Srebro za Slovenki na Madžarskem

Na SP v kajakaštvu na mirnih vodah sta bili le Belorusinji boljši od Špele Ponomarenko Janić in Anje Osterman.
Fotografija: Naši kajakašici sta na SP na Madžarskem osvojili 2. mesto.
FOTO Nina Jelenc/KZS
Odpri galerijo
Naši kajakašici sta na SP na Madžarskem osvojili 2. mesto. FOTO Nina Jelenc/KZS

Slovenski kajakašici Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta na svetovnem prvenstvu na mirni vodi na 200 metrov osvojili 2. mesto. Za dobre pol sekunde sta zaostali za beloruskima tekmicama.

Slovenki, ki sta bili v tej disciplini letos še neporaženi, sta nekoliko zamudili na štartu, nato pa sta se vendarle prebili do druge skupne kolajne na svetovnih prvenstvih. "Res sva merili na zlato, a vsaka kolajna je zaželena, za zlato bova imeli še eno priložnost. Ko sva prišli na cilj in ko sem pogledala okoli, sem videla, da smo bile štiri posadke zelo blizu skupaj, me je stisnilo v srcu, pomislila sem, da sva ostali brez kolajne. A hitro sva videli, da je bila skrb odveč in da imava srebro. Res je, da sva bili na 200 metrov še nepremagani, a proti Belorusinjama še nisva tekmovali. Verjamem, da se jima bova kmalu oddolžili. Če ne na 500 metrov, pa naslednje leto," je prepričana Ostermanova.

"Kolajni ne gre gledati v zobe. Belorusinji sta bili danes že premočni, kako močni sta, je bilo vidno že na evropskih igrah v Minsku, ko so bile v vseh disciplinah hitri vlak za tekmice. Upam, da jutri ne bo tako, da bo bolje kot danes, ko sva imeli nekaj težav že na ogrevanju. Najinega trenerja Stjepana Janića z nama niso pustili, tako da sva se morali ogreti sami. Najbrž se je to pokazalo tudi na sami tekmi," pa je menila izkušenejša Ponomarenko Janićeva, četrta z olimpijskih iger v Riu, ki je na svetovnih prvenstvih osvojila že peto kolajno, a zlate še nima.

Disciplina 200 metrov sicer ni olimpijska, za Slovenki bo tako še pomembnejši sobotni nastop v finalu na 500 metrov, kjer si bosta poskušali zagotoviti olimpijsko normo za Tokio. Za to bi jima zadostovalo 6. mesto, v finale sta se uvrstili z najboljšim časom v polfinalu. Na prvenstvu leta 2017 v Račicah sta osvojili bronasto kolajno. "Dali bova vse od sebe, da doseževa vsaj to olimpijsko normo, ki je osnovni cilj. Belorusinji bosta spet težko premagljivi, toda poskusili ju bova prehiteti," napoveduje Ostermanova, Ponomarenko Janičeva pa se nadeja tudi pomoči s tribun: "Prejšnje dneve je bilo vse tiho, danes pa so bili domači navijači zelo glasni, kar naju je mogoče malo spravilo s tira. A bolje, da sva to vzdušje spoznali danes, kot da bi ga šele jutri. Najbrž pa tudi ne bo tako glasno, saj Madžark na 500 metrov ni v finalu."

Preberite še:

Komentarji: