V obrambo naslova bi ga lahko prepričal le spopad s čudežnim dečkom

Norvežan Magnus Carlsen je sporočil, da bi se zaradi pomanjkanja motivacije lahko odpovedal obrambi šahovskega svetovnega naslova.
Fotografija: Genialni Magnus Carlsen (na fotografiji) spet razmišlja o tem, da ne bi branil naslova prvaka. FOTO: Ritzau Scanpix/Reuters
Odpri galerijo
Genialni Magnus Carlsen (na fotografiji) spet razmišlja o tem, da ne bi branil naslova prvaka. FOTO: Ritzau Scanpix/Reuters

Kot je Magnus Carlsen ocenil v sponzorskem spletnem pogovoru, bi ga lahko v igro za šesti naslov prepričalo le to, da bo na nasprotni strani šahovnice čudežni deček Alireza Firouzja, njegove besede povzema Chess24.com.

»Za tiste, ki pričakujejo, da bom tudi naslednjič igral na svetovnem prvenstvu, je možnost razočaranja velika,« je za oddajo Loperekka dejal petkratni svetovni prvak. Enaintridesetletnik je pred petimi dnevi potrdil naslov v finalu SP v Dubaju, ko je s 7,5:4,5 premagal izzivalca Rusa Jana Nepomnjaščija.

Po petem naslovu prvaka se Norvežan sooča s pomanjkanjem šahovske motivacije. Znova je tudi namignil, da mu format igre na SP ne diši.

»Pomembno je reči, da bom še naprej igral šah, saj mi ta daje veliko veselja. Že med tekmovanjem v Dubaju sem pogledoval proti SP v pospešenem in hitropoteznem šahu,« je dejal o prvenstvu v Varšavi konec decembra. Z zmago v Varšavi bi tretjič postal nosilec vseh treh posamičnih šahovskih svetovnih naslovov: v redni, pospešeni in hitri igri.

Že pred leti zahteval spremembe formata

Kot izpostavlja Chess24.com, bi se Carlsen v prihodnje raje posvetil lovu na »misijo nemogoče«, da bi kot prvi človek dosegel rating 2900 točk. A v obrambo svetovnega naslova bi ga vendarle lahko prepričala ena stvar: da bi mu v finalu nasproti stal Francoz iranskih korenin.

»Če drugi kot Firouzja zmaga na turnirju kandidatov, potem je malo verjetnosti, da bom nastopil na naslednjem SP. V tem primeru lahko rečem, da sem zadovoljen z doseženim. Veliko drugih stvari lahko poskusim. Zelo sem motiviran s tem, da bi dosegel rating 2900,« Carlsenove besede še povzema spletna stran.

Carlsen je sicer že v preteklosti na glas razmišljal o tem, da bi se odpovedal obrambi svetovnega naslova. Tako je po zmagi na SP leta 2018 proti Američanu Fabianu Caruani dejal, da ne ve, ali bo branil naslov čez dve leti. Že takrat je zahteval spremembe formata tekmovanja, med drugim uvedbo pospešene igre. Firouzja, ki je novembra nastopil na ekipnem evropskem prvenstvu v Sloveniji, je pri le 18 letih kot drugi človek v zgodovini za Carlsenom presegel rating 2800. Trenutno je pri 2805 točkah, 60 točk za Norvežanom.

Preberite še:

Komentarji: