Samozavestni Tim jezdi na zmagovalnem valu

Gajser je s tretjo zmago v sezoni MXGP zaostanek v svetovnem prvenstvu za vodilnim Cairolijem zmanjšal na 10 točk.
Fotografija: Tim Gajser je do trinajste karierne zmage v MXGP dirkal prepričljivo in napadalno, a hkrati lahkotno. FOTO: HRC
Odpri galerijo
Tim Gajser je do trinajste karierne zmage v MXGP dirkal prepričljivo in napadalno, a hkrati lahkotno. FOTO: HRC

Tim Gajser je našel zmagovalno formulo in zdaj jezdi na valu samozavesti. Potem ko je z vsemi tekmeci opravil pred dvema tednoma na Portugalskem, je stopil na najvišjo stopničko še v Franciji. To je bila njegova tretja letošnja zmaga in trinajsta karierna v MXGP. Za največjim tekmecem Antoniom Cairolijem, ki se je tokrat soočal s težavami, v razvrstitvi svetovnega prvenstva zaostaja le še 10 točk.

Resda Gajser in Cairoli prevladujeta v letošnjem SP, vendar pa sezona še ni niti na polovici, zato so kakršnakoli zagotovila, da se jima nasmiha krona, še preuranjena. Dejstvo pa je, da v konkurenci močno izstopata, forma je vrhunska.

Na dirki v Franciji je bilo tokrat opaziti spremembo v dinamiki njunega boja za lovoriko – Gajser je okrepil samozavest in utrdil lahkotnost na hitri hondi, medtem ko Cairoli ni deloval tako zelo prepričljivo kot sicer v letošnji sezoni. Preizkušnjo v Saint Jean d'Angelyju je končal na 7. mestu, potem ko je bil v prvi vožnji drugi, v drugi pa 17. Opozoril je, da si je v kvalifikacijah zvil gleženj, kar ga je oviralo potem na dirki, in dodal, da je edino pomembno, da zadrži prednost pred Gajserjem v skupnem seštevku. Težave je imel tudi s štartno rampo v drugi vožnji, za piko na i mu je nagajal še motor.
 

Slaba štarta, hitri vožnji


Gajser je že v soboto opozoril, da bo izjemno nevaren na dirki. Najhitrejši je bil na prostem in uradnem treningu, nato je dobil še kvalifikacije. Kljub slabšim štartom pa mu nihče ni bil kos tudi na dirki – v obeh vožnjah je bil nepremagljiv. V prvi se je s štarta izstrelil tretji, a v tretji minuti se je že prebil na položaj vodilnega in ga držal do konca. V drugi je štartal še slabše, bil je sedmi, a napredovanje v ospredje je bilo tekoče, v vodstvo se je prebil po polovici vožnje in z varno prednostjo jezdil zmagi naproti.

Slovenski motokrosistični as je bil nepremagljiv na obeh sobotnih treningih, v kvalifikacijah in obeh vožnjah na dirki. FOTO: HRC
Slovenski motokrosistični as je bil nepremagljiv na obeh sobotnih treningih, v kvalifikacijah in obeh vožnjah na dirki. FOTO: HRC


»Presrečen sem. Konec tedna ne bi mogel biti boljši. Proga je lepa, v prvi vožnji sem skušal čim hitreje prehitevati, kmalu sem naredil razliko v primerjavi s tekmeci in naprej samo še užival. V drugi pa sem zapel štartno rampo, saj se je spustila počasi, a kljub temu sem v nadaljevanju zelo užival. Če odmislim slaba štarta, sta bili obe vožnji dobri, prav tako izbira linij,« je bil zadovoljen 22-letnik, ki je na zmagovalnem odru drugič zapored odpiral steklenico penine.

V skupnem seštevku tesno diha za ovratnik vodilnemu Cairoliju, pred naslednjim tekmecem Gautierom Paulinom na tretjem mestu pa ima kar 83 točk prednosti. Gajserju sta družbo na stopničkah v Franciji delala še voznika na yamahi Švicar Arnaud Tonus in povratnik po poškodbi Romain Febvre, ki je razveselil domače občinstvo.
 

Pancar do točk v MX2


Karavano zdaj čaka vikend premora, v katerem bo dirka za državno prvenstvo v Orehovi vasi, kjer bencinski navdušenci pričakujejo tudi vse tri slovenske tekmovalce svetovnega merila. Klemen Gerčar se v Franciji ni znašel, velik napredek pa je pokazal Jan Pancar v razredu MX2, ki si je priboril prve letošnje točke. Dirkač iz Dolenjske je vknjižil 17. mesto, v prvi vožnji je bil dvajseti, v drugi pa dvanajsti, kar je njegov najboljši rezultat v karieri. Iztržil je 10 točk, za primerjavo – lani jih je v celotni sezoni zbral enajst.

Komentarji: