SP v šahu: Magnus Carlsen je ubranil naslov svetovnega prvaka

Norvežan Magnus Carlsen in Američan Fabiano Caruana sta remizirala na vseh dvanajstih rednih partijah, v sredinem podaljšku pa je bil Carlsen prepričljivo boljši nasprotnik. 
Fotografija: Carlsen in Caruana se merita za naslov prvaka. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Carlsen in Caruana se merita za naslov prvaka. FOTO: AFP

Norvežan Magnus Carlsen je v podaljških pričakovano nadigral Američana Fabiana Caruano in ubranil naslov svetovnega šahovskega prvaka, ki si ga je priboril pred dvema letoma v New Yorku na dvoboju s Sergejem Karjakinom. To je za Carlsena že četrti naslov svetovnega prvaka. Prvič po letu 1990, ko sta se petič in zadnjič pomerila Gari Kasparov in Anatolij Karpov, sta se za naslov borila številki ena in dve svetovnega šaha. 
 
Carlsen in Caruana sta remizirala na vseh dvanajstih rednih partijah, predvsem zadnja dvanajsta je dvignila veliko prahu, saj je bil Carlsen v ugodnem položaju, nato pa je povsem nepričakovano ponudil remi Caruani, Američan pa ga je z veseljem sprejel. Carlsen je hitro zavrnil vse kritike in dejal, da ni želel ničesar tvegati.
 
V retrospektivi je bila poteza smotrna, v pospešenem šahu je bil Carlsen precej boljši nasprotnik od Caruane. Američan bi v prvi partiji še lahko iztržil remi, a je v zaključku pri obrambi naredil napako, Norvežan pa priložnosti ni spustil iz rok in po 55 potezah je Caruana dvoboj predal.

Carlsen in Caruana se merita za naslov prvaka. FOTO: AP
Carlsen in Caruana se merita za naslov prvaka. FOTO: AP

 
V drugi partiji je bil s črnimi figurami Carlsen še bolj suveren in je Caruano v predajo prisilil že v 22 potezi, v tretji partiji je tako Američan nujno potreboval zmago. S črnimi figurami je začel s sicilijansko otvoritvijo, ki jo do takrat v finalu še ni uporabil, vzpostavil je ravnotežje na igralni plošči, do premoči pa ni prišel. 
 
Carlsen je igral preudarno in le držal Caruano pod nadzorom, saj je za ubranitev naslova svetovnega prvaka potreboval le remi. Pred dvema letoma je v odločilni partiji proti Sergeju Karjakinu šel na vse ali nič in dvoboj zapečatil z zmago, tokrat pa je Carlsen le držal svoj položaj in prislil Caruano, da je vse več tvegal. Na koncu se mu je odprla dobra priložnost za zmago, Američan je naredil nekaj napak in tudi tokrat je Carlsen naslov svetovnega prvaka potrdil z zmago, v sredinem popoldneveu je dobil vse tri partije, zadnjo je Caruana predal po 51. potezah.
 

Potek podaljškov


Pozdrav branilca naslova in izzivalca pred začetkom podaljškov. FOTO: AP
Pozdrav branilca naslova in izzivalca pred začetkom podaljškov. FOTO: AP


Prvo partijo je z belimi figurami začel Magnus Carlsen in bil pričakovano v prednosti. Že sredi partije je imel Caruano stisnjenega v zelo neugoden položaj, kjer je imel blokirane skakače, nato se je Američan še nekako izvlekel in v zaključek partije prišel z le enim kmetom manj kot Norvežan, a je zgrešil odločilno potezo in Carlsen ga je kaznoval, Caruana pa je prvo partijo na koncu predal in sredino popoldne je s prednostjo začel branilec naslova. 

Zmaga v prvi partiji je Carlsenu dala krila in tudi s črnimi figurami je imel potek druge partije povsem pod nadzorom. Caruana se je nekaj časa še upiral, a je bilo hitro jasno, da poti iz krize ne bo našel, druga zmaga pa je bila le še vprašanje časa, na koncu je tudi v drugo Caruana partijo predal, Carlsen pa za nov naslov svetovnega prvaka potrebuje le še eno zmago, ki jo bo lovil z belimi figurami. 

Dvoboj v živo s komentarjem lahko spremljate v spodnjem videoposnetku.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: