Za začetek še bolj tesno kot ob lanski uvodni drami

Andrea Dovizioso je bil tudi letos najhitrejši na VN Katarja, toda Marca Marqueza je prekosil za pičlih 23 tisočink sekunde.
Fotografija: Andrea Dovizioso (levo) in Marc Marquez sta se znova borila do zadnjega metra VN Katarja. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Andrea Dovizioso (levo) in Marc Marquez sta se znova borila do zadnjega metra VN Katarja. FOTO: Reuters

Po uvodni preizkušnji letošnjega SP so privrženci elitnega razreda motogp nejeverno pogledali na koledar in se prepričali, ali smo res že v letu 2019. Dirka je imela namreč skoraj identičen razplet kot na lanski VN Katarja. Tudi tokrat je zmagal Andrea Dovizioso, potem ko se je do zadnjega metra ogorčeno boril z Marcom Marquezom. Svetovni podprvak je lani ugnal branilca naslova za 27 tisočink sekunde, letos za pičlih 23.

»Dirka je bila zelo nenavadna. Na splošno sem zadovoljen z nastopom. Poskusil sem prihraniti zadnjo gumo, toda v zadnjem krogu je bil boj oster. Marc namreč nikoli ne izobesi bele zastave, čeprav je imel tudi on težave s pnevmatiko. Tudi tokrat me je prisilil k vožnji na meji mojih sposobnosti,« je po 13. zmagi v razredu motogp ocenil Dovizioso, ki je štartal z drugega mesta – za Maverickom Viñalesom in pred Marquezom – in vodil večji del preizkušnje. V 8. krogu ga je za nekaj časa prehitel Alex Rins, toda od 11. kroga naprej sta se oblikovali dve nabrušeni dvojici. V prvi sta se na vso moč udrihala glavna junaka prejšnjih dveh sezon, v drugi pa Rins in Cal Crutchlow, ki je v trenutkih odločitve iztisnil iz svoje honde več moči kot Španec na suzukiju.
 

Marquez vesel 20 točk


Marquez se je v predzadnjem krogu vendarle prebil v vodstvo, a Dovizioso ni popustil. Napadel je in prehitel Španca, nato pa prednost obdržal do konca. V zadnjem zavoju je imel ravno zadostno prednost, da svetovni prvak na ciljni ravnini ni več mogel mimo njega, čeprav je bila končna razlika malenkostna. »Za nami je dirka, ki mi od nekdaj ne ustreza. Na koncu se je iztekla kot lani, čeprav sem poskusil prav vse. Toda pri vsakem močnejšem pospešku hitro pride nevarnost, da te bo na ovinku odneslo predaleč. Imel pa sem tudi srednje trde gume, ki so grozile s hitro obrabo. Vesel sem 20 točk, v Katarju imajo dodatno težo,« je na cilju poudaril Marquez. Za zmagovalca petih od zadnjih šestih sezon motogp je bil velik dosežek že dejstvo, da ga po operaciji rame nihče več ne sprašuje o zdravju, temveč zgolj o dogajanju na dirkališču in v boksu.

Zadovoljen je bil tudi tretjeuvrščeni Crutchlow, saj je dolgo okreval po dveh operacijah gležnja, ki si ga je oktobra lani zlomil na kar 17 mestih: »Hvala vsem, ki so me sestavili, da sem lahko nastopil. Tudi danes sem dobil grd udarec v nogo, zato vse me boli, a sem vseeno zadovoljen. Odličen začetek sezone.« Manj nasmejana pa sta bila znova Yamahina aduta Viñales in Valentino Rossi. Slednji je glasno tarnal že vso minulo sezono, med zimskimi pripravami poskušal najti sveže oprimke optimizma, v Losailu pa znova opozoril: »Smo v velikih težavah. Prepočasen sem, saj nimam občutka za prednji del motorja in tudi prednjo gumo uničimo nerazumno hitro,« je obupan 40-letni Italijan, ki ima zdaj tri tedne časa za popravke do VN Argentine 31. t. m.

graf moto
graf moto

 

Preberite še:

Komentarji: