Srbi in Poljaki prvi polfinalisti

Srbija ostaja na poti ubranitve naslova prvaka, Poljska sanja o velikem zmagoslavju v domači dvorani.
Fotografija: Srbski odbojkarji so se takole veselili pred dvema letoma naslova prvakov stare celine, zdaj si želijo podvig ponoviti. FOTO: CEV
Odpri galerijo
Srbski odbojkarji so se takole veselili pred dvema letoma naslova prvakov stare celine, zdaj si želijo podvig ponoviti. FOTO: CEV

Reprezentanci Srbije in Poljske sta prvi polfinalistki odbojkarskega evropskega prvenstva. Danes so v Gdansku na poljskem severu Srbi v prvem četrtfinalnem obračunu s 3:0 (23, 20, 25) ugnali Nizozemsko, Poljaki pa so bili s 3:0 (14, 24, 19) boljši od Rusije. Poljaki med najboljšimi štirimi čakajo na zmagovalca sredinega obračuna med Slovenijo in Češko.

Srbi, ki branijo naslov izpred dveh let, ko so v finalu ugnali prav slovensko izbrano vrsto, so v izenačenem uvodu po vodstvu Nizozemcev s 23:22 dobili tri zaporedne točke in osvojili prvi niz. Drugega so dobili bolj prepričljivo po udarnem začetku, prednosti pa niso več izpustili iz rok. V tretjem nizu so imeli varovanci nekdanjega selektorja slovenske izbrane vrste Slobodana Kovača ves čas prednost, a so Nizozemci na koncu celo povedli s 24:23. Vseeno se je niz s 27:25 končal v korist branilcev naslova.Ti so tako ostali v igri za tretjo zlato kolajno na EP, potem ko so bili poleg zadnjega EP najboljši še leta 2011 na prvenstvu v Avstriji in Češki.

Poljaki so v drugem današnjem obračunu zanesljivo premagali Rusijo. Prvi niz so dobili kar s 25:14, drugi pa je bil bolj tesen. Domačini so ga dobili šele v končnici, ko so izkoristili drugo žogo za osvojitev niza. V tretjem nizu so bili gostitelji znova prepričljivi in slavili s 25:19. Poljaki bodo skušali na domačih tleh, zaključni del EP bo v celoti potekal v Gdansku, priti do drugega naslova. Prvič so na vrhu stali leta 2009 v Turčiji.

Na zadnjem prvenstvu jih je v polfinalu ustavila slovenska izbrana vrsta. Ta bi lahko bila znova tekmica Poljakov v polfinalu, a mora za to v sredinem četrtfinalu ugnati domačo Češko v Ostravi (19.00). Pred tem bo ob 16. uri še dvoboj Italije in Nemčije. Zmagovalec tega obračuna se bo pomeril s Srbijo.

Preberite še:

Komentarji: