Tudi Slovenija vnovič za izključitev ruskih in beloruskih športnikov

Športni ministri številnih držav, vključno z ZDA in večino evropskih držav, potrjujejo skupno zavezo
Fotografija: Izjavo je v imenu Slovenije podprl minister Igor Papič. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Izjavo je v imenu Slovenije podprl minister Igor Papič. FOTO: Jure Eržen/Delo

Izjava športnih ministrov številnih držav, vključno z ZDA in večino evropskih držav, ki jo je danes objavil ameriški State Department, ponovno potrjuje njihovo zavezo za izključitev športnih zvez ter športnikov iz Rusije in Belorusije iz mednarodnih tekmovanj zaradi vojne v Ukrajini.

Med podpisniki izjave je tudi slovenski minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič. V izjavi je zapisano, da podpisniki s tem ponovno potrjujejo svojo izjavo z dne 8. marca, ko so že pozvali k izključitvi ruskih in beloruskih športnih zvez iz mednarodnih športnih zvez in tekmovanj.

Izjava se prav tako zavzema za izključitev Rusov in Belorusov, ki so povezani z oblastjo v obeh državah, iz vodilnih položajev in funkcij v mednarodnih športnih zvezah. Podpisniki so se zavzeli tudi za omejitev ali preklic prenosov športnih prireditev v Rusiji in Belorusiji.

Podpisniki pozivajo, naj bodo vse predlagane omejitve v veljavi, dokler športnikom ne bo ponovno omogočeno sodelovanje v skladu z mednarodnim redom na osnovi pravil. Prav tako pozivajo vse, naj pomagajo ukrajinskim športnikom in športu.

Države podpisnice so: Avstralija, Avstrija, Belgija, Kanada, Hrvaška, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Islandija, Irska, Italija, Japonska, Južna Koreja, Latvija, Liechtenstein, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Nova Zelandija, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Velika Britanija in ZDA.

Preberite še:

Komentarji: