Zlato Apotekarjeve za Slovenijo in Žganka za Turčijo

Na evropskih igrah v Minsku druga zlata kolajna za slovensko odpravo.
Fotografija: Klara Apotekar (zgoraj) je proti veliki tekmici Nizozemki Guusje Steenhuis dolgo čakalo na svojo priložnost in jo z metom na bok dočakala minuto in pol pred koncem dvoboja. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Klara Apotekar (zgoraj) je proti veliki tekmici Nizozemki Guusje Steenhuis dolgo čakalo na svojo priložnost in jo z metom na bok dočakala minuto in pol pred koncem dvoboja. FOTO: Reuters

Lepa zgodba slovenskih športnih dosežkov v Minsku se nadaljuje. In to že z drugo zlato kolajno, sicer pa tretjim obiskom stopničk naših reprezentantk. Evropska prvakinja v judu je namreč postala Klara Apotekar. Še ena od učenk izjemne celjske šole Marjana Fabjana je v velikem finalu kategorije do 78 kg ugnala Nizozemko Guusje Steinhuis. Odločilen je bil trenutek, ko je tekmico vrgla na bok.

Do finalnega dvoboja v areni Čižovka, na teh igrah pokritem objektom z najbolj prostornimi tribunami za 8800 gledalcev, pa je bila pred 21-letno Celjanko še zelo zahtevna pot: po vrsti je ugnala Avstrijko Grafovo, Britanko Powllovo in za zagotovljeno kolajno, takrat vsaj srebrno, še Nemko Malzahnovo.

»Res je bilo vse skupaj zelo naporno, saj sem imela opraviti s tekmicami, ki so osvajale kolajne na največjih tekmovanjih,« ni skrivala ponosa ob podvigu naša reprezentantka. Podobno kot dva dni prej Maruša Štangar, bronasta v kategoriji do 48 kg, je zdaj tudi sama osvojila svoje prvo odličje na prvenstvu absolutnega razreda.

»Bila sem že na stopničkah tekmovanja do 23 let. To pa je vseeno drugače. Pomislite: prva kolajna, pa povrhu zlata,« se je pozneje v prostoru za pogovore z novinarji le sprostila, potem ko niti po veliki finalni zmagi sprva ni razgrinjala čustev.

Utrujenosti se seveda ni mogla izogniti, a tudi resnosti ne, saj časa za kakršnikoli slavje ni – le še dobra dva meseca judoistično karavano ločita do svetovnega prvenstva. »Ni prav običajen tako kratek presledek, a ker je to prvenstvo v Minsku del evropskih iger, očitno ni šlo drugače,« je omenila slovenska junakinja četrtega dne drugih evropskih iger. 

Pri Marjanu Fabjanu vzgojeni judoist Mihael (Žgank) Özerler (desno) je Turčiji priboril zlato kolajno. FOTO: Reuters
Pri Marjanu Fabjanu vzgojeni judoist Mihael (Žgank) Özerler (desno) je Turčiji priboril zlato kolajno. FOTO: Reuters

 

Zlato tudi turškemu Slovencu


Lep slovenski dan, povrhu spet iz Fabjanove šole juda, je dopolnil Mihael Žgank, zdaj sicer turški reprezentant in zato s priimkom Özerler, s Klaro sta si iskreno čestitala. »Kako naj bo drugače, če pa sva dolgo skupaj trenirala in se kdaj tudi na tatamiju za trening spopadla,« sta dejala v en glas.

Še bolj veselo pa bi bilo, če ne bi Ane Velenšek v kategoriji nad 78 kg že pri prvem nastopu proti Rusinji Kseniji Čibisovi doletela kvalifikacija. Sodniki so si posnetek spornega trenutka, ko naj Slovenka zvijanja ne bi izvedla z vzvodom v komolcu, temveč s prepovedanim v območju rame, natančno ogledali še enkrat in se odločili za kazen. Judoistično tekmovanje se bo v areni Čižovka končalo danes z ekipno tekmo.

Komentarji: