V nesrečnem Verstappnu je vrelo od besa

Sergio Perez z obilo sreče do zmage na VN Azerbajdžana. Polom Mercedesa in huda napaka Lewisa Hamiltona.
Fotografija: Max Verstappen je takole jezno brcnil počeno gumo, ki ga je ustavila na poti do zmage v Bakuju. FOTO: Anton Vaganov/Reuters
Odpri galerijo
Max Verstappen je takole jezno brcnil počeno gumo, ki ga je ustavila na poti do zmage v Bakuju. FOTO: Anton Vaganov/Reuters

Kdor je pred dirko formule 1 v Bakuju pravilno stavil na vrstni red pri vrhu, si zdaj zaradi velike kvote zagotovo mane roke. Velika nagrada Azerbajdžana, šesta letošnja preizkušnja za svetovno prvenstvo v kraljevskem avtomobilističnem razredu, je namreč postregla nadvse presenetljivim razpletom.

Dolgo je vse kazalo na zanesljivo zmago Maxa Verstappna. Toda nizozemskemu zvezdniku je pičle tri kroge pred koncem – kakor malo po polovici dirke tudi Kanadčanu Lanceu Strollu (Aston Martin) – na štartno-ciljni ravnini razneslo zadnjo levo gumo, zaradi česar ga je pri visoki hitrosti zasukalo in je s svojim red bullom silovito treščil v zaščitno ogrado.

»Pobesneli Max« je na srečo nepoškodovan izstopil iz razbitega »rdečega bika«, v njem pa je vrelo od silne jeze. Kako zelo je bil besen, potem ko je ostal brez (glavne) nagrade, je pokazal že s tem, da je močno brcnil v počeno pnevmatiko. »Grozljivo je pustiti toliko točk na stezi. Gume me tokrat niso marale,« je zmajeval z glavo Verstappen, potem ko je – ne po lastni krivdi – ostal brez pomembnih 25 točk, s katerimi bi se še utrdil na vrhu skupne razvrstitve.



Ker so se prireditelji bali, da bi se še komu zgodilo kaj takšnega, so prekinili dirko in tako vsem omogočili, da so zamenjali pnevmatike. Pri Pirelliju so sicer menili, da so se gume poškodovale na ostankih razbitin, ki so ostale na progi od številnih trčenj od petkovih prostih treningov naprej.
 

Nov črn dan Mercedesa


Po daljši prekinitvi so veliko nagrado v Bakuju začeli znova, Lewis Hamilton z Mercedesovo »črno puščico« je znova napadel z drugega štartnega položaja, iz katerega se je kot raketa že izstrelil mimo vodilnega Sergia Pereza (Red Bull), vendar v preveliki želji, da bi dosegel zmago, močno pretiraval in v prvem zavoju zdrsnil s proge. »Oprostite, fantje!« se je za veliko napako vsem pri Mercedesu nemudoma opravičil 36-letni Anglež, ki se je moral na koncu sprijazniti šele s 15. mestom. Nov črn dan nemškega moštva je z 12. mestom zaokrožil Valtteri Bottas.

Zmagovalcu Sergiu Perezu (drugi z desne) sta se na veliki nagradi Azerbajdžana najbolj približala Sebastian Vettel (levo) in Pierre Gasly (desno). FOTO: Maxim Shemetov/Reuters
Zmagovalcu Sergiu Perezu (drugi z desne) sta se na veliki nagradi Azerbajdžana najbolj približala Sebastian Vettel (levo) in Pierre Gasly (desno). FOTO: Maxim Shemetov/Reuters


Tako je imel Perez prosto pot do svoje druge zmage v formuli 1 po lanskem podvigu v Bahrajnu (takrat še kot član Racing Pointa). »Žal mi je za Maxa, ki je do odstopa dirkal sijajno in bi si zaslužil prvo mesto,« je poudaril 31-letni Mehičan, vesel, da se je po vseh težavah, ki jih je imel v letošnji sezoni, zanj tako dobro izšlo. Tudi njemu je namreč grozila (tehnična) okvara, zaradi česar so mu kmalu po tistem, ko je prečkal ciljno črto, iz boksov prek radijske zveze sporočili, naj ustavi svoj dirkalnik in izstopi iz njega.

Od navdušenja je kar vriskal tudi drugouvrščeni Nemec Sebastian Vettel (Aston Martin), ki se je po skoraj dveh letih spet povzpel na oder za najboljše (»Nihče od nas ni pričakoval česa takšnega.«), do ušes pa je bil nasmejan tudi tretjeuvrščeni Francoz Pierre Gasly (AlphaTauri), ki je v razburljivem finišu mojstrsko odbi(ja)l napade Ferrarijevega asa Charlesa Leclerca in Britanca Landa Norrisa (McLaren). Naslednja dirka bo na sporedu 20. junija v Le Castelletu.

Preberite še:

Komentarji: