Že dolgo ni tako užival na »jeklenem konjičku«

Španski motociklistični as Jorge Lorenzo po Mugellu z ducatijem najhitrejši tudi na VN Katalonije
Fotografija: Španca Jorge Lorenzo (na sredini) in Marc Marquez (levo) sta se takole na zmagovalnem odru spomnila pred tednom dni tragično preminulega komaj 14-letnega rojaka Andreasa Pereza. Italijanski veteran Valentino Rossi (desno) je bil zadovoljen s tretjim mestom.
FOTO: AFP
Odpri galerijo
Španca Jorge Lorenzo (na sredini) in Marc Marquez (levo) sta se takole na zmagovalnem odru spomnila pred tednom dni tragično preminulega komaj 14-letnega rojaka Andreasa Pereza. Italijanski veteran Valentino Rossi (desno) je bil zadovoljen s tretjim mestom. FOTO: AFP

Ljubljana - Španski motociklistični as Jorge Lorenzo je po poldrugi sezoni bolj ali manj večjih težav z Ducatijevim »jeklenim konjičkom« očitno le zajahal zmagoviti val v razredu motoGP in po veliki nagradi Italije prepričljivo v svojo korist odločil še dirko za svetovno prvenstvo v Montmelu pri Barceloni.

Potem ko mu štart ni uspel najbolje in je s prvega mesta zdrsnil na tretje za rojaka Marca Marqueza (Honda) in Italijana Andreo Iannoneja (Suzuki), si je že v drugem krogu spet izbojeval vodilni položaj, ki si ga je zagotovil v kvalifikacijah. V nadaljevanju je - tako je vsaj bilo videti od daleč - le še nadzoroval položaj in zanesljivo zmagal pred Marquezom. Španskima zvezdnikoma je družbo na odru za najboljše delal italijanski veteran Valentino Rossi (Yamaha).

»Čudovito je tu zmagati z Ducatijem. Neverjetno, kako hitro se lahko spremenijo stvari,« je Lorenzo še sam presenečen nad tem, kako je že z manjšo spremembo posode za gorivo dosegel, da se na desmosediciju GP18 počuti bistveno bolje. Kot da bi vozil popolnoma drug motor. Na vprašanje, kdaj se je nazadnje tako dobro počutil na »jeklenem konjičku«, je moral dobro pomisliti, preden je podal odgovor. »Ne vem, leta 2016 sem imel na določenih preizkušnjah zelo dober motor (yamaha), čeprav sezona ni bila najboljša. Leto 2015 je bilo boljše,« je odvrnil 31-letnik z Majorke in ponovil, da v dirkanju z desmosedicijem dejansko še nikoli ni tako zelo užival kot zdaj.


V skupnem seštevku za Marquezom zaostaja za 49 točk


Z drugo zaporedno zmago se je v skupni razvrstitvi za svetovno prvenstvo z desetega mesta povzpel na sedmo - tik pred italijanskega moštvenega sotekmovalca Andreo Doviziosa, ki je včeraj padel in vpisal še tretjo ničlo v letošnjem prvenstvu. Lorenzo za vodilnim Marquezom, ki se je z drugim mestom učvrstil na vrhu seštevka, zdaj zaostaja za 49 točk. »Slabo je, da me kar precej loči od Marca, dobro pa, da je do konca sezone še veliko dirk (še 12). Pred dirko v Mugellu je bilo skoraj nemogoče, da bi še izničil razliko, zdaj je spet nekoliko lažje. A se zavedam, da bo zelo, zelo težko, ni pa nemogoče. Imamo možnosti,« je presodil trikratni svetovni prvak v kraljevski kategoriji (2010, 2012 in 2015) in ponovil, da ima v primerjavi s prejšnjo sezono v letošnji bistveno bolj konkurenčen motor.
»To je bržkone najbolj celoviti ducati nasploh. Počutim se sijajno, to je dober znak. Vendar pa moramo počakati in ostati potrpežljivi. Dobro je, da na nas ni nobenega pritiska. Ničesar nimamo za izgubiti,« je Lorenzo še poudaril po skupno 46. zmagi za svetovno prvenstvo v razredu motoGP. Po dirki je bil dobro razpoložen tudi drugouvrščeni Marquez. »Osvojil sem dragocene točke in še povečal prednost v skupni razvrstitvi, kar je najpomembneje,« je omenil 25-letni Španec, ki je - mimogrede - častni krog včeraj odpeljal z zastavo s št. 77 v spomin na pred tednom dni tragično preminulega komaj 14-letnega španskega upa Andreasa Pereza.


Za Rossija je bilo tretje mesto maksimum


Glede na vse težave, ki jih je imel na tem dirkališču še lani, je bil z razpletom zelo zadovoljen tudi Rossi. S tretjim mestom je 39-letni Italijan, ki zdaj kot skupno drugouvrščeni za Marquezom zaostaja za 27 točk, izvlekel več, kot si je obetal po sedmem mestu v sobotnih kvalifikacijah. »To je bil tokrat naš maksimum; že po treningih je bilo namreč jasno, da sta Ducatijeva dirkača in Marquez tu hitrejša,« je pojasnil Rossi.
V kategoriji moto2 je bil najhitrejši Francoz Fabio Quartararo (Speed Up), v moto3 pa je zmago požel Italijan Enea Bastianini (Honda). Naslednja preizkušnja za svetovno prvenstvo bo 1. julija v Assnu.

Komentarji: