WADA kljub glasni opoziciji »pomilostila« Rusijo

Odločitev, da se Rusija vrne med polnopravne članice, je podprlo devet članov nadzornega odbora WADA, nasprotovala sta ji le dva.
Fotografija: RUSADA bo spet lahko nemoteno opravljala svoje delo. FOTO: Aleksandr Zemljaničenko/AP
Odpri galerijo
RUSADA bo spet lahko nemoteno opravljala svoje delo. FOTO: Aleksandr Zemljaničenko/AP

Moskva – Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass, ki se sklicuje na neimenovani dobro obveščeni vir, je Svetovna protidopinška agencija (WADA) tudi uradno umaknila suspenz svoji ruski podružnici RUSADA. Odločitev, da se Rusija vrne med polnopravne članice kljub opozorilom glasne in številčne opozicije, je z veliko večino podprlo devet članov nadzornega odbora WADA, nasprotovala sta ji zgolj dva, eden je bil vzdržan, kar je potrdil tudi prvi mož zveze Craig Reedie. O »pomilostitvi« ruske agencije je WADA namignila že prejšnji teden.


Večina pogojev izpolnjena


RUSADA je zaupanje svetovne agencije izgubila pred natanko tremi leti, septembra 2015, ko so začeli na dan prihajati stari dopinški grehi, povezani predvsem z zimskimi olimpijskimi igrami leto prej v Sočiju. WADA je rusko izpostavo suspendirala in ji prepovedala vsakršno delovanje, kar je pozneje za seboj potegnilo tudi (selektivno) udeležbo ruskih športnikov pod nevtralno zastavo na letošnjih zimskih igrah v Pjongčangu, je poročala STA. Po zagotovilih krovne agencije je RUSADA že izpolnila večino zahtevanih pogojev.


Rusi spet brez omejitev na velikih tekmovanjih


To pomeni, da bodo ruski športniki spet lahko brez omejitev nastopali na največjih tekmovanjih. Prvi korak k vrnitvi Rusov na mednarodne prireditve oziroma k vrnitvi pristojnosti RUSADA je bila odločitev pritožbene komisije WADA, ki je prejšnji teden ocenila, da je Rusija izpolnila dva ključna pogoja: priznanje McLarnovega poročila o nepravilnostih v tamkajšnjem športu in dovoljenje krovni agenciji za dostop do dokumentacije v moskovskih laboratorijih RUSADA. Če se ruska stran drugega dela dogovora ne bo držala in do 30. junija prihodnje leto vpogleda v laboratorije ne bo omogočila, lahko pride do vnovičnih sankcij.
 

Preberite še:

Komentarji: