Slovenski kanuisti svetovni prvaki, kajakašicam srebro, polom kajakašev

Eva Terčelj, Ajda Novak in Eva Alina Hočevar so na svetovnem prvenstvu v Augsburgu na ekipni tekmi kajakašic zaostale le za Nemkami. Kanuistke tik pod odrom.
Fotografija: Luka Božič, Anže Berčič in Benjamin Savšek so prepričljivo opravili s tekmeci. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Odpri galerijo
Luka Božič, Anže Berčič in Benjamin Savšek so prepričljivo opravili s tekmeci. FOTO: Nina Jelenc/KZS

Za slovensko slalomsko reprezentanco v kajakaštvu se je svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah v Augsburgu začelo sanjsko. Že v prvi disciplini je osvojila kolajno, to pa po zaslugi kajakašic Eve Terčelj, Ajde Novak in Eve Aline Hočevar, ki so na ekipni tekmi osvojile drugo mesto. Še bolje so se nato odrezali naši kanuisti Anže Berčič, Luka Božič in Benjamin Savšek, ki so se ovenčali z naslovom moštvenih svetovnih prvakov.

Z nastopom za učbenike, kakor so jo imenovali strokovnjaki, so za 2,94 sekunde prehiteli drugouvrščene Slovake, z zaostankom več kot petih sekund pa so tretje mesto osvojili Italijani.

To je 42. kolajna slovenskih kajakašev in kanuistov na svetovnih prvenstvih, sedma moška kanuistov v moštveni konkurenci in prva ekipna zlata po letu 1993, ko so v Mezzani z vsemi tekmeci opravili Jože Vidmar, Boštjan Žitnik in Simon Hočevar.

Večkrat so napadali to lovoriko

»Bil je že čas. Večkrat smo napadali ta naslov, bili nekajkrat blizu, zdaj pa nam je končno uspelo. Menim, da povsem zasluženo,« je dejal Berčič, tretji slovenski mož, ki v posamičnih tekmah za razliko od ekipnih nima veliko vrhunskih dosežkov, zdaj pa se bo lahko pohvalil, da ima v svoji zbirki naslov svetovnega prvaka.

Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič so bili razred zase. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič so bili razred zase. FOTO: Nina Jelenc/KZS

»Od začetka smo se odlično ujeli. Že po prvih protitočnih vratcih nam je čoln stekel, na progi nismo imeli težav, ves čas smo napadali. Beni in Luka sta mi naredila veliko prostora, med seboj sta se dobro križala, kar je na tej progi zelo pomembno in mnogim ni uspelo. Jaz sem jima le sledil in pazil, da ni bilo dotikov ali napak. Izšlo se je,« je svoje naloge obrazložil Berčič.

Ritem je ekipi dajal olimpijski prvak Savšek, z Božičem pa je pokazal veliko uigranost. Veslanje Slovencev je bila prava poezija, kar so priznavali tudi v drugih ekipah. »Ko smo prišli v cilj, smo vedeli, da smo dobro opravili nalogo, a zmage se še nismo mogli veseliti. Za nami je bilo nekaj odličnih reprezentanc, za katere smo vedeli, da lahko ponovijo našo vožnjo oziroma nastopijo še bolje. Predvsem Francozi so bili nevarni, bili v prvem delu celo hitrejši od nas, a tokrat je bil odločilen predvsem srednji del, ki je nam odlično uspel,« je pojasnil Božič.

Savšek je v svojo bogato zbirko uspehov dodal še enega, ki mu je doslej manjkal: »Vesel sem, da smo se tako dobro ujeli. Odpeljali smo šolsko, čoln nam je tekel, mi smo le poganjali. Tokrat smo vrhunsko opravili nalogo, lahko se malo poveselimo, toda jutri je nov dan in moramo naprej. Misli bomo hitro preusmerili na posamično tekmo oziroma kvalifikacije zanjo.«

Ne dela razlik med kolajnami

V kajakaški ekipi so naše barve branile Eva Terčelj, Ajda Novak in Eva Alina Hočevar. Za našo žensko vrsto je to po letih 2010 (Tacen) in 2013 (Praga) tretja kolajna na svetovnih prvenstvih.

Slovenke so se veselile drugega mesta. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Slovenke so se veselile drugega mesta. FOTO: Nina Jelenc/KZS

Slovenke, četrte na lanskem prvenstvu v Bratislavi, kar pomeni, da so startale četrte od zadaj, so tekmo začele z dobrimi občutki. »Nismo želele 'komplicirati', želele smo samo ponoviti tekoče vožnje s treningov. Uspelo nam je in lahko rečem samo, da sem ponosna na vse tri. Nekaj rezerv je bilo, a tako je vedno, popolne vožnje ni,« se je uspeha veselila Terčeljeva, ki je edina, ki je sodelovala pri vseh treh ekipnih kolajnah.

Slovenke so dobro brzdale brzice v Augsburgu. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Slovenke so dobro brzdale brzice v Augsburgu. FOTO: Nina Jelenc/KZS

»Ne delam razlik med kolajnami, enako sem vesela vsake. Verjamem, da ta ni bila zadnja. Vse smo pokazale, da smo hitre posameznice, in če se lahko še tako uskladimo, kot smo se danes, verjamem, da bomo v tej postavi na ekipnih tekmah še precejkrat uspešne,« je o svetli prihodnosti ekipe prepričana Terčeljeva.

Novakova je bila članica ekipe, ki se je leta 2013 veselila bronaste kolajne v Pragi, tako da je v Augsburgu na stopničkah stala drugič v karieri. »Eva in Eva Alina sta danes moje delo naredili zelo lahko. Bile smo uigrane, nismo imele težav. Občutek je bil lahkoten, ni se bilo treba nič mučiti,« je bila zadovoljna Novakova.

Slovenija je na ekipni tekmi deklet osvojila prvo kolajno. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Slovenija je na ekipni tekmi deklet osvojila prvo kolajno. FOTO: Nina Jelenc/KZS

Smejalo se je tudi najmlajši v ekipi Hočevarjevi, ki je osvojila svojo prvo člansko kolajno na velikih tekmovanjih: »Ko smo prišle v cilj, smo čutile, da bi lahko bilo dovolj za kolajno. Prehitele so nas samo Nemke, ki imajo na tej specifični progi kot gostiteljice veliko prednost. Vedele pa smo, da smo dobro opravile nalogo. Lahko smo zadovoljne, to nam bo dalo dodatno energijo tudi za posamične nastope. Zdaj vemo, da smo dobro pripravljene.«

Slovenke so progo prevozile brez napak, kazni ni bilo, za nemškimi zmagovalkami so zaostale za dve sekundi in 46 stotink. Bron so osvojile Poljakinje, ki so imele dodatek dveh sekund, za Slovenkami pa so zaostale za štiri.

Ni veliko manjkalo, pa bi si zatem Eva Alina Hočevar priveslala še eno kolajno. Na ekipni tekmi kanuistk je skupaj z Aljo Kozorog in Leo Novak pristala na četrtem mestu. Zmage so se veselile Čehinje, druge so bile Nemke in tretje Britanke.

Kajakaši prehiteli le Ukrajince

Naši kajakaši na moštveni tekmi niso bili tako uspešni kot njihove kolegice. Po nesreči Martina Srabotnika, ki je že v zgornjem delu poškodoval čoln, je bilo nemogoče pričakovati vrhunsko uvrstitev, tako da so na koncu s kar 110 kazenskimi sekundami zasedli šele 28. mesto. Srabotnik, Peter Kauzer in Vid Kuder Marušič so prehiteli le Ukrajince.

Preberite še:

Komentarji: