V Nemčiji ima vse, kar potrebuje za uspeh v ringu

Boksar Aljaž Venko bo pojutrišnjem v Sarajevu prestal ognjeni krst v poklicnem ringu.
Fotografija: Aljaž Venko (desno) je pred svojim prvim profesionalnim dvobojem vzhičen in živčen obenem. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Aljaž Venko (desno) je pred svojim prvim profesionalnim dvobojem vzhičen in živčen obenem. FOTO: Tadej Regent

Ljubljana – Slovenski boksar Aljaž Venko ima v zadnjih dneh obilo razlogov za veselje. Potem ko je v torek še petič prejel priznanje za najboljšega športnika leta v Slovenskih Konjicah (med športnicami je nagrado dobila metalka kopja Martina Ratej), se bo tako danes z lepo popotnico odpravil proti Sarajevu, kjer bo imel v soboto zvečer svoj prvi profesionalni dvoboj.

»Končno! Zaradi tega obračuna sem po eni strani vzhičen, po drugi pa tudi malo živčen,« je 25-letni Konjičan navdušen, ker bo pojutrišnjem le dočakal dan, na katerega čaka že zelo dolgo. Odkar se je začel resneje ukvarjati s to plemenito borilno veščino, namreč sanja o tem, da bi se preizkusil med profesionalci. Uresničitvi sanj se je močno približal ob koncu lanskega leta, ko je podpisal pogodbo z nemškim klubom TS Fight-Sportmanagement v Karlsruheju, pri katerem kot menedžer deluje Rainer Gottwald, čigar mati je – mimogrede – Slovenka. Zato ni nič čudnega, da se njegovi varovanci pogosto pripravljajo tudi pri nas – v Logarski dolini.
 

Želi se predstaviti v lepi luči


Venko se bo v prvem poklicnem obračunu v srednji kategoriji (do 72,574 kg) pomeril s Slobodanom Vukićem iz BiH, ki je tik pred zdajci vskočil namesto prvotno predvidenega rojaka Medarisa Durića; ta si je na enem od zadnjih treningov huje poškodoval nogo. »Želim si, da bi prikazal dobro borbo, se predstavil v lepi luči in seveda zmagal. Pričakujem, da bom dobro prebil profesionalni led,« si je pred odhodom v Sarajevo zaželel večkratni slovenski prvak, ki o Vukiću ni izbrskal prav veliko podatkov.

»Izvedel sem le, da je malo mlajši od mene, da trenira tudi mešane borilne športe (MMA) in da ima že enajst profesionalnih dvobojev. Čeprav se v njih ni pretirano izkazal, si nekega podcenjevanja ne smem privoščiti, saj bi me lahko to hitro kaznovalo,« se zaveda Aljaž, ki si bo prizadeval tekmecu od prve sekunde naprej vsiliti svoj slog borbe. Če se bo ponudila priložnost za zmago pred iztekom predvidenih štirih rund, jo bo seveda poskušal izkoristiti in nasprotnika čim prej prisiliti k vdaji.

Kot pravi, je dobro pripravljen. »Na treningih je šlo vse po načrtih. V Nemčiji smo veliko delali na vajah za moč, precej pozornosti smo posvetili tudi krepitvi vzdržljivosti,« je pojasnil Venko, ki se je sredi lanskega oktobra izkazal z osvojitvijo turnirja svetovne zveze (AIBA) v Eindhovnu, kar je eden od največjih uspehov slovenskega amaterskega oziroma olimpijskega boksa.
 

Njegov trener nekdanji šampion


V Nemčiji, kjer je opravil večino priprav pod vodstvom trenerja Zoltana Lunke, svetovnega prvaka iz Berlina 1995 in leto pozneje dobitnika bronaste kolajne na olimpijskih igrah v Atlanti, se zelo dobro počuti. »V klubu so mi priskrbeli stanovanje v Dettenheimu, ki ni prav daleč stran od dvorane v Eggensteinu pri Karlsruheju. Dobil sem tudi avtomobil, uredili so mi prehrano, tako da sem lahko z mislimi stoodstotno le pri boksu,« je pojasnil boksar iz Slovenskih Konjic.

V Nemčiji si sicer deli stanovanje s črnogorskim klubskim kolegom Markom Radonjićem, ki se bo pojutrišnjem boril že za petnajsto zaporedno profesionalno zmago v težki kategoriji. V sarajevskem ringu se bo – mimogrede – predstavil tudi Nemec Felix Lamm (15 zmag, 1 neodločen izid, 1 poraz), v Magdeburgu pred leti klubski kolega Dejana Zavca, pri katerem je Aljaž vadil tudi v zadnjih dneh pred odhodom v glavno mesto BiH.

»Odkar sodelujem z Dejanom, me je zelo veliko naučil, dal mi je ogromno nasvetov. Seveda jih bom upošteval,« je še dejal Venko, ki si želi spisati vsaj delček takšne uspešnice, kot jo je Zavec, nekdanji svetovni prvak velterske kategorije po različici IBF. Visoko meri tudi Aljaž, ki upa, da bo nekega dne boksal (vsaj) za naslov medcelinskega ali evropskega prvaka.

Komentarji: