Maščevanje je sladko: Slovenija prek Češke v polfinale EP

Slovenska odbojkarska reprezentanca je v Ostravi na zadnji tekmi četrtfinala evropskega prvenstva premagala Češko in se s 3:0 prebila na zaključni turnir.
Fotografija: Slovenski odbojkarji so suvereno odigrali četrtfinalni obračun v Ostravi. FOTO: Ondra Driml/CEV
Odpri galerijo
Slovenski odbojkarji so suvereno odigrali četrtfinalni obračun v Ostravi. FOTO: Ondra Driml/CEV

Slovenska odbojkarska reprezentanca je spet pokazala, da spada v sam vrh evropske in svetovne odbojke. Uvrstila se je v polfinale evropskega prvenstva, potem ko je v četrtfinalu v Ostravi s 3:0 (21, 19, 25) premagala Češko in se ji je tako na najboljši možni način oddolžila za poraz v predtekmovanju. Varovanci Alberta Giulianija so proti visokoletečim Čehom, ki so pred tem v osmini finala izločili olimpijske prvake Francoze, pokazali izvrstno predstavo. To prav vsi, od organizatorja igre Dejana Vinčića, ki si je sam in s pomočjo soigralcev zagotovil najlepše darilo za 35. rojstni dan, prek korektorja Tončka Šterna do libera Janija Kovačiča.

Povsem so izpolnili taktične zahteve trenerja, odlično servirali, naredili malo napak, tako da domači niso imeli realnih možnosti. Nekaj upanja so dobili le na začetku tretjega niza, ko so povedli za štiri točke, toda Giulianiju je uspela menjava, Rok Možič, ki je zamenjal Klemna Čebulja, je s servisi in tudi z igro v napadu poskrbel za preobrat, ki so ga njegovi soigralci do konca izpeljali v končnici.

Na začetku prvega niza je bilo videti, da bo Slovenija gladko povedla z 1:0. Tekmo je začela odlično, izvajala pritisk s servisom, zanesljiva je bila tudi v drugih elementih. Razpoložena sta bila Štern in Tine Urnaut, po njegovi točki je bilo na semaforju že 10:5. A Čehi se niso dali. Po visokem zaostanku so izboljšali sprejem, postali zanesljivejši v napadu in se tekmecu povsem približali. Nekajkrat so bili tudi blizu izenačenju, enkrat je po slabem sprejemu na mreži to preprečil Vinčić, drugič češka napaka, večkrat pa tudi slovenski napad. Po izidu 20:18 se je izkazal že tako ali tako zanesljivi libero Kovačič, ki je rešil težko žogo in omogočil točko Šternu ter vodstvo Slovenije 21:18. Po asu so se Čehi še enkrat približali na točko zaostanka, toda Slovencev to ni zmedlo, Štern in Urnaut sta ohranila mirne živce, Urnaut je poskrbel za zaključno žogo, ki jo je z asom izkoristil Alen Pajenk.Tudi v drugem nizu so Slovenci že na začetku ušli, Čebulj jih je popeljal v vodstvo z 9:4, za razliko od prvega niza pa v nadaljevanju niso imeli slabših trenutkov, ves čas je držala varno razliko, Čehi so poskušali z menjavami, toda vse je bilo zaman. Gosti, ki jih je spet glasno spodbujala skupina navijačev, so zanesljivo povedli z 2:0. Odbojkarji vedno pravijo, da je po vodstvu 2:0 tretji niz najtežji. In tako je bilo tudi tokrat. Čehi so v njem povedli z 8:4, Giuliani je Čebulja zamenjal z Možičem, menjava pa se je obrestovala. Mladi Mariborčan je s servisi poskrbel, da je Slovenija spet prešla v minimalno vodstvo, z nekaj točkami pa ga je ob pomoči ohranjal vse do končnice.

V njej so gostitelji celo povedli z 22:20, toda nato je odgovornost prevzel kapetan Urnaut, ob pomoči servisov Gregorja Ropreta, ki je v končnice zamenjal Vinčića, je prednost spet vrnil na slovensko stran, zagotovil tudi meč žogo, dve nato niso izkoristili, tretjo pa je z blokom Pajenk.

V polfinalu se bodo v soboto v Katovicah merili s svetovnimi prvaki, Poljaki.


Potek tekme:

Tretji niz (27:25)


Prvo točko so tako kot v prvem nizu dosegli Čehi, nato pa je sledil slovenski odgovor prek Čebulja za 1:1. Čehi so delovali bolj odločno in na slovenska izenačenja odgovarjali z uspešnimi napadi za minimalno prednost, po odličnem začetnem udarcu so prvič povedli tudi s 5:3. Po tem, ko so Čehi razliko povišali na +3, se je z minuto odmora odzval Giuliani. Takojšnjega učinka tokrat ni bilo, Čehi so po novem odlično izvedenem začetnem udarcu pobegnili tudi na štiri točke naskoka, kar jim na sredinem obračunu še ni uspelo. Prvič je priložnost v slovenski izbrani vrsti na tekmi dobil tudi Možič. Ta je z dvema mojstrskima servisoma ohladil razigrano dvorano in češke odbojkarje, ki so se z le točko naskoka (10:9) podali na minuto odmora.


Kapetan Tine Urnaut (na fotografiji) bo imel z rojaki novo priložnost v boju za odličja. FOTO: Ondra Driml/CEV
Kapetan Tine Urnaut (na fotografiji) bo imel z rojaki novo priložnost v boju za odličja. FOTO: Ondra Driml/CEV


Možiča Čehi nikakor niso uspeli spraviti s črte začetnega udarca, po zabijanju Šterna in bloku Pajenka je bil preobrat popoln – 11:10 je vodila Slovenija, Možič pa je nato vendarle poslal žogo v mrežo za 11:11. Slovenci so spet vodili, ko je češki blok silovito z desnega krila prebil Štern (12:11). Čehi so držali priključek, po izjemni točki, v kateri ni manjkalo borbenosti na obeh straneh, je Jan Hadrava z zabijanjem po sredini izenačil na 13. Možič je nato s srditim zabijanjem vnovič odlepil Slovenijo in dokazal, da se dobro znajde tudi veliko bližje mreži (14:13).

A Čehi so bili tisti, ki so prvi prišli do 15. točke, z blokom so ustavili Šterna in povedli s 15:14, po »blokavtu« Kozamernika je bil izid spet ekspresno izenačen. Čehi so na slovenska izenačenja odgovarjali s točko naskoka vse do izida 17:17, ko so naredili napako prestopa za slovensko vodstvo z 18:17, ki ga je Možič kronal z mojstrsko zaključenim skrajšanim udarcem za hrbet blokerjev (19:17). Čehi so se srečno približali po zaslugi slovenskega dotika ob njihovem napadu, bilo je 19:18, a nato je začetni udarec domačinov končal v mreži. Bilo je 20:18 za Slovenijo, ko je Pajenk pred začetnim udarcem poljubil žogo, a jo tudi sam poslal v mrežo. Giuliani je ostro protestiral, ko so Možiču sodniki dosodili prestop, s pomočjo katerega so Čehi izid izenačili na 20:20. Odločitev sodnikov je potrdilo tudi sokolje oko, dvorana pa je ponorela, ko je bil uspešen tudi češki začetni udarec, ki je presenetil Kovačiča in Čebulja. Domačini so nenadoma povedli za točko (21:20).

Prednost je po bloku, žoga je končala blizu zadnje črte, narasla že na dve točki, nato je s silovito diagonalo odgovoril Štern in Slovence približal na točko zaostanka. Sledil je »blokavt«​ Urnauta in izid je bil poravnan na 22. Čehi so zdržali pritisk in povišali na 23:22, toda spet je Urnaut z močno diagonalo izenačil na 23:23, nato pa odšel na črto za servis. slovenci so se ubranili, nato pa je Urnaut zadel na stičišče zadnjih črt za prvo »match« žogo.​ Drama se je nadaljevala, ko so Čehi tudi po zaslugi dvojnega dotika Urnauta izenačili. Šket je imel v rokah drugo žogo za zmago, a tudi te Slovenci niso izkoristili. Štern je s svojo prepoznavno paralelo priigral tretjo priložnost, ki so jo naši odbojkarji izkoristili z blokom, ki je žogo vrnil nazaj v tekmečevo polje.


Drugi niz (25:19)


Prva točka je na začetni udarec Kozamernika pripadla Slovencem, dosegel jo je Čebulj. Po češkem »blokavtu« in napadu Šterna je prednost tudi v drugem nizu hitro narasla na dve točki (3:1), nato tudi na tri (5:2), ko je češki blok razparal Čebulj. Slovenci se niso ustavili, Kozamernik je povišal že na 7:3 in podobno kot v prvem nizu je moral prvo minuto odmora zahtevati češki selektor. Kljub borbenosti Čehi nikakor niso uspeli pokvariti silovitega slovenskega ritma, na semaforju je bilo dolgo časa +5 (9:4, 12:7 in 13:8), nato tudi +6 (15:9 in 17:11).


Delovalo je vse, kar si je zamislil selektor Giuliani: tudi rezervist Ropret je s silovitim začetnim udarcem poskrbel za prvo prednost s kar sedmimi točkami naskoka (18:11). Razliko so Slovenski odbojkarji v povsem enosmernem nizu uspešno negovali in ohranjali, Čehi so se le na kratko približali na pet točk minusa, takoj je sledil navihan odgovor Vinčića in Pajenka za 21:15. Pri vodstvu s 24:18 je imel priložnost piko na i drugega niza pritisniti Vinčić, a po njegovem začetnem udarcu so Čehi še malce podaljšali negotovost. Vsega je bilo konec, ko je njihov začetni udarec poletel prek zadnje črte za 25:19.


Prvi niz (25:21)


Selektor Giuliani se je v obračun odločil kreniti s postavo Štern, Pajenk, Kozamernik, Vinčić, Urnaut, Čebulj in Kovačič. Domača reprezentanca je tudi tokrat računala na izjemno glasno podporo s tribun, ki je češko izbrano vrsto letos že ponesla do neslutenih višav. Tudi Slovence podpira okoli sto navijačev. Po izenačenju na 1:1, prvo točko so z uspešnim blokom osvojili domačini, so naši odbojkarji po več izmenjavah in predolgem udarcu Čehov prvič na tekmi povedli z 2:1. Čehi so imeli veliko težav z iznajdljivimi akcijami svojih tekmecev, ki so z zabijanjem Šterna povedli s 4:2, nato pa po zaslugi kapetana Urnauta prvič tudi s +3 (8:5) in +4 (9:5) in +5 (10:5).

A po črnih čeških minutah je sledil tudi padec zbranosti v Taboru evropskih podprvakov, ki so dovolili približanje na le točko zaostanka (11:10). Selektor Giuliani je takrat vzel minuto odmora, ki je imela želen učinek: odličen začetni udarec Šterna je Slovenijo spet odlepil na tri točke naskoka (14:11). Razlika točke ali dveh v slovensko korist je ostajala nedotaknjena vse do 21. točke, ki jo je z neubranljivim zaključkom napada ob stransko črto dosegel Štern in poskrbel za prednost 21:18. A domačini se na krilih svojih navijačev niso vdali, z nekaj sreče in tudi po zaslugi mreže, ki je pokvarila načrte šternu ob začetnem udarcu Jana Hadrave, so se spet približali na le točko zaostanka (21:20). Urnaut je nato dosegel pomembno točko, Štern pa z »blokavtom« spet odlepil svojo ekipo na +3 (23:20). Urnaut je z novo točko priigral prvo priložnost Slovencem za zmago v prvem nizu, na servisu je bil Pajenk, ki je nalogo opravil brezhibno, po neposrečenem sprejemu domačinov je Slovenija povedla z 1:0.

Preberite še:

Komentarji: