Odločilno ponedeljkovo popoldne za Carlsena in Caruano

Dvoboj za šahovskega svetovnega prvaka se po enajstih remijih bliža vrhuncu
Fotografija: Vseh 11 dosedanjih partij med Fabianom Caruano (levo) in Magnusom Carlsenom se je končalo z rokovanjem po remiju FOTO: Paul Childs/Reuters
Odpri galerijo
Vseh 11 dosedanjih partij med Fabianom Caruano (levo) in Magnusom Carlsenom se je končalo z rokovanjem po remiju FOTO: Paul Childs/Reuters

Danes pozno popoldne bo v Londonu na sporedu zadnja, dvanajsta, morda odločilna partija dvoboja za naslov svetovnega šahovskega prvaka. Bele figure bo vodil Američan Fabiano Caruana, s črnimi bo odgovarjal branilec naslova, Norvežan Magnus Carlsen.

Vseh prvih enajst partij se je končalo z delitvijo točke. In čeprav so številni gledalci po svetu razočarani – od nekdaj so jim bili bolj pri srcu veliki zmagovalci, tragični poraženci, emocije, velike in žalostne zgodbe, je težko reči, da dvoboj ni zanimiv. Daleč od tega! Le šah se je spremenil in dogajanje v Londonu je najboljši pokazatelj dejstva, da najboljši šahisti vse bolj in bolj prevzemajo računalniški način razmišljanja, da napak skorajda več ni oziroma so tako majhne, da jih laično oko niti ne opazi. In ko se udarita prvi in drugi s svetovne jakostne lestvice, je kaj drugega od remija tudi težko pričakovati.

Fabiano Caruana bo danes imel bele figure. FOTO: Paul Childs/Reuters
Fabiano Caruana bo danes imel bele figure. FOTO: Paul Childs/Reuters


Danes popoldne bo morda vendarle padla odločitev. Če bi se tudi ta partija končala z remijem, bodo namreč sledili podaljški, najprej v pospešenem šahu (najprej par partij na 25 minut, nato na 10 minut) in po potrebi še smrtna partija, kjer ima beli šest, črni le pet minut, zato pa mora beli zmagati. Ena za vse! V pospešenem in hitropoteznem šahiranju naj bi bil Carlsen precej boljši – je večkratni svetovni prvak v obeh disciplinah, medtem ko Caruana večjih uspehov tam ne beleži. Zato bi bilo logično, da Caruana danes napade, morda tudi na vse ali nič.
 

Američan bolje pripravljen


Kaj reči o dosedanjem poteku dvoboja? Očitno je, da sta se nasprotnika zelo dobro pripravila, Caruana za odtenek bolje. Precej bolj so zanimive partije, ko je beli Caruana (tako bo tudi danes). Američan načelno začenja z 1.e2-e4, čeprav je v zadnjih letih igral tudi drugače. A v Londonu se želi predstaviti kot napadalec in to mu tudi uspeva. Tudi Carlsen se drži načel – v vseh petih partijah je odgovoril z 1…c7-c5, čeprav sicilijanka ni njegovo prvo in najmočnejše orožje.

Laskerjeva varianta, ki jo je pripravil za ta dvoboj, je marsikoga presenetila, še najbolj Caruano, ki se v prvih treh partijah sploh ni upal spustiti vanjo, temveč je izbiral varnejši napad Rossolima. Zanimivo je, da Rusi varianto imenujejo po velemojstru Evgeniju Svešnikovu, ki te dni šahira na Bledu. Emanuel Lasker jo je namreč izbral le enkrat, partijo izgubil, varianto pa kot neposrečen eksperiment zagnal na smeti. Šele Svešnikov je čez desetletja prepoznal vrednosti nenavadne postavitve črnega.

Magnus Carlsen velja za favorita, če bo o prvaku odločal pospešeni šah. FOTO: Paul Childs/Reuters
Magnus Carlsen velja za favorita, če bo o prvaku odločal pospešeni šah. FOTO: Paul Childs/Reuters


Ko se je v zadnjih dveh belih partijah Caruana le opogumil in vrgel rokavico Carlsenu, se je izkazalo, da je svetovni prvak dobro pripravljen in nima težav. Kako bo danes? Bomo videli še šesto sicilijanko? Bo Caruana začel drugače? Bo smer zamenjal Carlsen? Igra živcev je izredno napeta, odločitev pa bo verjetno padla v zadnjem hipu.

Carlsen je svojih šest belih partij gladko zapravil. Prednosti ni dosegal, še več, Caruana je znal tako umrtviti položaje, da beli na igro na zmago še pomišljati ni mogel. Tudi sicer za ves dvoboj velja nenavadna reč, da je biti črni skoraj prednost. In danes popoldne bo črni Magnus Carlsen …

Preberite še:

Komentarji: