Za Vettla največji Schumi, a Hamilton je boljši

Deževna loterija v Turčiji je Mercedesovemu asu prinesla sedmi naslov svetovnega prvaka. Vettel prvič na odru, Bottas zaostal za ves krog.
Fotografija: Lewis Hamilton je osvojil 10 zmag na 14 dirkah. FOTO:  Clive Mason/Reuters
Odpri galerijo
Lewis Hamilton je osvojil 10 zmag na 14 dirkah. FOTO:  Clive Mason/Reuters

Lewis Hamilton je tudi uradno najuspešnejši voznik v zgodovini formule 1. Na mokri stezi v Turčiji je s taktično dovršeno dirko prišel do 94. zmage v karieri, s katero si je že tri dirke pred koncem zagotovil sedmi naslov svetovnega prvaka in tako ujel Michaela Schumacherja. Prvič v sezoni so ga na zmagovalnem odru preplavila čustva, čeprav je nosil masko, je bilo jasno, da je zahlipal ...

Lewis Hamilton je že dolgo rekorder po številu najboljših štartnih položajev (97), že nekaj časa po številu zmag (Schumacher jih je osvojil 91), zdaj se je z legendarnim Nemcem izenačil po številu lovorik. Vprašanje, ali ga bo tudi prekosil, saj ni jasno, ali bo nadaljeval kariero in ali bo podaljšal pogodbo z Mercedesom. Namignil je, da bi lahko bila to njegova zadnja sezona, vendar pri 35 letih deluje sveže kot vedno. Hkrati ima kot edini temnopolti dirkač v F1 tudi poslanstvo v boju za človekove pravice.

Lewis Hamilton je osvojil 10 zmag na 14 dirkah. FOTO:  Clive Mason/Reuters
Lewis Hamilton je osvojil 10 zmag na 14 dirkah. FOTO:  Clive Mason/Reuters


Da bi kar tako rekel konec, je vendarle malo verjetno, sploh, ker bodo spremembe v formuli 1 zaradi pandemije koronavirusa nastopile šele leta 2022 in bi lahko mejnike postavil še veliko dlje. Njegovo sporočilo pretendentom za prestol po dirki je bilo sporočilno: »Šele ogrevam se«.

V formulo 1 je vstopil pred 13 leti z McLarnom in že v drugi sezoni postal prvak. »To je za vse otroke, ki verjamejo v nemogoče. Vse je mogoče!« je po radiju, ko je prečkal cilj pol minute pred ostalimi, dejal Hamilton.»Težko izrazim svoja čustva, zmanjkuje mi besed. O tem sem sanjal, ko sem bil majhen. Pravzaprav sem močno presegel svoje sanje. Spominjam se, kako sem gledal Michaela, ko je osvajal naslove. Težko je dobiti enega, dva ali tri. Sedem je nepredstavljivo. Ni omejitev, kaj lahko storimo skupaj, jaz in to moštvo. Zdi se mi, kot da sem šele dobro začel. Telesno sem v odličnem stanju,« je povedal Hamilton, ki je rekorder tudi po številu uvrstitev na zmagovalni oder (163) in zaporednih dirk, na katerih je osvojil točke (47).

Lewisa Hamiltona so premagala čustva. FOTO: Clive Mason/AFP
Lewisa Hamiltona so premagala čustva. FOTO: Clive Mason/AFP


Ni slabo za sina priseljenca z Grenade, čigar starša sta se ločila, ko je bil star dve leti. Sprva je živel z mamo in polsestrama v občinskem bloku v Stavenageu, potem se je preselil k očetu Anthonyju, mačehi in polbratu, oče pa je moral delati tri službe hkrati, da je omogočil sinu zasledovati dirkaške sanje.
 

Popolna taktika


Hamilton je bil prvak v letih 2008, 2014, 2015, 2017, 2018 in 2019, zadnjega naslova ne bi mogel osvojiti na boljši način, s prvo Mercedesovo zmago v Turčiji, potem ko je štartal šele s šestega mesta. Ampak v mokrem vremenu je taktično odpeljal popolno dirko z enim postankom. Moštvenega tekmeca Valtterija Bottasa je prehitel za ves krog.

Lewis Hamilton je zmagal že na 94 dirkah. FOTO: AFP
Lewis Hamilton je zmagal že na 94 dirkah. FOTO: AFP


Taktika enega postanka se je obrestovala tudi drugemu Sergiu Perezu, prvič pa je na odru za zmagovalce stal štirikratni prvak Sebastian Vettel z nekonkurenčnim ferrarijem. Vettel je dal Hamiltonu priznanje, da je največji dirkač v moderni eri.»Nekaj posebnega je za vse nas, da smo priče ustvarjanju zgodovine. Lewis je prav gotovo najboljši dirkač našega časa. Težko pa je primerjati obdobja. Kako bi našo generacijo sploh primerjali z Juanom Manuelom Fangiom ali Stirlingom Mossom? Nemogoče. Vsaka era ima svojega junaka in Lewis je najboljši med nami. Zame osebno bo na čustveni ravni vedno največji Schumacher, brez dvoma pa so Hamiltonovi rezultati še boljši,« je dejal Vettel.

Preberite še:

Komentarji: