Žal mu je, ker navijačem tokrat ni postregel z zmago

Tim Gajser v blatni dirki v Mantovi v težkih razmerah padal z motorja in se pobiral, a na koncu dosegel najhitrejša kroga v obeh vožnjah.
Fotografija: Slovenski navijači v Mantovi niso bili tako številčni kot v Trentinu, a Tim Gajser jih je kljub temu dobro slišal. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Slovenski navijači v Mantovi niso bili tako številčni kot v Trentinu, a Tim Gajser jih je kljub temu dobro slišal. FOTO: Leon Vidic/Delo

Poln energije je prišel motokrosistični as Tim Gajser na prizorišče, kjer je v preteklosti doživel veselje (leta 2016 je tu zmagal) in žalost (lani si je v pripravljalnem obdobju na tem terenu zlomil čeljust). Na krilih slavja iz VN Trentina pred mesecem dni si je želel nov uspeh tudi v Lombardiji, a se v zahtevnih blatnih razmerah ni znašel. Petkrat je padel, a v obeh vožnjah dosegel najhitrejši krog v konkurenci. Iztržil je 6. mesto in tako prvič v sezoni ostal brez stopničk.

Slovenski motokrosistični as si je tudi na dan dirke vzel čas za podpisovanje. FOTO: Leon Vidic/Delo<br />
 
Slovenski motokrosistični as si je tudi na dan dirke vzel čas za podpisovanje. FOTO: Leon Vidic/Delo
 

 

Samo ena linija, padal, ker je iskal druge


Kvalifikacijski boj in dirka v Mantovi sta bili kot dan in noč. V soboto so se vozniki v elitnem motokrosističnem razredu MXGP čudili, kako trda je podlaga, saj je na tem prizorišču ponavadi mehka, peščena, mivkasta. Že ponoči pa je dež dobro namočil progo, padavine so se nadaljevale ves dan, dirkače je pričakalo blato, iz ure v uro so se zdele razmere hujše.

Tim Gajser je dirkal brez očal. Ko je po koncu stopil pred novinarje, je komaj gledal. FOTO: Leon Vidic/Delo
Tim Gajser je dirkal brez očal. Ko je po koncu stopil pred novinarje, je komaj gledal. FOTO: Leon Vidic/Delo


Gajser je v prvi vožnji s štarta »potegnil« prvi, nato pa se zapletel in pred prvim ovinkom pristal na tleh. »Ključno je bilo, da si štartal spredaj, ker je bila po progi le ena idealna linija. Padel sem že na štartu, si snel očala, moral sem v bokse. Nadaljeval sem zadnji in prehiteval, kar je bilo zaradi ene linije težko,« je podoživel prvi nastop, v katerem je na tleh končal še trikrat. »Padal sem, ker sem iskal druge linije. Najbolj razmočeno blato so umaknili ob stran proge, ni bilo veliko prostora,« je dejal. Vso opremo je prekrilo blato, najhuje je bilo na očalih, saj je motilo vidljivost.
 

Razočaran in potrt


Po 10. mestu v prvi vožnji je bil v drugi šesti. Na štartu se je tokrat obdržal na motorju, vendar s prikazanim nikakor ni bil zadovoljen. »Štart ni bil dober, hitro sem prehitel Clementa Desalla in se mučil z Glenom Coldenhoffom. Zelo sem razočaran, ker vem, da je bila hitrost dobra; imel sem najhitrejši krog v obeh vožnjah, zmanjkalo pa mi je malo sreče,« je razmišljal vidno potrti Gajser, ki je zaradi dirkanja brez očal v pogovoru z novinarji komajda gledal.

Najstarejši v karavani Antonio Cairoli je bil razred zase od prve do zadnje minute v obeh vožnjah. Na petih letošnjih dirkah ima štiri zmage. FOTO: Leon Vidic/Delo
Najstarejši v karavani Antonio Cairoli je bil razred zase od prve do zadnje minute v obeh vožnjah. Na petih letošnjih dirkah ima štiri zmage. FOTO: Leon Vidic/Delo


»Če štartaš spredaj in imaš pred sabo čisto pot, ni tako težko. Najlažje je vodilnemu, saj mu nihče ne meče blata in kamenja v oči. Vsakemu, ki je zadaj, je seveda težje. Blato leti po zraku, vozniki pa iz ene linije v drugo, ker se lovijo. Bilo je zahtevno. A tako pač je,« se je kljub razočaranju sprijaznil s situacijo.
 

Jezen, a ne bo popustil


Po vsakem padcu se je pobral in nadaljeval enako zavzeto naprej. Vnovič je potrdil, da je izjemno telesno pripravljen. Koliko moči mu je to pobralo? »To ni bila težava, ne čutim pretirane utrujenosti. Dirka je zdaj za nami, je že pozabljena, s pozitivno držo gremo naprej,« 22-letnik, ki ga je po dirki bolelo zapestje (»Nič hudega ni, v redu sem.«), pogleduje proti naslednji preizkušnji, ki bo konec tedna na Portugalskem.

V blatu je petkrat padel, z zahtevnimi razmerami se je boril kot lev. FOTO: Leon Vidic/Delo
V blatu je petkrat padel, z zahtevnimi razmerami se je boril kot lev. FOTO: Leon Vidic/Delo


Po dirki so ga pred Hondinim šotorom kot velikega junaka pričakali navijači, ga dvignili z lepimi besedami in s spodbudo. Kako se sicer sooča z razočaranji, kot je bilo to? »Jezen si, ampak športniki smo profesionalni, pač priznaš poraz. Veliko mi pomeni podpora dekleta, potolaži me. Treba je iti naprej,« je razmišljal, hvaležen je navijačem, ki so se kljub dežju pripeljali 400 km daleč. »Slišal sem jih ob progi. Žal jim zmage tokrat nisem mogel dati, a upam, da se bomo v tej sezoni še veselili,« je še povedal Gajser. V prihodnjih dneh bo trdo treniral, saj ve, da zmore veliko več, kot je pokazal v Lombardiji. »Ni popuščanja. Motivacija je visoka!« je dejal dvakratni svetovni prvak.

Takole je zmagovalec Antonio Cairoli proslavil novo zmago pred domačimi navijači, ki so ga oblegali na vsakem koraku. FOTO: Leon Vidic/Delo
Takole je zmagovalec Antonio Cairoli proslavil novo zmago pred domačimi navijači, ki so ga oblegali na vsakem koraku. FOTO: Leon Vidic/Delo


Za vodilnim v svetovnem prvenstvu Antonijem Cairolijem, zmagovalcem včerajšnje dirke, zdaj zaostaja 40 točk. Italijan je bil včeraj brezkompromisen od štarta do cilja v obeh vožnjah, tekmecem je hitro pobegnil in vozil svojo tekmo.
 

Komentarji: