Smolo Ogierja in Neuvilla je najbolje izkoristil Tänak

Reli v Turčiji je pripadel Estoncu Ottu Tänaku, ki je slavil po odstopu Ogierja in Neuvilla. 
Fotografija: Estonec je slavil še tretjič zapored. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Estonec je slavil še tretjič zapored. FOTO: AFP

Estonec Ott Tänak (Toyota) je zmagovalec relija po Turčiji, desete preizkušnje svetovnega prvenstva. Za Estonca je to tretja zaporedna zmaga. Na stopničkah sta končala še Finec Jari-Matti Latvala (Toyota) in Novozelandec Hayden Paddon (Hyundai).
Tänak se je zdaj prebil na drugo mesto v skupni razvrstitvi, vodi še vedno Thierry Neuville (Hyundai), ki pa je po smoli tokrat ostal zunaj najboljše deseterice. Belgijec ima 177 točk, današnji zmagovalec je zdaj pri 164, Sebastien Ogier, ki je imel v Turčiji prav tako veliko smole, pa je zdrsnil na tretje s 154.

Zadnji dan relija po zahtevnih makadamskih cestah v okolici Marmarisa ni postregel s presenečenji in dramo. Te so imeli dirkali obilo v soboto, ko se je vrstni red na vrhu dodobra premešal, na koncu pa je bil na vrhu Tänak, ki je tam ostal tudi po današnjih zadnjih štirih hitrostnih preizkušnjah.

Sobotni del relija sta vodilni v SP Neuville in svetovni prvak Ogier začela z le tremi desetinkami razlike, toda že sredi dneva ne Belgijca ne Francoza zaradi tehničnih težav in izleta s ceste ni bilo več na vrhu. Edine točke v Turčiji sta tako dobila za današnjo zadnjo hitrostno preizkušnjo, Neuville je v "power stageu", ki v SP prinaša dodatne točke, zmagal in jih dobil pet, Ogier je bil drugi in pospravil vsaj štiri točke.

Estonec v Toyoti je bil eden redkih, ki so pestro dogajanje drugega dne preživeli kolikor toliko brez stresa. Začelo se je z odstopom Neuvilla, ki je zaradi okvare vzmetenja na svojem Hyundaiju odstopil že dopoldne. Vodstvo je tako prepustil Ogierju, a tudi branilec naslova ni imel sreče. Težave na podvozju oziroma vzmetenju so povzročile izlet s ceste, pred tem sta Ogier in njegov sovoznik Julien Ingrassia skušala sama odpraviti težave, a začasno popravilo ni bilo uspešno. Pozneje je dirkalnik zletel s ceste, zadel drevo in nasedel v jarku, Ogier pa se je poslovil od možnosti za zmago.
 

Tudi Mikkelsena je čakala podobna usoda


Naslednji osmoljenec na vrhu pa je bil Norvežan Andreas Mikkelsen, saj tudi on ni ostal dolgo vodilni. Težave z menjalnikom so ga zaustavile ob cesti, tako da je potem v vodstvo odpeljal Tänak.

Še slabše se je dan končal za Craiga Breena. Irec je imel na dveh hitrostnih preizkušnjah težave z dimom v vozniškem prostoru, na poti do servisnega območja pa je njegov dirkalnik zagorel. Dirkač in njegov sovoznik Scott Martin sta ostala nepoškodovana, požar je s svojim gasilnim aparatom skušal pogasiti tudi Tänak, ki je ustavil, da bi pomagal tekmecema, a zaman, Citroen je popolnoma zgorel.

Po pestri soboto se je na vrhu znašla trojica Tänak - Latvala - Paddon, takšen vrstni red pa je ostal tudi do cilja. Estonec je mirno odvozil zadnji dan in ostal pri 22 sekundah naskoka.

"Reli je bil izjemno zahteven. Še v petek bi bil zelo zadovoljen, če bi končal med prvimi petimi. A zavedal sem se, da morda ne bo zmagal najhitrejši in da bo potrebno predvsem ostati na cesti do konca. Uspelo nam je, dirko sem končal brez kakšnih večjih težav. Zelo sem vesel, nenadoma pa so stvari postale zanimive tudi v skupnem seštevku. Veselim se že nadaljevanja sezone," je po uspehu dejal Estonec, ki je v zadnjem času v odlični formi, saj je njegova današnja zmaga že tretja zaporedna v sezoni po Finski in Nemčiji.

Naslednja dirka v SP bo reli po Walesu v začetku oktobra.

Preberite še:

Komentarji: