Znan jesenski atletski koledar

Prvi miting diamantne lige 14. avgusta v Monte Carlu. Pred tem državna prvenstva.
Fotografija: Predsednik IAAF Sebastian Coe želi atletiko spet spraviti na progo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Predsednik IAAF Sebastian Coe želi atletiko spet spraviti na progo. FOTO: Reuters

Svetovna atletika je sporočila, da se bodo največja mednarodna tekmovanja odvijala od avgusta do oktobra letos, začela se bodo po predlaganem času za državna prvenstva 8. in 9 avgusta. Preurejen koledar diamantne lige sicer vsebuje 11 enodnevnih mitingov, prvi bo predvidoma 14. avgusta v Monte Carlu.

Prvi miting nove svetovne celinske serije, na zlati ravni z najmanj 200.000 evri nagradnega sklada za vsakega, bo Paavo Nurmi Games v Turkuju na Finskem 11. avgusta, skupaj bo osem od sprva načrtovanih desetih tekmovanj te serije.

Tudi celinski mitingi srebrne in bronaste ravni so v prenovljenem koledarju, prvi pa se bodo odvijali pretežno kot zgolj kot nacionalna tekmovanja brez tuje udeležbe. Prvi napovedani je memorial Josefa Odložila v Pragi 8. junija.
 

Brez finala v Zürichu


Po diamantnem mitingu v Monaku bosta 16. in 23. avgusta sledila mitinga v Gatesheadu in Stockholmu. Septembra so predvideni mitingi v Lozani (2.), Bruslju (4.), Parizu (6.), Rimu ali Neaplju (17.) ter Šanghaju (19.). Oktobra bodo še v Eugenu (4.), Dohi (9.) in drugi miting na Kitajskem (17.), a prizorišča še niso določili.

Finala diamantne lige letos ne bo. FOTO: AFP
Finala diamantne lige letos ne bo. FOTO: AFP


Zaradi negotovosti glede potovanj in prestopanj državnih meja letos ne bo skupnega točkovanja in tako ne bo zmagovalcev posameznih disciplin, zato ne bo niti finala diamantne lige, ki bi moral biti septembra v Zürichu.

Organizatorji diamantnih mitingov bodo morali dva meseca pred izvedbo sporočiti vse podrobnosti, tudi discipline, ki bodo na programu. Predsednik Svetovne atletike Sebastian Coe je pozval vse organizatorje k sodelovanju, tudi z vodstvom mednarodne zveze, da bi v letošnjem letu pripravili glede na razmere ustrezen in dober program tekmovanj.
 

Norm ni mogoče doseči


Svetovna atletika je že pred časom sporočila, da v tej sezoni izidi ne bodo šteli za svetovno lestvico in tudi ne bo moč doseči norm za olimpijske igre v Tokiu, ki so prestavljene na naslednje leto. Tisti, ki so norme že dosegli, so že uvrščeni na igre, ostali pa jih bodo lahko spet v naslednji sezoni.

Državna prvenstva (na fotografiji Luka Janežič) bodo v sredini avgusta. FOTO: Tomi Lombar
Državna prvenstva (na fotografiji Luka Janežič) bodo v sredini avgusta. FOTO: Tomi Lombar


Od velikih svetovnih tekmovanj bodo med člani pripravili le SP v polmaratonu, ki bo 17. oktobra v poljskem mestu Gdyna. Dvoransko SP pa so iz letos prestavili na naslednje leto, v Nanjingu na Kitajskem bo med 19. in 21. marcem. SP do 20 let bodo vseeno organizirali letos, datum tekme v kenijskem Nairobiju pa še ni določen.

Preberite še:

Komentarji: