Zlato polje obrodilo novo zmago zlate Janje Garnbret

Olimpijska zmagovalka najboljša še v Kranju za 31. zmago v svetovnem pokalu, 18. v težavnosti.
Fotografija: Janja Garnbret trdno sedi na prestolu najboljše svetovne športne plezalke. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Janja Garnbret trdno sedi na prestolu najboljše svetovne športne plezalke. FOTO: Jože Suhadolnik

Janja Garnbret je po olimpijskih igrah v Tokiu, na katerih je postala prva olimpijska zmagovalka v športnem plezanju, zmagala tudi na prvi poolimpijski tekmi svetovnega pokala v težavnosti. In to na domači preizkušnji v dvorani Zlato polje v Kranju. To je bila njena druga zmaga v gorenjski prestolnici, v Kranju ji je to prvič uspelo leta 2017.

Za popoln slovenski večer je pri fantih z drugim mestom poskrbel Luka Potočar, ki si je priplezal prve stopničke v svetovnem pokalu. Zmagal je Japonec Masahiro Higuči. Domen Škofic je končal četrti, Milan Preskar pa je osvojil sedmo mesto. Garnbretova je vpisala 31. zmago v svetovnem pokalu, 18. v disciplini težavnost. »Ne vem, nimam pojma,« Garnbretova ni mogla pojasniti, kako ji je po Tokiu uspelo zmagati še v Kranju, čeprav je po OI tožila, da je imela težave z motivacijo.

»Morebiti sem si v dveh tednih, ko nisem plezala, malo 'spucala' glavo. Ker če bi silila v trening, bi morebiti bilo slabše. Ne vem. Poslušala sem sebe. Zadnja dva treninga pred tekmo sta bila dobra, res sem uživala, tudi motivacija se je vrnila in sem vesela, da mi je to uspelo prenesti na tekmo,« je še pojasnila. V finalu je bila druga Čehjun Seo iz Južne Koreje, tretja Natalia Grossman iz ZDA.

Korošica je drugič slavila zmago v Kranju. FOTO: Jože Suhadolnik
Korošica je drugič slavila zmago v Kranju. FOTO: Jože Suhadolnik

 

Stisnilo jo je


»V Kranju mi je bilo vedno težko plezati. Domača publika je tista, ki ti da energijo, en odstotek, ki ti manjka do zmage, po drugi strani pa je še nekaj dodatnega pritiska, hočeš pokazati, kaj zmoreš, hočeš zmagati,« je nadaljevala. »Pred tekmo me je malce stisnilo, ko sem pomislila na leto 2019, ko sem končala že v polfinalu. Sem pa tokrat uživala vse od štarta, plezala, kot da ne bi bilo nikjer nobenega, pa slišala sem publiko, res 'fajn',« je pristavila najboljša plezalka na svetu. »Ta zmaga mi ogromno pomeni, tega sploh ne znam opisati. V Kranju sem zmagala že leta 2017 in potem nisem bila več tako prepričana, ali sploh še lahko zmagam tukaj, ali bom sploh še kdaj zmagala. Pred Kranjem sem se odločala, ali bi šla na tekmo ali ne, ali motivacija bo ali je ne bo. Pa rekla sem si: 'Nočem priti sem, da ne bi še enkrat padla v polfinalu.' Sto in en scenarij sem imela. Sem pa vesela, da sem se odločila za nastop,« je še dejala.V finalu so nastopile tri Slovenke. Vita Lukan in Lučka Rakovec sta končali na petem oziroma šestem mestu. Garnbretova je z zmago osvojila tudi skupni seštevek svetovnega pokala v težavnosti. »Če bi zmagala še skupno, bi bilo to samo pika na i, a sploh nisem razmišljala o tem. Če izpustiš dve tekmi v svetovnem pokalu, si zagotovo že izgubil skupni naslov, sem si mislila. Nisem razmišljala o seštevku, ni mi jasno, kako se je še to zgodilo,« je sklenila Janja Garnbret. Ima štiri naslove skupne zmagovalke svetovnega pokala (kombinacija, 2016, 2017, 2018, 2019), en naslov zmagovalke seštevka svetovnega pokala v balvanih (2019) in od letos še štiri naslove zmagovalke seštevka v težavnosti (2016, 2017, 2018, 2021).

Komentarji: