Za Alenko Artnik je bil potop na svetovni rekord le trening

Včeraj na Bahamih še en rekord Alesie Zecchini – Alenka Artnik se bo poskusila potopiti še globlje
Fotografija: Alenka Artnik se je specializirala za potope s plavutjo, pri katerih apneisti dosegajo največje globine. Foto osebni arhiv
Odpri galerijo
Alenka Artnik se je specializirala za potope s plavutjo, pri katerih apneisti dosegajo največje globine. Foto osebni arhiv

Tekmovanje v globinskem potapljanju na Bahamih se je prevesilo v drugo polovico, ko apneisti po tradiciji dosegajo najboljše rezultate. Še posebej zanimivo bo pri ženskah, kjer bo tudi taktično razporejanje moči odločilo, katera bo tekmovanje končala kot najgloblja ženska v zgodovini. Odlične možnosti za to ima Alenka Artnik, ki je v soboto s 105 metri postala solastnica svetovnega rekorda, včeraj pa je opravila le sprostilni potop na 45 metrov brez plavuti.

Rekordni potop Rusa Alekseja Molčanova na 130 metrov s plavutjo:


Sistem tekmovanja na Bahamih je nekaj posebnega v svetu športa. Tekmovalci imajo na voljo devet dni, v katerih sami izbirajo, kdaj bodo nastopili v eni od treh klasičnih disciplin prostega potapljanja: potopu z vlečenjem ob vrvi, kraljevski in najgloblji disciplini potopu s plavutjo ter po mnenju večine najtežji disciplini – potopu brez plavuti. Takšen sistem je za tekmovalca veliko manj stresen kot nastopi na svetovnih prvenstvih, kjer o medaljah odloča en sam nastop in prostora za napake ni.

K večji sproščenosti na tekmovanju na Bahamih pripomorejo tudi razmere v vodi – v Deanovem modrem breznu, ki je povsem zaščiteno pred valovi in tokovi, zato se lahko tekmovalec pred nastopom popolnoma umiri, kar je pri apneji eden bistvenih pogojev za globok in varen potop.
 

Naša tekmovalka počasi, a varno


Gre torej za tekmo, na kateri so vsi, ki v svetu potapljanja kaj veljajo. Letos to še posebno drži, saj se je prvič zgodilo, da so na enem tekmovanju zbrani vsi aktualni svetovni rekorderji. Alenka Artnik se tega cenjenega, prestižnega in dragega tekmovanja udeležuje prvič in že vsaj leto dni ne skriva, da je njen cilj svetovni rekord v potopu s plavutjo. Tega je sicer s potopom na globino 105 metrov izpolnila že v soboto, a po nastopu, ki ga je opisala kot popolnega, je bilo jasno, da bi do četrtka, ko se tekmovanje konča, šlo še precej globlje. To je potrdila tudi v izjavi po rekordnem potopu: »Danes je bil zame dan za trening, hotela sem izboljšati občutke od prejšnjega potopa na 104 metre, ki je bil kljub vsemu nekoliko stresen. Tokrat je šlo vse tako, kot sem si zamislila. Potop je bil popoln, brez napak. Zdaj vem, da grem lahko globlje, in verjetno bom tudi šla.«

Glede na izkušnje je pričakovati, da rekordne znamke ne bo poglobila za več kot meter naenkrat, saj je to njen zaščitni znak in del njene zgodbe o uspehu. Odkar je v svetovnem vrhu, je namreč pri napredku zelo previdna in taktična, kar je še posebej težko ob tem, da ji vsa potapljaška skupnost prigovarja, da je sposobna bistveno globljih potopov. V preostali del tekmovanja bi torej lahko vrinila še dva vrhunska nastopa, kar pomeni, da bi dosegla 107 metrov globine. Ali bo to na koncu tekmovanja svetovni ženski rekord, bo tako odvisno predvsem od Alesie Zecchini, Italijanke, ki se je maja prva potopila na 105 metrov in si zdaj deli rekord z Artnikovo.


 

Skupna zmagovalka bo Alesia Zecchini


Alesia Zecchini je sicer brez dvoma najbolje pripravljena in kompletna potapljačica, saj drži svetovne rekorde v vseh treh disciplinah. Včeraj si je priplavala še zadnjega, ki ji je manjkal; brez plavuti se je potopila 73 metrov globoko. Potop je bil sicer izjemno naporen, na površini je s težavo opravila predpisani protokol, a na koncu je vseeno prejela beli karton in si tako rekoč že zagotovila zmago v skupnem seštevku. Vprašanje je le, koliko moči ji bo pobralo vrhunsko plavanje v vseh disciplinah oziroma ali bo lahko držala korak z Artnikovo v najprestižnejši disciplini s plavutjo, v kateri bo na koncu tekmovanja okronana najgloblja ženska v zgodovini.

Rekordni potop Alesie Zecchini na 93 metrov z vlečenjem ob vrvi:


Druga dva slovenska tekmovalca prav tako odlično nastopata. Samo Jeranko bo v prihodnjih dneh verjetno poskusil osvojiti še edini državni rekord, ki mu manjka – v disciplini potop z vlečenjem ob vrvi ga namreč s 105 metri drži Antonio Koderman, v skupnem seštevku pa se z Italijanom Homarjem Leucijem bori za skupno tretje mesto. Neža Čeč, ki je v svetu tekmovalnega potapljanja novinka, prav tako kljub nekaj težavam z izenačevanjem pritiska niza dobre potope v vseh disciplinah in je po šestih dneh presenetljivo na skupnem petem mestu.

Komentarji: