Verstappnu šampionska uvertura, Hamilton takoj vrnil udarec

Pred odločilno dirko sezone formule 1 v Abu Dabiju sta bila na uvodnih prostih treningih najhitrejša Max Verstappen in Lewis Hamilton.
Fotografija: Max Verstappen (na fotografiji) med prvim prostim treningom na dirkališču Yas Marina. FOTO: Hamad I Mohammed/Reuters
Odpri galerijo
Max Verstappen (na fotografiji) med prvim prostim treningom na dirkališču Yas Marina. FOTO: Hamad I Mohammed/Reuters

Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je postavil najboljši čas prvega prostega treninga formule 1 v Abu Dabiju. Pred zadnjo dirko sezone v Abu Dabiju je bil Verstappen za več kot tri desetinke hitrejši od Britanca Lewisa Hamiltona (Mercedes), ki je bil tretji. Velika rivala se v zadnjo preizkušnjo sezone podajata izenačena na vrhu skupnega seštevka, oba imata po 369,5 točke.

Verstappnovemu času 1:25,009 minute se je na dirkališču Yas Marina najbolj približal Hamiltonov moštveni kolega Finec Valtteri Bottas (+ 0,196), svetovni prvak je zaostal za 0,346 sekunde. Hamilton je sicer že petkrat v karieri slavil na dirki za VN Abu Dabija, nova zmaga bi mu prinesla že rekordni peti zaporedni naslov svetovnega prvaka (na vrhu večne lestvice bi se v tem pogledu izenačil z Michaelom Schumacherjem), sam pa bi s skupno osmim naslovom v karieri na vrhu zgodovinskega seznama prehitel legendarnega Nemca.

Räikkönen razbil alfo

Hamilton je na drugem prostem treningu prehitel Francoza Estabana Ocona (Alpine), tretji je bil Bottas, šele četrti pa Verstappen. Ocon je zaostal za 0,34, na četrtem mestu pa Verstappen že 0,64 sekunde. Na drugem treningu je v varnostno ogrado treščil finski veteran Kimi Räikkönen (Alfa Romeo), ki bo v nedeljo sklenil bogato dirkaško kariero, na srečo je v trčenju ostal nepoškodovan.

Verstappen in Hamilton imata pred zadnjo postajo sezone enako točkovno izhodišče (369,5), a je v prednosti Nizozemec, ker ima eno zmago več. Če bosta dirkača izenačena tudi po zadnji dirki, bo o naslovu prvaka namreč odločalo prav številko zmag. Hamilton sicer lovi rekordni osmi naslov v karieri, za Verstappna bi bila skupna zmaga prva.

Preberite še:

Komentarji: