Caleb Ewan najhitrejši v šprintu, Roglič brez težav dočakal gore

Pred gorskimi etapami na 102. Giru je bila 11. etapa še zadnja priložnost za šprinterje, najbolje jo je izkoristil Caleb Ewan. Roglič brez pretresov dočakal zahteven konec tedna.
Fotografija: Caleb Ewan se je takole razveselil druge zmage na letošnjem Giru. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Caleb Ewan se je takole razveselil druge zmage na letošnjem Giru. FOTO: AFP

Tako kot včerajšnja 10. etapa je bila tudi 11. povsem ravninska, s startom v Carpiju, cilj pa je po 221 km gostil Novi Ligure. Tudi tokrat je bil šprint kaotičen, ker je bil tempo v večjem delu etape nizek, pravih šprinterskih vlakov pa na letošnjem Giru ni. V zmedi se je v zaključku, kjer se je cesta rahlo vzpenjala, najbolje znašel Caleb Ewan, ki je suvereno premagal Arnauda Demareja in Pascala Ackermanna. Demare bo v jutrišnji etapi nosil vijolično majico najboljšega kolesarja po točkah. 

Pascal Ackermann bo še nekaj dni čutil posledice včerajšnjega padca. FOTO: Luk Benies/AFP
Pascal Ackermann bo še nekaj dni čutil posledice včerajšnjega padca. FOTO: Luk Benies/AFP


V šprintih smo letos videli domala že vse, diskvalifikacijo, padce (po včerajšnjem je odstopil Matteo Moschetti, Ackermann pa je na asfaltu pustil veliko kože s svojega desnega boka) in kaotična pospeševanja. Zaradi nereda v šprinterskem delu karavane pa se je svojih naslednikov pošteno lotil nekdanji šprinterski kralj Mario Cipollini.


Ne obvladajo svoje obrti


»Na Touru bomo videli boljše šprinte, v Francijo gredo ponavadi ekipe z boljšimi šprinterskimi zasedbami, tu se še najbolje v karavani premika Demarova ekipe Groupama. Sicer pa vidim splošno pomanjkanje profesionalnosti, obvladovanja obrti pri pripravi zaključne akcije. Večina jih ni sposobna pripraviti dobrega in varnega šprinta,« je bil v Gazzetti dello Sport kritičen z 42 etapnimi zmagami rekorder Gira.

Valerio Conti bo danes bržčas brez težav obdržal rožnato majico vodilnega na Giru. FOTO: Luk Benies/AFP
Valerio Conti bo danes bržčas brez težav obdržal rožnato majico vodilnega na Giru. FOTO: Luk Benies/AFP


V njegovih časih se je vedelo, kdo je gospodar v karavani in katera ekipa bo pripravila najmočnejši šprinterski vlak. »Šprinterji se ne morejo izgovarjati na to, da so zdaj trase zahtevnejše kot nekoč, težava je v tem, da med njimi ni pravega vodje, zato si nekateri jemljejo prevelika pooblastila,« je nadaljeval Cipollini, ki je bil še najbolj neusmiljen do svojega rojaka Vivianija.

Elia Viviani je tarča ostrih kritik Maria Cipollinija. FOTO: Luk Benies/AFP
Elia Viviani je tarča ostrih kritik Maria Cipollinija. FOTO: Luk Benies/AFP


»Je najmočnejši v Italiji in za njim pri nas ni nikogar. Ne štejte pa ga za najboljšega na svetu, drugače bom jaz spet začel trenirati. Nočem ga kritizirati, toda deluje zmedeno. V ekipi ima Fabia Sabatinija, ki je v karavani najboljši pomočnik za šprinte, a tega nikoli ne izkoristi. Zdi se, da mu Viviani ne zaupa in pred šprintom skače s kolesa enega tekmeca do drugega. Je prvi med zmedenci in drugi mu sledijo. Naj Sabatiniju enkrat zaukaže naj na vso moč pospeši 450 metrov pred ciljem, sledi njegovemu kolesu in bomo videli, kako se bo končalo,« je še povedal Cipollini, ki prav veliko nasvetov šprinterjem na letošnjem Giru ne bo mogel dati. Po današnji etapi bo še edina preostala priložnost zanje 18. etapa, še prej pa bodo morali »preživeti« Alpe.



Za pobeg dneva so se brez pravega upanja na uspeh odločili Marco Frapporti, Damiano Cima in Mirco Maestri. Njihova prednost je znašala največ šest minut, 150 km pred ciljem pa se giblje okoli štirih minut in pol. Prednost treh ubežnikov je 95 km do cilja padla pod tri minute. 

Dvajset kilometrov pred ciljem so ubežniki že ujeti, tempo pa še vedno v glavnini ni prav visok, kolesarji so raztegnjeni čez celo cesto, kar vedno kaže na to, da pelotonu ni prav težko. Počasi se v ospredje prebijajo šprinterski vlaki, na levi strani ceste je tudi Primož Roglič v zavetju vlaka Jumbo Visme. 
 

Ewan najboljši v težkem zaključku


Na koncu je šprint minil brez posebnosti in na srečo tudi brez padcev, dolgo so bili v najboljšem položaju kolesarji Groupame FDJ, v zadnjih 500 metrih pa je najbolje kazalo Bori, a Ackermann ni uspel dokončati dela z zmago, vseeno pa je bila njegova vožnja po grdem torkovem padcu zelo vzpodbudna. Prvi je ciljno črto prečkal Caleb Ewan, ki je tako dobil svojo drugo etapo na tem Giru, drugi je bil Demare, tretji pa Ackermann. 

"Danes smo popravili, kar je šlo včeraj narobe, vedel sem, da bo močan nasprotni veter v šprintu in da bo potrebno čim dlje čakati v zavetrju, fantje so mi pripravili odlično izhodišče in na koncu sem lahko zmagal, zelo sem vesel te zmage," je v cilju povedal Ewan. 

Arnaud Demare si je priboril ciklamno majico, do konca Gira bo bil napet boj z Ackermannom, odločale pa bodo tudi točke na letečih ciljih, saj je do konca dirke le še 18. etapa namenjena šprinterjem. 

Primož Roglič, Jan Polanc in Grega Bole so etapo brez težav zaključili v glavnini, Valerio Conti je obdržal rožnato majico, vse to pa se lahko spremeni že jutri. 


Montoso za pokušino


Kaj za naslednje dni pripravlja Rogličev najnevarnejši tekmec Vincenzo Nibali? FOTO: Luk Benies/AFP
Kaj za naslednje dni pripravlja Rogličev najnevarnejši tekmec Vincenzo Nibali? FOTO: Luk Benies/AFP


Od jutri naprej bodo imele glavno besedo ekipe kandidatov za rožnato majico, v 12. etapi pa jih čaka gorsko ogrevanje. Na 158 km dolgi etapi od Cunea do Pinerola jih čaka prvi vzpon 1. kategorije na letošnjem Giru. Po 117 km se bo karavana povzpela na 1248 metrov visoki prelaz Montoso (8,8 km, povprečni naklon 9,5 odstotka, največji naklon 14 odstotkov), sledijo še spust in 20 pretežno ravninskih kilometrov, ki pa skrivajo še eno past 2,5 km pred ciljem. Tu bo šla cesta za 500 metrov strmo navkreber (povprečno 13,2 %, največ 20 %) in na trnih bodo tisti, ki bodo lovili etapno zmago in/ali rožnato majico.


 

Preberite še:

Komentarji: