Boj za prvaka uvod v bogat kolesarski vikend

Na današnjem kronometru rekordna udeležba, prvi favorit je Tratnik. Glavna letošnja novost bo sobotna Barjanka.
Fotografija: Jan Tratnik sodi med favorite kronometra med BTC Cityjem in Domžalami. Foto AFP
Odpri galerijo
Jan Tratnik sodi med favorite kronometra med BTC Cityjem in Domžalami. Foto AFP

Ljubljana – Na Franji amaterski in rekreativni kolesarji doživijo vrhunec sezone, praznik kolesarstva pa bodo tudi letos začinili profesionalci s petkovim kronometrom. Na progi med BTC Cityjem in Domžalami bo prvi favorit deseti kronometrist sveta Jan Tratnik, glavna »zvezda« letošnjega vikenda bi morala biti Barjanka.

Odkar je državno prvenstvo v kronometru pod okriljem maratona Franje, je slovenske zvezdnike zaradi natrpanega junijskega sporeda največjih dirk težko privabiti za štartno črto. Tudi letos bo konkurenca okrnjena, a vseeno ne brez pravega tekmovalnega naboja, saj bo v BTC prvi favorit za zmago Jan Tratnik, ki je lani v Bergnu postal deseti kronometrist sveta.
»Seveda si želim zmagati na kronometru, škoda le, ker je datum takšen, da večina najboljših nastopa na dirkah v tujini, ali pa so na pripravah pred Tourom. Jaz bi si želel, da bi bila na štartu vsa konkurenca, a ne to ne morem vplivati. Štartal bom na zmago, motivacije imam dovolj, forma je prava, zato že komaj čakam,« pravi Tratnik, ki je minuli konec tedna z drugim mestom na dirki po Luksemburgu dosegel enega največjih slovenskih uspehov te pomladi.

Tratniku naslov državnega prvaka bržkone lahko prepreči le smola, vseeno pa bo v boju za mesta pri vrhu zelo zanimivo videti, v kakšni formi je Jani Brajkovič, kaj lahko pokaže v mlajših kategorijah zelo dobri kronometrist Izidor Penko ...
V ženskem delu v boju za naslov državne prvakinje kolesarke BTC City Ljubljana nimajo prave konkurence, bo pa zelo zanimivo v boju za absolutno zmago, saj bodo na štartu tudi kolesarke Astane, Bepinka ter reprezentanc Ukrajine, Norveške in Azerbajdžana, manjkala ne bo niti lanska zmagovalka Ann-Sophie Duyck.
 

Kolesarstvo ni za mehkužce


Vožnja na čas je tudi med rekreativnimi in amaterskimi kolesarji vse bolj priljubljena, letos se je na kronometer prijavilo kar 470 kolesarjev in kolesark. »Zanimanje za kronometer je največje doslej, takšne številke še nismo imeli, je pa to tudi velik logistični zalogaj, saj bi morali samo štarti trajati več kot sedem ur,« pravi Gorazd Penko, zato so skrajšali štartne intervale in poskrbeli, da bodo vsi kolesarji s progo opravili v »le« petih urah.

Tudi s prijavami na ostale dogodke za zdaj dobro kaže, pravi Penko: »Prijavljenih je okrog 5800 kolesarjev, a se bo številka na dan dogodka zagotovo še povečala, predvsem na račun družinsko-šolskega maratona, na katerem je predprijav vedno bolj malo. Na Barjanko je trenutno prijavljenih 260 kolesarjev, v soboto jih na štartu pričakujem okrog 300. Barjanka, tako kot vsi drugi dogodki, ne glede na vreme bo, saj kolesarstvo ni šport za mehkužce.«

Kolesarski praznik v soboto na makadamskih cestah tako ni ogrožen, vrhunec sezone za slovensko množično kolesarjenje pa bosta nedeljska veliki in mali maraton Franja, ki ostajata v nespremenjeni podobi, tako kot lani bodo tudi letos kolesarji v vseh kategorijah štartali naenkrat, zaprte vožnje po Ljubljani ne bo. Več o cestnih zaporah ta konec tedna preberite na Delovi spletni strani.

Sport_Franja spored Foto Mx/Zx
Sport_Franja spored Foto Mx/Zx

Komentarji: