredovala Turčija. Izbranci Sama Miklavca so morali še drugič priznati premoč Nizozemcem, ki so leteli na krilih neustavljivega Nimirja Abdel-Aziza (37 točk).

Gostitelji, ki so v nedeljo v Taboru vendarle vpisali prvo (in edino) zmago na letošnjem tekmovanju, so tokrat nastopili brez enega od petih legionarjev Žige Šterna (njegov brat, korektor Tonček, je že predčasno zapečatil evropsko ligo zaradi zloma rebra), uspešno ga je nadomestil novopečeni sprejemalec ACH Volleyja Jure Okroglič. Najboljši v napadu je bil sicer kapetan Jan Klobučar, ki odslej ne bo več nosil majice poljskega Bedzina, po slabšem začetku reprezentančne akcije pa je v zadnjih dveh domačih dvobojih vendarle dokazal, zakaj nosi kapetanski trak.


Kar 37 točk Nimirja


Slovenci so po razmeroma gladko izgubljenem prvem nizu, ki ga je s točko zaključil kar podajalec Wessel Keemink, izjemno priložnost zapravili v drugem, v katerem so vodili domala od začetka do konca, tudi za pet točk (17:12) ob odličnem servisu Jerneja Detele. Pri 20:20 se je žoga od rame Saša Štalekarja srečno odbila v polje in zdelo se je, da je domačine vendarle poljubila tudi Fortuna, a so bili v končnici bolj zbrani Nizozemci. V tretjem nizu je bil scenarij obrnjen na glavo: gostje so večji del vodili, ob koncu pa se je tehtnica po asu Detele vendarle prevesila na domačo stran. To je še podžgalo tekmece, da so v zadnjem delu premaknili v višjo prestavo in potrdili drugo mesto v skupini, ki pa jim ne prinaša ničesar.

Nesporno prvo ime sinočnjega dvoboja je bil nizozemski korektor Nimir Abdel-Aziz, ki je prispeval neverjetnih 37 točk (3 asi, 2 bloka) ob kar 70-odstotnem napadalnem izkupičku. Kar težko je verjeti, da je 26-letni dvometraš dobršen del kariere preživel kot podajalec, njegovi eksplozivni začetni udarci pa so trenerje vendarle prepričali, da so mu zamenjali igralni položaj, na katerem blesti z neverjetno skočnostjo, s katero se praviloma poigrava s tekmečevim blokom. V prvem medsebojnem obračunu ga selektor Gido Vermeulen ni poslal na parket, tedaj je priložnost z 22 točkami ob 58-odstotnem napadu dobro izkoristil Wouter ter Maat, ki ga sinoči sploh ni bilo v kadru.
 

Komentarji: