Annemiek Van Vleuten svetovna prvakinja po epskem 100-kilometrskem pobegu

Danes smo bili priča epski zmagi, nobenemu kolesarju ali kolesarki še ni uspelo zmagati na tak način na svetovnem prvenstvu, kot je to uspelo Annemiek Van Vleuten.
Fotografija: Epska zmaga Nizozemke Van Vleutenove. Foto Getty Images
Odpri galerijo
Epska zmaga Nizozemke Van Vleutenove. Foto Getty Images

Yorkshire – Zmaga brez primere, zmaga za športne anale, danes smo bili priča neverjetni športni zmagi Nizozemke  Annemiek Van Vleuten. Dirka je bila dolga 150 kilometrov, premagati so morale kar 2341 višinskih metrov, zato so kolesarke začele rezervirano, previdno, niso trošile moči že na prvem klancu, čeprav je bil že ta usoden za veliko kolesark, ki so očitno nepripravljene prišle na štart. 

Drugi klanec je že poskrbel za veliko selekcijo, do cilja je bilo še dobrih sto kilometrov, na vrhu klanca se je izoblikovala mini skupinica samih favoritinj, med katerimi je bila tudi Van Vleutenova, ki pa se je kmalu odločila za solo pobeg. Za njo so ostale: Anna van der Breggen (Nizozemska), Elisa Longo Borghini in Soraya Paladin (Italija), Chloe Dygert Owen (ZDA) USA, Avstralka Amanda Spratt, Nemka Clara Koppenburg, Cecilie Uttrup Ludwig iz Danske in Britanka Lizzie Deignan.

Glavnina se najprej ni zmenila za pobeg, saj je kolesarke čakalo debelih sto kilometrov izredno težke trase. Van Vleutenova si je počasi, a zagotovo nabirala prednost, ki je na koncu znesla že več kot dve minuti. Glavnina se je prepozno zdrznila, najprej so se v lov pognale Nemke, a jim ni uspelo, bolj, ko so se bližali cilju, manj je bilo upanja. 

V zaključnih krogih po Harrogeteju so med seboj obračunale še zasledovalke. Najprej je napadla Američanka Chloe Dygert, Italijanka Borghini je odpadla, ostale so samo še  Anna van der Breggen (Nizozemska) in Avstralka Amanda Spratt. Dygertovi je zmanjkalo moči, ujeli sta jo Van der Breggenova in Sprattova, potem pa je sledil še zadnji nizozemski napad za dvojno zmago. 
V cilj je z več kot dvema minutama naskoka prva prišla Annemiek Van Vleuten, druga je bila rojakinja Anna Van der Breggen in tretja Avstralka Sprattova.


 

Slovenke povprečno


Urša Pintar se zjutraj ni dobro počutila, tarnala je nad zdravjem. Kmalu po štartu se je zapletla v padec, lovljenje glavnine ji je pobralo veliko moči. Urška Žigart je vseskozi vztrajala na zadnjih pozicijah pelotona, vendar se je dobro držala vse do polovice dirke. Eugenia Bujak je edina od trisa Slovenk, ki je z glavnino končala letošnje svetovno prvenstvo v Angliji. 



»Pred dvema dnevoma sem imela povečano bezgavko, mislila sem, da bo vse v redu. Ko pa se je dirka začela, je bilo vse drugače. Zapletla sem se v padec, vendar ni bilo nič hujšega, nato pa me je začela tresti mrzlica. Šla sem do Gorazda Penka in mu povedala, da ne morem več, s kolesa sem sestopila po 70 km,« je razočarano povedala Pintarjeva.


»Dirka je bila zelo zahtevna, močno je pihalo od štarta. Za moje kilograme je pihalo tudi preveč, na vzponih mi je šlo super, vmesni deli pa so mi povzročali težave, tu sem porabila preveč energije. Po drugem vzponu sem bila za prvo skupino, nespametno je bilo, da sem bila na zadnji poziciji. Ko so druge tekmovalke svoje spremljevalne avtomobile klicale, da so jim prinesli bidone, je nastal kaos, saj so nekateri vozili po levim, drugi po desni. Naenkrat sem bila sama sredi konvoja. Nato me je pred vstopom na krog ujela manjša skupina, tu pa so nas prireditelji zaustavili, čeprav naš zaostanek ni bil pretirano velik,« je povedala Urška Žigart.
 


»Malo mi je zmanjkalo moči, da bi končala s prvo zasledovalno skupino. Najdaljši klanček v zaključnem krogu je bil zame zelo zahteven, tam sem vedno trpela. Noge sicer niso bile slabe, nisem se mučila vso dirko, na koncu je bil le en krog preveč zame. Zadovoljna sem, da sem danes sploh tukaj. Po padcu in poškodbi sem marca mislila, da je že konec sezone zame. Moji ekipi BTC City Ljubljana se moram zahvaliti, da sem se vrnila na to raven," je povedala Eugenia Bujak
 
 Annemiek Van Vleuten celebrates slavi svojo največjo zmago v karieri.
 Annemiek Van Vleuten celebrates slavi svojo največjo zmago v karieri.



»Tisto, kar so danes prikazale Nizozemke, se od njih pričakuje na vsaki takšni dirki. Zmagovalka je bila danes razred zase. Za Urško Žigart se je vedelo, da še nima dovolj izkušenj in kilometrine za takšno progo. Več sem pričakoval od Urške Pintar, ki je nastopila s pomočjo antibiotika, tako da se je že po 30 km videlo, da ni takšna, kot je bila na letošnjih najtežjih preizkušnjah. Eugenii Bujak gre čestitati, da je končala tako zahtevno dirko, vendar po letošnjih težavah s poškodbo ni bila sposobna več, kot je pokazala. Sprijazniti se moramo, da to pot nismo bili na ravni naših najboljših letošnjih nastopov, na naslednjih dirkah bomo poskušali pokazati več,« je v cilju izjavil selektor Gorazd Penko.
 
»Zadnjih 100 kilometrov je izjemno težkih, dirka pa je tako ekstremno dolga, da bo na koncu dobro delovalo le še 20 do 30 kolesarjev. Vremenske razmere, ki se obetajo, napovedujejo, da bodo kraljevali Belgijci, kot so danes Nizozemke. Upam, da se bo v ospredju pokazal še kakšen Slovenec, morda najmlajši v reprezentanci Tadej Pogačar, morda Matej Mohorič, ki je na SP prišel najbolj svež med našimi. Upam, da bo vsaj eden od naših fantov sodeloval pri mešanju štren Belgijcev,« je za jutrišnjo lansko dirko povedal Penko.


 

Trasa današnje dirke


Ženska dirka vseh dirk, kolesarke bodo morale opraviti s 2394 višinskimi metri. Foto Uci
Ženska dirka vseh dirk, kolesarke bodo morale opraviti s 2394 višinskimi metri. Foto Uci

 


Potek dirke


17.02 Najstarejša svetovna prvakinja je Annemiek Van Vleuten!
16.56 Van Vleutenova leti po asfaltu, kot bi štartala pred petimi minutami. Za njo je rojakinja Van den Breggen. 
16.55 Da, Sprattova je odpadla na klancu, videli bomo dvojno nizozemsko zmago!!
16.47 Američanka je ujeta in še odpadla je od Van den Breggenove in Sprattove. Vse bolj diši po dvojni nizozemski zmagi.
16.44 Američanka bo ujeta, da, vse kaže na dvojno nizozemsko zmago. Kakšna taktika, kakšni kolesarski!?!
16.42 Samo še krog oz. 13 km loči Van Vleutenovo od epske zmage! 
16.38 Šok za Italijo!! Borghinijeva je odpadla, Van der Breggen in Spratt sta sami za Van Vleutenovo.
16.32 Vse kaže, da ji bo uspelo, Američanka ji ne more blizu, vrgla je sidro.
16.28 Do cilja je 20 km, še vedno je 2 min pred zasledovalkami.
16.25 Potrditev! Samu Eugenia Bujak je v glavnini. Vse kaže, da Nozozemke ne bodo ujeli, nič kaj utrjena ni videti, zadaj jo komaj lovi Američanka, ki jo lovijo Van der Breggen, Borghini in Spratt, Britanka Deignan je osamljena med glavnino in ubežnicami.
16.24 No, če se organizator ne moti je v glavnini le Bujakova.
16.22 V glavnini, ki zaostaja 4:39 minute so vse tri Slovenke.
16.18 Ne kaže, da bodo lahko ujeli Nizozemko. To bi bila zgodovinska zmaga. Solo pobeg več kot 100 km! Lovi jo samo Američanka Chloe Dygert Owen, ki zaostaja 1:53, za njo so tri kolesarke, ki zaostajajo za Američanko 30 sekund.
16.14 Vse kaže, da bo danes Nizozemska spet na nogah. Anna van der Breggen je v zasledovalni skupini in samo čaka kdaj bodo ujele Van Vleutenovo. Če jo ujamejo bo napadla ona. Do cilja je 27 km, prednost je še vedno 2 minute.
16.07 Med vodilnimi ni nobene Nemke, niti Danke, glavnina se bo morala še enkrat podati v lov. Tole bo še zanimivo! Nemogoče je, da bi Nizozemki uspel tako dolg pobeg. Dygertova ne odneha, sama hoče ujeti ubežnico. Kakšna borka!!
16.06 Chloe Dygert Owen (ZDA) hoče sama ujeti Van Vleutenovo. Komaj ji sledijo.
16.04 Boj se je začel. Zasledovalke obračunavajo med seboj, časa in kilometrov zmanjkuje, do cilja je le še 35 km.


15.57 Glavnino od osmih ubežnic loči še 1:20 min. Vendar je spredaj še Van Vleutenova in to kar 2:24 min.
15.54 Še vedno ima 2 min prednosti, pred njo so še trije krogi po Harrogateju, oz. 41 km.Glavnina zaostaja že skoraj 4 minute.
15.48 Van Vleuten ima že 2:08 prednosti.
15.46 Do clilja je 46 km! Zadaj se ne znajo zmeniti kdo bo lovil. Slovenk še vedno nismo opazili.
15.44 Nemke se niso približale ubežnicami, glavnina spet zaostaja 3 minute. Annemiek ima že poldrugo minuto prednosti. Ji res lahko uspe?
15.33 Nimamo novega podatka, ki bi potrdil, da je še kaka Slovenka v glavnini! Nemke so navile tempo. 
15.32 Peloton bo moral pohiteti, če bodo hotele ujeti devet ubežnic, samo še 56 km je do cilja. Zmanjkuje minut in kilometrov, zdaj so Nemke začele loviti ... končno!!
15.28 Annemiek van Vleuten je že poldrugo minuto pred osmimi zasledovalkami in 3 min pred glavnino. J ires lahko uspe nemogoče, več kot 100 km dolg solo pobeg??
15.25 Kolesarke imajo danes izredno srečo z vremenom. Še vedno je sonce, ceste so vlažne samo v senčni legi, do cilja, ki je le še 60 km oddaljen, naj ne bi deževalo. Trenutno je 16 stopinj.
15.22 Največ o slovenskih kolesarkah lahko preberete v reviji Polet, ki vsak drugi četrtek v mesecu izide, kot priloga časopisu Delo.
15.16 Drugi del zgodovine slovenskega kolesarstva je začel urednik Poleta Primož Kališnik, ki je organiziral "Poletove Angelčke", skupino rekreativnih kolesark, ki so za vedno spremenile slovensko kolesarstvo. Ideja je rodila idejo in ni dolgo trajalo, ko je Kališnik prepričal Gorazda Penka, da je žensko kolesarstvo največja prihodnost slovenskega kolesarstva. Nekaj podobnega je Kališnik predlagal pred kratkim za ciklokros in dvoransko kolesarstvo. K sreči se Penko ni dolgo upiral tej ideji, ko je bil prepričan, da ima Kališnik prav je zagrabil krave za roge in se podal v izjemno kolesarsko avanturo. V pičlih desetih letih mu je uspelo iz Angelčkov narediti ekipo najvišjega svetovnega razreda!



15.08 Eugenia Bujak je Poljakinja, ki je zamenjala državo in potni list. Z njo je slovensko žensko kolesarstvo pridobilo visoko stopničko več v svetovnem kolesarstvu. Za razvoj ženskega kolesarstva je pomembna vzgoja koelsark od najmlajših kategorij. Čez najmanj dve leti bo slovensko kolesarstvo imelo vaj pet doma vzgojenih kolesark, to pomeni, da bodo "osnovnošolsko" izobražene prišle do mladinskih vrst in potem še do članskih.
15.00 V zasledovalni skupinici za Van Vleutenovo so: Anna van der Breggen (Nizozemska), Elisa Longo Borghini in Soraya Paladin (Italija), Chloe Dygert Owen (ZDA) USA, Avstralka Amanda Spratt, Nemka Clara Koppenburg, Cecilie Uttrup Ludwig iz Danske in Britanka Lizzie Deignan.
14.58 Peloton zaostaja več kot 3 min. Do cilja je še 75 km. Slovenke ne pomagajo v lovu na ubežnice. Do cilja je še daleč, 3 min zaostanka še ni kritično. Interes ostalih, močnejših reprezentanc je prevelik, da bi se že zdaj prepustile "usodi". 
14.45 Večja zasledovalna skupina v kateri sta de Slovenki zaostaja 3 min za vodilno Van Vleuten. Ali lahko sama pride do cilja? Lani je bila svetovna prvakinja v kronometru, vendar tak pobeg je tudi za njo preveč, v ozadju jo lovita dve glavni favoritinji.
14.40 Glavnina lovi deset ubežnic. Trenutno v tej glavnini vidimo Bujakovo in Pintarjevo, kje je Žigartova? 
14.38 Annemiek van Vleuten ima 50 sekund prednosti pred zasledovalkami. Do cilja je 90 km.
14.34 Dirka je popolnoma razpadla, na cesti so samo še skupinice kolesark, ki lovijo druga drugo.
14.28 Osem kolesark zasleduje ubežnico, med njimi sta Borghinijeva in Anna van der Breggen!!
14.26 Angleško podeželje ne pozna izraza utrjene bankine, sploh jih ni, asfalt je "vržen" čez polja in cesta je zaključena. Drži kot je napisal naš bralec: Pa kaj dajo Angležem v njihovi deževni deželi organizacijo kolesarskega prvenstva. Kot da bi dali nam ali Italijanom organizacijo prvenstva v Cricketu!​
14.24 Kakih deset kolesark sledi Van Vleutenovi, ostale so daleč zadaj.
14.20 Annemiek van Vleuten si je na klancu pridelala debelo minuto prednosti.
14.18 Drugi klanec dela selekcijo! Dekleta so na rešetu! Bo na koncu ostalo le kakih deset kolesark?



14.10 Do cilja je 108 km. Glavnina je še skupaj, tempo narekujejo Nemke in Britanke, vse tri Slovenke so še zraven.
14.05 Žensko kolesarstvo se bliskovito razvija. Če pred desetimi leti skoraj nismo videli kolesarke na kakšni dirki, je danes drugače. Včeraj smo videli štiri mladinke, ki so že skoraj konkurenčne. Če bi bila sreča na njihovi strani bi imeli včeraj kolesarko med prvimi desetimi. Problem je, da ženske nimajo kategorije mlajših članic U23, tako kot jo imajo moški.
13.59 Žigartova je že na "elastiki", ki se bo kmalu strgala.
13.55 Marta Bastianelli ima tehnične težave. Danes je med glavnimi favoritinjami. Žigartova vutraja v ozadju, kjer pa ni ravno varno, padci se vrstijo.
13.51 Današnje favoritinje za mavrično majico so: Nizozemka Marianne Vos, Lucinda Brand, Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Chantaal Blak, Italijanke Elisa Longo Borghini, Poljakinja Kasia Niewiadoma, Američanke so prav tako v izjemni formi, domačinke prav tako. Kmalu bo cesta izluščila ozek krog najbolje pripravljenih, do naslednjega klanca je le še nekaj kilometrov.
13.48 Vse tri Slovenke so članice edine ženske profesionalne ekipe BTC City Ljubljanja. Kot zanimivost, temelji te ekipe so nastali v uredništvu Dela, še točneje v uredništvu revije Polet.
13.45 Vse je mirno, dekleta varčujejo z močmi. 
13.38 Tudi Urša Pintar je v glavnini, zanjo se je današnja dirka začela najbolj boleče. Ne pozabimo, danes koelsarke čaka kar 2394 višincev!! Zato je tempo še umirjen, kaže, da bo šlo za dirko na izpadanje.
13.36 Tempo se je povsem umiril, zadaj lovijo na klancu odpadle kolesarke.
13.34 Pintarjeva je komaj popravila kolo, pomembno je, da nadaljuje z dirko. Žigartova se še vedno vozi na repu glavnine. Čas je za prvo malico.



13.31 Kolesarke so že čez prvi današnji klanec, osip je velik, zaenkrat so vse tri Slovenke še v glavnini. Pintarjeva je padla!!
13.21 Sledi prvi klanec, ki je dolg 1,9 km, povprečni naklon 9,4 odstoten.
13.19 Danes se bomo kot kaže dobro nagledali hrbta Urške Žigart, vseskozi se vozi na zadnji poziciji!
13.17 Jože Uršič je žal že pokojni, prav tako je bil kolesar, vendar je bolj znan postal zaradi žene Vide, ki jo je že na začetku osemdesetih spravil na specialko. V letih od 1983 do 1996, ko je pri 42 letih zaključila profesionalno pot, je osvojila 27 naslovov državne prvakinje, bila udeleženka treh italijanskih Girov, sodelovala pa je tudi na mnogih etapnih in enodnevnih dirkah po Jugoslaviji in Evropi ter tudi na njih osvajala stopničke.
13.11 Jože Uršič je bil prvi, ki je dekleta zbral najprej v jugoslovanski in potem še v slovenski reprezentanci, vendar je bilo to takrat še vse na amaterski ravni. Ni trajalo dolgo, le toliko, da ga lahko imenujemo za pionirja slovenskega ženskega kolesarstva.
13.08 Žensko kolesarstvo v Sloveniji ima kratko zgodovino, ki se deli na dva dela. Prvi del se je začel ob koncu osemdesetih let in je je segal nekje do leta 1993. Drugi del se je začel pred desetimi leti. 
13.04 Tega pa na žesnkih dirkah nismo vajeni, še vedno nobena ni napadla. Zelo čudno za dirke članic!
13.01 Kolesarka iz Kuvajta že ne more držati glavnine.
13.00 Veter piha z leve strani. Že v prvih kilometrih jih čaka klanec, zato se niso takoj pognale v dir, nekatere imajo že težave.
12.58 Dirka se je začela! Srečno punce!
12.56 Kolesarke so še vedno v zaprti vožnji. Bujakova ima številko 100, Pintarjeva 101 in Žigartova 102. 
12.40 Dirka se je začela z zaprto vožnjo. Vreme je drugačno od napovedi, sončno je, veter piha 32 km/h, samo 13 stopinj.



 

Komentarji: