Vrhunskemu športu od fundacije še dva milijona evrov

Že v naslednjem tednu naj bi panožne zveze prejele 50 odstotkov sredstev.
Fotografija: V naslednjih dneh bi se veselili pri nas SP v hokeju skupine B, pa so ga preložili na naslednje leto Tako hokejski zvezi kot tudi drugim panožnim bo denarno pomagala Fundacija za šport. FOTO Joze Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
V naslednjih dneh bi se veselili pri nas SP v hokeju skupine B, pa so ga preložili na naslednje leto Tako hokejski zvezi kot tudi drugim panožnim bo denarno pomagala Fundacija za šport. FOTO Joze Suhadolnik/Delo

Fundacija za šport (FŠO) je že konec marca nacionalnim športnim zvezam razdelila 75 odstotkov od 1,8 milijona evrov, namenjenih za vrhunski šport, ki je zaradi pandemije koronavirusa ustavljen. Naslednji teden bo zvezam začela razdeljevati še sredstva za kakovostni in vrhunski šport otrok in mladine, približno dva milijonov evrov bodo dobile med letom.

"Nacionalne panožne zveze bodo predvidoma že v naslednjem tednu dobile 50 odstotkov zneskov za kakovostni in vrhunski šport otrok in mladine," je povedal Aleš Remih, predsednik sveta FŠO. Ob tem je dodal, da v FŠO verjetno ne bodo krčili prvotno razpisanih letošnjih sredstev za slovenski šport v višini 8,5 milijona evrov, nespremenjeni ostajajo tudi zneski za gradnje in obnove objektov, ki so pa že črtani iz državnega proračuna.

"FŠO bi sredstva zmanjševala le, če bi se sedanja kriza vlekla še nekaj mesecev, a kaže, da se bodo že maja stvari začele izboljševati in počasi normalizirati. Drugače bi bilo, če bi se kriza vseeno poglobila, saj je velik upad ta čas prihodkov od Športne loterije in tudi Loterije Slovenija, igralni saloni pa so zaprti. V tem primeru bi lahko po veljavnem pravilniku, ki ga je sprejel državni zbor, tudi zniževali sredstva. A kot pravim, se to verjetno ne bo zgodilo," je ocenil Remih.

Fundacija veliko večino denarja dobi iz koncesijskih dajatev iz iger na srečo Loterije Slovenije in Športne loterije. Tako kot tudi sestrska Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO), ki jo je, kot tudi FŠO, leta 1998 ustanovil državni zbor. FŠO od Športne loterije dobi skupaj 80 odstotkov od koncesijskih dajatev, od Loterije Slovenije pa 20 odstotkov. Obratno je pri FIHO.

Preberite še:

Komentarji: