Upa, da se ji bo kmalu pridružila še sestra

Slovenski judoistki Maruša Štangar in Tina Trstenjak bronasti na mastersu na Kitajskem
Fotografija: Maruša Štangar je odlično sezono kronala z bronasto kolajno na mastersu v Guangzhouju. FOTO: Miha Šimnovec
Odpri galerijo
Maruša Štangar je odlično sezono kronala z bronasto kolajno na mastersu v Guangzhouju. FOTO: Miha Šimnovec

Ljubljana – S sklepnim mastersom v Guangzhouju, na katerega se je v vsaki kategoriji uvrstilo po 16 najboljših judoistov in judoistk na svetu, se je iztekla letošnja sezona svetovnega pokala. Ob Tini Trstenjak (do 63 kg), ki bolj ali manj redno osvaja kolajne, je v soboto s tretjim mestom navdušila tudi Maruša Štangar (do 48 kg).

Štangarjeva je z iponi premagala Francozinjo Melanie Clement (10:0), Izraelko Shiro Rishony (10:0) in v podaljšku malega finala (po skoraj 10 minutah dvoboja) še Srbkinjo Milico Nikolić (10:0). Izgubila je le s Kosovko Distrio Krasniqi (0:10), ki je nato v obračunu za zlato že po 16 sekundah senzacionalno vrgla na hrbet favorizirano Japonko Ai Kondo (10:0).

»Že to, da sem se uvrstila na masters, mi pomeni veliko, da sem na tem tekmovanju osvojila še kolajno, pa je sploh nekaj neverjetnega. Ker smo tu zbrani najboljši judoisti z vsega sveta, ima odličje posebno težo, prinaša tudi obilo točk v kvalifikacijah za OI v Tokiu,« je bila dobre volje 20-letna Ljubljančanka, potem ko je sijajno sezono kronala s četrto kolajno na turnirjih za svetovni pokal po zlati v Tbilisiju ter bronastih v Agadirju in Budimpešti.

Po podvigu na Kitajskem (z nagradnim skladom 300.000 ameriških dolarjev) se je posebej zahvalila Olgi Štirba, trenerki pri ljubljanski Olimpiji. »Ta uspeh je rezultat dobro načrtovanih priprav in tekmovanj, ki jih je izbrala Olga. Po septembrskem svetovnem prvenstvu v Bakuju je bil moj ciljni turnir prav nastop na mastersu, za katerega sem sklepne priprave opravila na univerzi Rjukoku v Kjotu na Japonskem, kjer sem imela odlične razmere za trening,« je zaupala Štangarjeva, ki upa, da se ji bo kmalu spet pridružila tudi sestra Anja, ki okreva po avgustovski operaciji kolena.
 

Naj imajo Japonci dober občutek


Kakšno uro po Maruši se je pod vodstvom trenerja Igorja Trbovca, pomočnika celjskega strokovnjaka Marjana Fabjana pri klubu Z'dežele Sankaku, z bronasto kolajno okitila tudi Tina Trstenjak. Zanjo je ugnala Britanko Lucy Renshall (7:0), Nemko Martyno Trajdos (10:0) in Nizozemko Juul Franssen (10:0). Celjski šampionki, ki si je izbojevala že 31. odličje v svetovnem pokalu, je nastop v sklepnem dvoboju preprečila Japonka Nami Nabekura (0:7), ki je bila boljša za vazari.

»Tina je spet izgubila z Japonko, spet na zlato točko. A nič ne de, naj imajo Japonci dober občutek,« se je Fabjan že ozrl k dvema velikima tekmovanjema v Tokiu – SP 2019 in OI 2020. »Zadovoljen sem. Že pred začetkom mastersa sem izjavil, da bom vesel vsake kolajne, zdaj imamo dve. To je zelo pomembno za olimpijske kvalifikacije,« je poudaril 60-letni Celjan.

Uvrstitvi sta si na mastersu izbojevala tudi sedmouvrščena Andreja Leški (do 63 kg) in Adrian Gomboc (do 66 kg), medtem ko je Klara Apotekar (do 78 kg) izpadla po porazu v uvodnem dvoboju.

Komentarji: