Upal na finale, obstal v kvalifikacijah

Peter John Stevens in Katja Fain na SP v plavanju na 50 m prsno oziroma 200 m prosto sta končala na 22. mestu,
Fotografija: John Peter Stevens je bil razočaran nad nastopom v svoji paradni disciplini. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
John Peter Stevens je bil razočaran nad nastopom v svoji paradni disciplini. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Gvangdžu – Za slovenskimi plavalci je na svetovnem prvenstvu v Gvangdžuju slab dan. Peter John Stevens je na 50 m prsno pričakoval polfinale, a osvojil 22. mesto, enako uvrstitev pa je na 200 m prosto dosegla Katja Fain.

Stevens, slovenski up za finale na SP, se na koncu ni mogel načuditi času 27,50, saj je bil prepričan, da je plaval precej hitreje, in je odhitel na ogled posnetka. Menil je, da je uro ustavil šele z drugim dotikom table, a se je pokazalo, da je bil padec v zadnjih 15 metrih prevelik, slabši prihod v cilj pa ga je stal polfinala, ki je bil oddaljen 17 stotink sekunde.

»Realnost je, da nastop ni bil v redu. Pogledali smo posnetek in že od starta ni šlo po željah. Je, kar je, in iz tega se lahko samo veliko naučim. Na treningu moram delati ne le na hitrosti, ampak tudi na vzdržljivosti in to uskladiti. Vem, da sem lahko precej hitrejši,« je po tekmi priznal 24-letnik.

Tudi sam je spoznal to, na kar je njegov nekdanji slovenski trener Luka Berdajs, ki s Stevensom dela le nekaj tednov na leto, ko se plavalec vrne v domače Pirniče pri Medvodah, opozarjal že dlje: »Skakal sem med ameriškim in nemškim trenerjem, kar je malo zmešalo pripravo. Tudi tempiranje forme se ni izšlo. V zadnjih treh tednih se mi tukaj ni uspelo pripraviti in pogledati bo treba, kako naprej.«
 

Najboljše v dopoldanskem programu


Katja Fain veliko bolje kot dopoldne plava popoldne. FOTO: Blaž Samec/Delo
Katja Fain veliko bolje kot dopoldne plava popoldne. FOTO: Blaž Samec/Delo


Fainova je junija letos na absolutnem prvenstvu v Kranju že dosegla izid 1:58,86, ki bi gladko zadostoval za polfinale. Zaradi prepočasnega začetka je tekmo končala le z najboljšim dopoldanskim plavanjem v karieri – 2:00,38.

»To je res najboljši jutranji izid, ki sem ga plavala kadarkoli. A želela sem si boljši rezultat, osebni rekord. Težava je morda tudi ta, da je bilo tako pozno treba plavati norme. Državno prvenstvo je bilo blizu in težko je bilo načrtovati formo,« je po tekmi dejala 17-letna Štajerka in dodala, da pač popoldne plava izrazito hitreje.

Komentarji: