Veličastno: Slovenci spet v finalu odbojkarskega EP!

Stožice so se ponovno tresle ob polfinalni zmagi Slovencev s 3:1 nad svetovnimi prvaki Poljaki.
Fotografija: FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
FOTO: Uroš Hočevar

Ljubljana – Športna Slovenija je na nogah! Odbojkarska reprezentanca je v polfinalu evropskega prvenstva v Stožicah s 3:1 premagala Poljsko in se drugič v zgodovini uvrstila v finale tega prestižnega tekmovanja. Izbrana vrsta selektorja Alberta Giulianija je dobila prvi niz s 25:23, drugega jim je odščipnil tekmec (24:26), v tretjem je bila Slovenija spet boljša s 25:22, piko na i pa je postavila v četrtem s 25:23. Obe moštvi sta pokazali izjemno odbojko na visoki ravni, igra je bila zelo izenačena, na koncu pa je ob podpori izjemnega občinstva slavila močna slovenska vrsta.



FOTO: Uroš Hočevar
FOTO: Uroš Hočevar

 

V finalu z zmagovalko dvoboja med Francijo in Srbijo


Slovenija je na vrhuncu odbojkarske evforije, še večje, kakršna je bila pred štirimi leti ob srebru moške izbrane vrste na evropskem prvenstvu v Italiji in Bolgariji. Letos so lahko odbojkarske junake navijači spremljali v živo, od blizu, vendar pa v Stožicah le še danes, ko je bilo ob 20.30 na tribunah ponovno mnogo premalo prostora za vse, ki bi si želeli ogledati polfinalni spektakel med Slovenijo in svetovno prvakinjo Poljsko. Zadnji sveženj več kot 2500 vstopnic, ki je šel v prodajo včeraj, je bil namreč razgrabljen v natanko 118 sekundah.

Obe ekipi bosta takoj po obračunu, na katerem sta sodila Hrvat Milan Rajković in Azerbajdžanec Eldar Zulfugarov, odleteli v Pariz, le da zmagovalko Slovenijo v nedeljo čaka veliki finale (17.30), poraženko Poljsko pa v soboto dvoboj za tretje mesto (18). Jutrišnji drugi polfinalni par bo Francija – Srbija.

Slovenci in Poljaki so si danes nasproti stali na že tretjem zaporednem evropskem prvenstvu, v obeh prejšnjih izvedbah so bili uspešnejši naši fantje: na srebrnem eurovolleyju pred štirimi leti v infarktnem četrtfinalu s 3:2 (zadnji niz se je končal s 16:14), predlani pa v osmini finala v Krakovu celo s 3:0, poraženci pa v nobenem od nizu niso prišli dlje kot do 21. točke. Odtlej se je pri Poljakih spremenilo dvoje: tamkajšnji potni list je dobil eden največjih zvezdnikov zdajšnje odbojke, skočni Kubanec Wilfredo Leon, na selektorski stolček pa se je usedel karizmatični in ekscentrični Belgijec Vital Heynen. Pod njegovo taktirko je Poljska lani zavzela svetovni vrh, v dosedanjem delu letošnjega evropskega prvenstva pa je oddala en sam niz – v uvodnem dvoboju Estoncem; a vse do tekme s Slovenino ...

Največja "grožnja" je bil pri Poljakih Leon. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Največja "grožnja" je bil pri Poljakih Leon. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


PRED TEKMO


Tik pred tekmo se je razvedelo, da soigralcem v polfinalnem spektaklu zaradi sinočnje operacije slepiča ni mogel pomagati drugi podajalec Gregor Ropret, ki je minutažo dobival predvsem v letošnjih poletnih reprezentančnih akcijah. Vodstvo Evropske odbojkarske zveze (CEV) je zaradi upravičenega razloga – zdravstvenih težav – Sloveniji odobrilo izredno menjavo v igralskem kadru, na klopi bo dvoboj v vlogi drugega organizatorja igre začel član Maribora Uroš Planinšič. Nesporni prvi podajalec je že ves turnir Dejan Vinčič.

FOTO: Uroš Hočevar
FOTO: Uroš Hočevar


POTEK PRVEGA NIZA


Karizmatični poljski selektor Vital Heynen uvodoma ni posegel po presenečenjih in je na parket poslal podajalca Fabiana Drzyzgo, blokerja Piotra Nowakowskega in Mateusza Bienieka, sprejemalca Wilfreda Leona in Michala Kubiaka, korektorja Macieja Muzaja in prostega igralca Pawla Zatorskega. Tudi Italijan na slovenskem selektorskem stolčku Alberto Giuliani ni ničesar prepuščal naključju. Pod fanatičnimi tribunami nabito polnih Stožic so začeli libero Jani Kovačič, podajalec Dejan Vinčič, blokerja Alen Pajenk in Jan Kozamernik, sprejemalca kapetan Tine Urnaut in Klemen Čebulj in korektor Mitja Gasparini.

Slovenci so dvoboj začeli v krču in dovolili svetovnim prvakom, da so v hipu ušli s 7:3. Giuliani je bil takoj prisiljen poseči po polminutni prekinitvi, ki se mu sprva ni obrestovala, saj je Leon primazal as za prednost +5. Toda tedaj je k začetnemu udarcu stopil slovenski kapetan Urnaut in poskrbel za pet zaporednih točk in izenačenje na 9:9. Heynen se je hitro odločil za prvo menjavo, korektorja Muzaja je zamenjal nižji, a izkušenejši Dawid Konarski. Gasparini je imel napad za prvo vodstvo v dvoboju, a ga je zaustavil poljski blok na čelu s Kubiakom. Izid je bil nazadnje poravnan pri 10:10, nato so Poljaki bliskovito spet ušli za tri točke.

Vendar pa gostitelji ob bučni navijaški podpori seveda niso položili orožja, držali so točko ali dve zaostanka, ko pa je bil Gasparini ujet v bloku, so gostje spet ušli za tri točke (20:17). Giuliani se je odzval dvojno: najprej je na korektorsko mesto poslal Tončka Šterna, nato pa zahteval še polminutni odmor. Obrestovalo se je, po točki Čebulja je bil rezultat na semaforju ponovno izenačen (20:20), karizmatični belgijski strokovnjak pa je zaustavil tekmečev nalet s kratkim odmorom. Po asu Bienieka so svetovni prvaki vodili z 22:20, nato pa jih je – kot prej že Bolgare – s servisi zaustavil Čebulj. Z asom je domače popeljal v vodstvo s 24:22, drugo zaključno žogo so Slovenci unovčili z uspešnim blokom na Leonu (25:23).

Tine Urnaut je bil v napadu zelo razigran. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Tine Urnaut je bil v napadu zelo razigran. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


POTEK DRUGEGA NIZA


Favorizirana Poljska je tako izgubila šele drugi niz na turnirju, prvega je že v uvodnem dvoboju proti Estoncem, nato pa kar sedemkrat zapored ostala brezmadežna. Slovenija je na krilih zasuka iz končnice štartala tudi v drugi niz in hitro ušla s 6:3. Nasprotnik je resda še izenačil na 7:7, nato pa je ostro nabrušeni Kozamernik z začetnim udarcem žogo poslal na zadnjo črto in z asom vnovič poskrbel za dve točki naskoka (9:7). Točko, dve spredaj so bili Giulianijevi izbranci še globoko v drugi polovici niza (17:15), Poljaki niso znali nobenega njihovega napada zaustaviti z blokom, za kar je bil zaslužen tudi Vinčič, ki je zelo raznoliko razigraval soigralce.

S točko Leona, ki dotlej ni izstopal (zgolj v uvodnem delu si je privoščil tri napake), so svetovni prvaki pri 17:17 po dolgem času znova izenačili, a jim je hitro vrnil Urnaut z dvema zaporednima točkama: eno z napadom in drugo z blokom (19:17). Heynenu ni preostalo drugega kot poseči po polminutnem odmoru, le minuto pozneje je bil v enako potezo prisiljen še Giuliani, potem ko so gostje z blokom na slovenskem kapetanu še enkrat izenačili. Italijan je varovance opozoril, naj ostanejo potrpežljivi. Obrestovalo se je, gostitelji so spet pobegnili na +2 in dišalo je po tem, da bo tudi drugi niz v njihovih žepih. Nazadnje so vodili s 24:23, nato pa je najprej Bieniek z asom tehtnico zasukal na stran Poljakov, na 1:1 v nizih je izenačil Konarski z blokom na Čebulju (26:24).

Kapetan Michal Kubiak in soigralci so se hitro znašli v zagati. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Kapetan Michal Kubiak in soigralci so se hitro znašli v zagati. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


POTEK TRETJEGA NIZA


Zasuk v zaključku drugega dela je Poljake popeljal tudi v prvih minutah tretjega, v katerega so vstopili z vodstvom s 6:4. Vendar pa je v pravem trenutku k začetnemu udarcu stopil Vinčič in bil najzaslužnejši za štiri zaporedne točke in vodstvo z 8:6, po katerem je moral belgijski zabavljač na poljski klopi poseči po prvem polminutnem odmoru, ki pa mu ni kaj prida pomagal. Slovenci so se sprostili in začeli večati razliko, ki je poskočila na štiri točke (12:8), Heynen je porabil še drugo prekinitev, ki jo je imel na razpolago. Gostitelji so še naprej mleli v napadu, tudi po slabšem sprejemu, s čimer so načenjali nasprotnikove živce. Svetovni prvaki se niso znali več vrniti v igro (16:11).

Pravzaprav so se Poljaki iz brezna še dvignili toliko, da so se približali na dve točki zaostanka (16:18) in Giulianija prisilili k polminutnemu odmoru. Odtlej pa so bili na parketu le še Slovenci, ki so po asu Tončka Šterna pobegnili na štiri točke prednosti in takoj zatem že na pet (22:17). Vsi obupni poskusi Poljakov so se izjalovili, drugo zaključno žogo za zmago s 25:22 je po odličnem reševanju vnovič odličnega libera Kovačiča izkoristil kapetan Urnaut, kljub temu, da napad ni bil popoln. Slovenci so bili od velikega finala, drugega v zgodovini, oddaljeni zgolj še en niz, Poljaki pa so delovali izgubljeno.

FOTO: Uroš Hočevar
FOTO: Uroš Hočevar


POTEK ČETRTEGA NIZA


Četrti niz se je za Slovence začel sanjsko: s Pajenkovim asom in takojšnjim vodstvom z 2:0, ki pa ni trajalo dolgo, saj je na enak način vrnil Leon in Poljake prvič v tem delu popeljal do točke prednosti. Izid je bil ponovno poravnan pri 11:11, nato pa je Kubanec s poljskim potnim listom primazal že svoj 16. as na prvenstvu, tretjega v dvoboju in drugega v nizu za 13:11. In kako bi gostitelji bolje vrnili udarec kot z asom, tokrat ga je prebrisano prispeval Vinčič. Tekmec je imel točko, dve prednosti, Giulianijevi varovanci pa so jih vselej ujeli in zlepa niso dopustili, da bi se razigrali. Pri 19:20, ko je bil pri sprejemu Leon, je naš selektor vzel polminutni odmor.

Obrestovalo se je. Z blokom na skočnem Kubiaku so bili gostitelji prvič po dolgem času spet v vodstvu (22:21), Heynen je posegel po odmoru, Kubiak je takoj zatem vrnil udarec in ponovno izenačil. Urnaut je tehtnico ponovno prevesil na domačo stran z uspešnim napadom in nato še z asom za 24:22. Prve zaključne žoge Slovenija ni izkoristila, drugo pač (25:23), kar je bilo dovolj za drugi finale na evropskih prvenstvih.

FOTO: Uroš Hočevar
FOTO: Uroš Hočevar

SLOVENIJA : POLJSKA 3:1 (25:23, 24:26, 25:22, 25:23)


SLOVENIJA: Pajenk 6, Kozamernik 10, Gasparini 2, Vinčić 1, Urnaut 18, Čebulj 15, Kovačič (L) – začetna postava; T. Štern 14, Šket, Štalekar, Ž. Štern, Klobučar (L), Videčnik, Ropret.


POLJSKA: Nowakowski 2, Muzaj 3, Leon 22, Drzyzga 3, Kubiak 14, Bieniek 8, Zatorski (L) – začetna postava; Konarski 9, Komenda, Szalpuk, Wojtaszek (L), Sliwka 3, Kochanowski, Klos 1.

Slovenija je na vrhuncu odbojkarske evforije. FOTO: Uroš Hočevar
Slovenija je na vrhuncu odbojkarske evforije. FOTO: Uroš Hočevar

Preberite še:

Komentarji: