Vzor pri iskanju novega selektorja je Andrea Giani

Na seznamu kandidatov med več kot desetimi imeni prevladujejo Italijani, na njem pa ni trenerjev iz nekdanje skupne države.
Fotografija: Slobodan Kovač se je z OZS razšel brez zamer, nedorečenosti in slabe volje. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Slobodan Kovač se je z OZS razšel brez zamer, nedorečenosti in slabe volje. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Bolj kot to, kdo bo nasledil Srba Slobodana Kovača na selektorskem stolčku slovenske moške odbojkarske reprezentance, je po včerajšnjem pogovoru sedme sile s predsednikom Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) Metodom Ropretom na stopnišču pred vhodom ljubljanskega Magistrata jasno, kdo ga (verjetno) ne bo. Glenn Hoag, Stephane Antiga ali Andrej Urnaut ga denimo ne bodo.

»Na seznamu kandidatov, ki morda še ni popoln, je 12 do 14 imen, najbrž bo do sredinega sklica razširjenega strokovnega sveta še kako dodatno. Tokrat med kandidati ni nikogar z območja nekdanje skupne države, zato pa jih je kopica iz Italije pa tudi strokovnjaki iz Belgije, Nizozemske in z one strani Atlantika, iz Južne oziroma Severne Amerike,« je nabor potencialnih Kovačevih naslednikov nekoliko skrčil Ropret in se – po rezultatsko izjemno uspešni izkušnji z Andreo Gianijem – še za trenutek dotaknil Italijanov, ki na seznamu prevladujejo: »Moje prepričanje je, da konja, ki zmaguje, ne menjaj. Če pa že konja ne moreš obdržati, poskusi poiskati vsaj podoben hlev. Imamo nekaj pozitivnih izkušenj s tujimi strokovnjaki, verjetno se bo zato naše razmišljanje nadaljevalo v tej smeri.« Vendar pa odločitev ne bo zgolj Ropretova, ko bo stroka podala svoje mnenje in seznam skrčila na tri, štiri imena, se bodo po ustaljeni praksi šele začeli neposredni pogovori s trenerji in usklajevanje pogledov ter podrobnosti v pogodbi.

Metod Ropret stavi na ambicioznega trenerja brez selektorskih izkušenj in z izjemnimi igralskimi referencami. FOTO: Leon Vidic/Delo
Metod Ropret stavi na ambicioznega trenerja brez selektorskih izkušenj in z izjemnimi igralskimi referencami. FOTO: Leon Vidic/Delo


Pa je po izkušnji z Gianijem, ki je slovensko vrsto prevzel poln želje in energije, saj še ni imel selektorskih izkušenj, med kandidati kdo, ki prav tako še ni eminentno trenersko ime in še ni vodil izbrane vrste? »Da, kar nekaj imen z vrhunskimi igralskimi in tudi trenerskimi referencami je, ki pa doslej večjih izkušenj z vodenjem članskih reprezentanc še nimajo. Model je pravzaprav na dlani, sam bi ga z veseljem izbral. Nekatere zakonitosti je zdaj že treba upoštevati, zanimivi smo za marsikoga, malo manj za tiste strokovnjake, ki v pogodbe vpisujejo šestmestne številke. Upam, da med kandidati ni kakšnega takega, pa tudi, če je, ne bo dolgo,« zatrjuje prvi mož slovenske odbojke, ki napoveduje, da bo ime novega selektorja verjetno znano v tednu ali dveh. Obenem poudarja, da finančnih okvirov, ki so zadoščali za dosedanje selektorje, ne bodo prestopili niti pri novem, plača bo na ravni Kovačeve, lahko se sicer spremeni razmerje med fiksnim in variabilnim delom, številke pa bodo ostale podobne.


Igralci niso bili vzrok


Namige, da se je Kovač poslovil zaradi kratkega stika z igralci, je Ropret zavrnil, češ da je po dveletnem obdobju pač prišlo do upada skupne energije, obe strani pa sta se strinjali, da je napočil pravi trenutek za razhod. Srb je imel pogodbo še za eno leto, pobuda o predčasnem koncu sodelovanja pa je od OZS prišla do Kovača prek njegovega menedžerja. »S selektorjem po koncu SP nisem bil v stikih, vsa korespondenca je potekala prek njegovega predstavnika. Po mojem občutku smo se razšli brez zamer, nedorečenosti ali slabih odnosov. Verjetno bo že v kratkem priložnost, da se srečamo v živo. S Kovačem smo se vse dogovorili korektno, brez dodatnih stroškov na račun predčasne prekinitve pogodbe, kar le potrjuje, da je šlo za vzajemen in sporazumen razhod,« je pojasnil Ropret in dodal, da bodo skušali z novim selektorjem skleniti dvoletni dogovor.

Pa mnenje in stališče igralcev, ga na OZS pri iskanju selektorja slišijo in upoštevajo? »Ne bom rekel, da ne upoštevamo, kar nam sporočajo igralci, vsekakor pa o izbiri selektorja ne odločajo oni, temveč razširjen strokovni svet, potem mora vse, kar je dogovorjeno, izpogajano ali predlagano, potrditi še predsedstvo. Vmes pa se seveda posvetujemo tudi z igralci oziroma njihovim predstavnikom, praviloma kapetanom,« je zaključil Metod Ropret, ki o konkretnih ciljih na letošnjem EP, ki ga bo Slovenija sogostila, še ne želi govoriti: »Seveda pa, glede na dosežke zadnjih let, cilj ne sme biti zgolj preboj v drugi krog turnirja.«

Preberite še:

Komentarji: