Risi kot v najlepših časih pohrustali okusen plen

Slovenija na hokejskem SP skupine B po treh porazih gladko ugnala Madžarsko in si izboljšala izhodišče za obstanek
Fotografija: Jan Drozg (ob ogradi), ki bi se rad preizkusil tudi v ligi NHL, je dosegel dva gola. FOTO: Matic Klanšek Velej/Sportida
Odpri galerijo
Jan Drozg (ob ogradi), ki bi se rad preizkusil tudi v ligi NHL, je dosegel dva gola. FOTO: Matic Klanšek Velej/Sportida

Nur-Sultan – Vrag je odnesel šalo! To je bilo jasno vsem navzočim iz naše hokejske reprezentance, trije porazi – zlasti boleč je bil tisti s Korejci – so klicali po temeljiti analizi in tudi nekaterim spremembam v moštvu. Tokrat je tako selektor Ivo Jan s sodelavci zadel v polno, ko je v prvi peterki združil Sabahudina Kovačevića in Blaža Gregorca, branilca z največ izkušnjami z velikih tekmovanj, obenem je v vratih ostal Luka Gračnar, eden velikih junakov prepričljive slovenske zmage.

A pot do te še zdaleč ni bila preprosta, pa četudi je na nasprotni strani stala Madžarska, ki jo Slovenija na svetovnih hokejskih prvenstvih redno premaguje. Pred enim letom, denimo, jo je ugnala sredi Budimpešte s 4:1 (Magovac, Urbas, Goličič, Kovačević). Toda tokrat je bilo nad risi breme uspeha še težje kot v preteklosti, novi spodrsljaj bi jih namreč pahnil povsem k robu prepada in odhodu v skupino C, v kateri so nazadnje nastopili leta 1997 ...


Gračnar nočna mora za Madžare


Od prvih minut sta bili opazna želja in zbranost pri slovenskem moštvu, a občasno tudi preveč nepotrebnega prepiha pred vrati, v katerih pa je tokrat kraljeval Luka Gračnar. Prvenstvo je začel kot številka 2, selektor in trener vratarjev Klemen Mohorič sta se sprva odločila za Matijo Pintariča, ki je bil v klubski sezoni pogosteje v vratih kot otrok hokejskih Jesenic, a slednji, za katerim sta tudi nepozabna olimpijska turnirja, je bil nato zelo soliden proti Belorusom, z izjemno predstavo pa je nato danes spravljal v obup madžarske tekmece.

Vodilni gol za Slovenijo je z natančnim strelom od daleč zabil branilec Miha Štebih in tudi pozneje je bil seznam strelcev in podajalcev med risi prav zanimiv. Nanj so se namreč vpisali igralci iz prav vseh štirih peterk, najučinkovitejši je bil 20-letni Jan Drozg, ta čas med slovenskimi hokejisti najbližje nadaljevanju vstopa pod sanjske žaromete NHL, ki jih je premierno doživel Anže Kopitar, za njim pa še Jan Muršak.

Slovenski navijači so v Kazahstanu vendarle dočakali prvo zmago risov. FOTO: Matic Klanšek Velej/Sportida
Slovenski navijači so v Kazahstanu vendarle dočakali prvo zmago risov. FOTO: Matic Klanšek Velej/Sportida


S slehernim golom je slovenska vrsta postajala bolj samozavestna in obenem sproščena, izhodišče s štirimi goli prednosti po 40 minutah je močno približalo prvo zmago v Kazahstanu, a vsekakor je bilo treba še ohraniti zbranost in preprečiti gol ali dva Madžarom, saj bi se ti ob glasni podpori s tribun vrnili v igro. Toda vse dvome je z golom za 5:0 odgnal Kopitar, tokrat prvič strelec na tem SP, posladek pa sta uprizorila za konec Andrej Hebar in Žiga Pance, ko sta ušla tekmecem, ki so imeli takrat igralca več. In to povrhu hokejistom iz dežele, kjer ju odlično poznajo. Slednji je namreč klubsko sezono prestal v Miskolcu, Hebar pa v Budimpešti ...


Litva mora pasti


»Sloveniji lahko le čestitam za veliko predstavo. Precej smo bili pri ploščku, si zlasti v 2. tretjini pripravili nekaj lepih priložnosti, a preprosto poti v mrežo ni bilo,« se je pridušal madžarski selektor Gergely Majoross, kajpak je bilo razpoloženje v slovenskem taboru precej boljše. »V strokovnem štabu nas je potek in razplet prejšnjih tekem prisilil k spremembam v postavi, predvsem pa sem hvaležen fantom na ledu za izjemen pristop in povrh še odličnemu Luki Gračnarju. Zlasti v 2. tretjini je v trenutkih odločitve sanjsko ubranil nekaj strelov. Končne naloge še nismo opravili, morali se bomo zelo resno lotiti tekme proti Litovcem, ki stavijo na strnjeno obrambo, zato proti njim ni preprosto igrati. A seveda je po takšni zmagi, kot smo jo dosegli danes, priprava na tekmo lažja,« se je odvalil kamen od srca selektorju Ivu Janu.

Prav tako Drozgu, ki je na tej tekmi pokazal del nadarjenosti, zaradi katere bi lahko v prihodnje igral onstran Atlantika. »Ta zmaga je bila izjemno pomembna, zlasti psihično je bilo zahtevno pristopiti tekmi po prejšnjih izidih. A lotili smo se dvoboja zbrano in to bomo morali ponoviti tudi v nedeljo,« je Mariborčan spregovoril o receptu za zmage v Kazahstanu. Risi so ga porabili prepozno, da bi se vrnili med svetovno hokejsko elito, zato pa bo pravi vsaj za obstanek v »drugi ligi«. Ob podobni predstavi kot to pot proti Madžarski se ni bati, da ne bi v nedeljo padla še Litva, ki je v uvodnih treh tekmah doživela tri poraze, jutri pa se bo pred zadnjo bitko za obstanek pomerila z Južno Korejo.

Preberite še:

Komentarji: