Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

V boj, da ne bi pozneje česa obžalovale

Slovenska dekleta v najtežji skupini na EP, želja osmina finala. V petek s Poljsko, tekmice po meri Ukrajinka in Portugalke.
Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca in strokovno vodstvo so z brniškega letališča nasmejano odšli na EP na Poljsko. FOTO: Mavric Pivk
Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca in strokovno vodstvo so z brniškega letališča nasmejano odšli na EP na Poljsko. FOTO: Mavric Pivk
21. 8. 2019 | 18:30
4:49
Če za odbojkarice velja kakšen kliše, potem je ta, da so visoke, vitke in lepe. Slovenske odbojkarice bodo jutri začele svoj drugi nastop na evropskih prvenstvih, prvi je bil leta 2015, končale so ga na zadnjem, 16. mestu.

Tokrat je zgodba drugačna, evropsko prvenstvo se je s 16 reprezentanc udeleženk razširilo na 24, Slovenija pa bo igrala v skupini B v poljskem Lodžu. Računica je povsem preprosta, v skupini so Poljska, z njo izbranke selektorja Alessandra Chiappinija igrajo v petek ob 20.30, Belgijke bodo slovenske tekmice v soboto ob 18. uri, ob isti uri v nedeljo sledijo Portugalke, v torek bo tekmica Italija (20.30), dan pozneje pa še ob 20. uri Ukrajina.Zakaj je računica preprosta? Slovenske odbojkarice morajo za morebitno uvrstitev v osmino finala ugnati recimo najugodnejši tekmici Portugalsko in Ukrajino, že ena zmaga pa bi bila velik mejnik za slovensko žensko odbojko. Kajti ob prvem nastopu na EP so proti Nizozemski, Italiji in Poljski vzele le en niz, in to našim zahodnim sosedam. Zato je glede na vse vrsta Alessandra Chiappinija na EP odšla s svojimi načrti in cilji.

»Vemo, da smo v zelo težki skupini. A želimo nastopiti po najboljših zmožnostih, dati najboljše od sebe in verjeti v to, kar počnemo. In nikoli ne popustiti, vse te cilje smo si zastavili. Skupina je težavna, a za nas bo prelepa izkušnja in to moramo znati izrabiti tudi za to, da se sprostimo in s turnirja odnesemo vse možne izkušnje,« je bila začetna ugotovitev slovenskega selektorja Chiappinija.
 

Podcenjena Ukrajina


»Uvrstitev v osmino finala so bolj naše sanje kot cilj. Za to moramo zmagati v dveh ključnih tekmah, bomo videli, a poskusili bomo zagotovo. Naše sanje so, da bi lahko storili en korak naprej. Portugalska in Ukrajina sta zagotovo ekipi, ki sta nam najbolj na dosegu. A vemo, da je Ukrajina resnično zelo dobra vrsta, v ekipo so se vrnile tiste igralke, ki v zadnjem času niso bile v reprezentančnem pogonu. Zagotovo bodo Ukrajinke trde tekmice. Portugalska pa je malce dolgočasna ekipa, kajti veliko se brani. A tudi ta ima svoje meje, moramo biti pogumni in iskati priložnosti, da se odprejo. Torej, treba je dobro servirati in nato blokirati,« je še pripomnil.

»Osebno in ekipno upam na uvrstitev v osmino finala. Če pridemo do tja, bo to za nas kot ena zlata medalja na evropskem prvenstvu. Če ne, pa bo razočaranje. Da, Portugalska in Ukrajina sta tekmici, na kateri je treba za uvrstitev v osmino finala meriti, s tem, da je Ukrajina denimo zelo močna. Vsi se ne zavedajo tega, a sama jih poznam. Imamo najtežjo skupino na evropskem prvenstvu, upam pa, da bomo izrabile potencial in z malce sreče prišle tudi v osmino finala. Če pa se nam tja ne bo uspelo prebiti, pa upam, da bomo prikazale dobro igro, požrtvovalnost, boj za vsako žogo. Da ko bomo prišle domov, ne bomo ničesar obžalovale,« je uvodoma navrgla kapetanka Eva Mori.


Pozorni na Kavalenkovo


»Pripravljalnih tekem za evropsko prvenstvo je bilo veliko, selektor je pač preizkušal možnosti, ki bi jih udejanjale na EP. Ob zadnjih dveh prijateljskih tekmah, s prvo proti Azerbajdžanu nismo bile zadovoljne, z drugo zelo, to je odlična popotnica za prvenstvo stare celine,« je nadaljevala. S Portugalkami so letos v srebrni evropski ligi že igrale, v prvem dvoboju na luzitanskih tleh, v povratnem v Mislinji je bilo 3:1 za Slovenke, so gostiteljice zmagale s 3:2, njihova Julia Kavalenka pa je takrat zbrala kar 34 točk in pet blokov.

»Da, ključno bo, da se jo ustavi, poznamo jo sicer že iz mlajših selekcij. Ona bo tista, ki ji moramo preprečiti, da se razigra. A je tudi tako, da gremo najprej na Poljsko, po njej pa bomo razmišljali o naslednjih tekmicah, Portugalkah. Gremo torej v vsak dvoboj posebej, osredotočiti se moramo pač na tekmo, ki jo najprej igramo,« je sklenila Morijeva.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine