Velika zmaga, ki Slovencem še vliva upanje

Prvič na odbojkarskem SP so Kovačevi izbranci zmagali brez oddanega niza. Jutri (20.30) za preživetje z Brazilijo.
Fotografija: Slovenski odbojkarji so bili v tednu dni še drugič boljši od belgijskih. FOTO: FIVB
Odpri galerijo
Slovenski odbojkarji so bili v tednu dni še drugič boljši od belgijskih. FOTO: FIVB

Bologna – Česar slovenski odbojkarji niso zmogli proti Dominikanski republiki in Japonski, so nocoj – v uvodnem dvoboju drugega dela SP v Italiji in Bolgariji proti Belgiji. Prvič na turnirju so namreč zmagali brez oddanega niza, s čimer so si vrnili upanje in povečali možnosti za preboj v tretji krog prvenstva. Zdaj so namreč že drugi v svoji skupini.

Tekmovalni format tega turnirja, ki je požel že veliko kritik, dopušča tudi, da se tekmeca, ki sta si na nasprotnih straneh mreže stala že v prvem delu, še enkrat udarita v drugem. To se je zgodilo ravno Sloveniji in Belgiji. Minulo soboto so izbranci Slobodana Kovača slabo začeli, a po velikem zasuku vendarle ulovili dve točki, kljub temu so v Bologno prispeli z rahlim zaostankom za sinočnjimi nasprotniki, ki jih vodi karizmatična italijanska trenerska legenda Andrea Anastasi. Ta se je v primerjavi s prejšnjim medsebojnim dvobojem odločil za menjavo v osrčju moštva in priložnost ponudil podajalcu Matthiasu Valkiersu.

Tudi v slovenskem taboru je bila zadnja neznanka v začetni postavi organizator igre, saj si je standardni Dejan Vinčič v Firencah poškodoval gleženj in je tudi nocoj obsedel na klopi, namesto njega je soigralce razigraval Gregor Ropret, ki je bil ob Alenu Šketu glavni akter sobotnega preobrata. Prvi niz je bil poln zasukov. Slovenci so sprva pobegnili za tri točke (10:7), nato pa Belgiji dopustili, da je zagospodarila na parketu, ušla za dve točki in prednost držala domala do konca. Pri vodstvu s 24:22 je imela dve zaključni žogi, ki sta leteli v prazno, saj je za črto za servis stopil Mitja Gasparini in sesul njen sprejem. Zadnjo točko je prispeval razigrani Klemen Čebulj.


Jutri s svetovno št. 1


V drugem delu je bilo razmerje moči na parketu obrnjeno na glavo. Naši fantje so bili ves čas korak spredaj, prednost pa so obilno oplemenitili tik pred koncem, ko so si zagotovili kar pet zaključnih žog (24:19), ki jih niso znali unovčiti. Prvi nasprotnikov zvezdnik Sam Deroo je namreč z udarnimi servisi, vmes je primazal tudi as, izničil obilen zaostanek in poskrbel, da se je tudi drugi niz končal na razliko. Bolj zbrani v končnici so bili Slovenci, ki so zadnjo točko osvojili po zaslugi napadalne napake korektorja Brama van den Driesa. S tem so si Kovačevi izbranci že zagotovili vsaj točko, preostali dve pa v zadnjem nizu, ko je nasprotnikom razpadel sistem.

Jutri ob 20.30 čaka Slovence dvoboj za preživetje, v katerem bo treba, če bodo želeli ohraniti možnosti za napredovanje na zaključni turnir šesterice, na kolena spraviti svetovno številko 1 Brazilijo. Da gre za vrhunsko moštvo, ki pa v Italiji ne igra vrhunsko, opozarja Kovač, njegovim besedam pritrjujejo tudi rezultati južnoameriškega velikana v prvem delu prvenstva, v katerem je z gladkih 1:3 pokleknil pred Nizozemci. Vseeno ima selektor Renan dal Zotto v kadru mnogo obrazov najvišjega svetovnega formata na čelu s podajalcem Brunom, odličnimi blokerji in korektorjem Wallaceom, najučinkovitejšim igralcem prvega dela prvenstva.
 

Preberite še:

Komentarji: