Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Pogačar sam v cilju, Roglič četrti

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je spet zmagal na veličasten način in znova oblekel rumeno majico.
Pogi spet v svojem stilu do zmage. FOTO: Thomas Samson Afp
Pogi spet v svojem stilu do zmage. FOTO: Thomas Samson Afp
2. 7. 2024 | 09:56
3. 7. 2024 | 08:09
15:20

Pogačar je v cilju najprej izjavil, da je super vesel, potem še, da je ponosen, da je zmagal na sanjski etapi na sanjski način. Še enkrat nam je uprizoril nepozabno zmago. Skočil je tam, kjer je bilo najtežje, slab kilometer pred vrhom Galibierja, pošastnega klanca, na katerem je bila danes največja ovira močan veter, ki je pihal v prsa.

Potem je sledila solo vožnja po klancu navzdol do cilja v Valloriji. Jonas Vingegaard je sicer hitro pokril Pogijev napad, vendar ni dolgo zdržal za njegovim hrbtom. Roglič, Rodriguez, Evenepoel in Ayuso so nekoliko zaostali, na spustu pa niso mogli ujeti Pogija.

Pogi je bežal dobrih 18 kilometrov, a mu je uspelo, čeprav so za njimi bili vsi najhujši tekmeci za skupen seštevek. 

Roglič se je odlično izkopal iz težav s četrtim mestom v etapi. FOTO: Molly Darlington Reuters
Roglič se je odlično izkopal iz težav s četrtim mestom v etapi. FOTO: Molly Darlington Reuters

Pogi ni skrival veselja. FOTO: Stephane Mahe Afp
Pogi ni skrival veselja. FOTO: Stephane Mahe Afp

 

Results powered by FirstCycling.com

 

Spremljali smo v živo

17:05
Pogi ima v skupnem seštevku 45 sekund prednosti pred Remcom, 50 sekund pred Vingegaardom, četrti je Ayuso 1:10, peti Roglič 1:14.

17:02
Pogačar
sam v cilju! Rogličeva skupina zaostala 36 sekund!

 

17:00
Tudi Remco je priključil Rogličevi skupini, Pogačar ima 35 sekund prednosti!

16:57
Roglič, Rodriguez, Ayuso in Vingegaard so pol minute za Pogijem, 5 km pred ciljem. Ga bodo ujeli?

16:55
Pogi ima že pol minute prednosti!

16:52
Pogačar povečuje prednost, 16 sekund je med njima z Vingegaardom, Remco je odpadel iz Rogličeve skupinice, v kateri sta še Rodriguez, Axuso.

16:49
Spust z Galibierja je zelo hiter in nevaren, ponekod je na ovinkih še od snega mokra cesta. Pogi ima 10 sekund prednosti, 13 km do cilja. Samo, da ne pride do padca ...

16:47
Pogi ima le nekaj sekund prednosti pred Vingegaardom. Roglič zaostaja pol minute, rumena majica pa že 4 minute. Remco je z Rogličem.

16:45
Pogi sam čez Galibier, pridobil je 10 sekund bonofokacij, Vingegaard je nekaj sekund za njim. Roglič zaostaja 20 sekund. Pogačar je na spustu.

16:44
Vinge je spet za njim! Sama sta. Pogi ne neha ... še 500 metrov do vrha. Vinge ga je izpustil! 

16:42
Pogi je napadel!

16:40
Remco je videti najbolj svež in miren. Vinge je na tretji poziciji, za Ayusom in Almeido. Roglič visi na osmem mestu, ampak drži!

16:39
Osem kolesarjev je še v prvi skupinici, Roglič je osmi, Rodriguez pred njim, sledi Landa, Remco, Pogi, Vingegaard, Almeida, Ayuso ... še 3 km do vrha ...

16:37
Roglič
je v težavah ...

16:35
Ayuso vleče glavnino! Yates ne more več ... rumena majica zaostaja že minuto, Bernal je odpadel, Remco je povsem miren, Roglič je začel plesati, Landa je še zraven, Rodriguez tudi ...

16:33
Pogačar
ima še tri pomočnike. Mas je odpadel, Bernal pa še vedno drži, Jorgenson je odpadel, Thomas tudi ...

16:31
Vsi štirje favoriti so videti zelo dobro ... še najbolj miren je Roglič. Adam Yates je na čelu, za njim je Almeida ... še vedno piha močno v prsa, še 5 km do vrha Galibierja, Bardet je odpadel.

16:29
Almeida
je zdaj na čelu dirke. Pripravlja se Pogijev napad. Vingegaard je pred njim, tudi Roglič, Remco je zraven ...

16:26
Pavel Sivakov
je zdaj na čelu glavnine. Ubežniki so ujeti, Vingegaard je videti odlično, prav tako Roglič, Pogi je za njima ...

16:21
Lazkano
se je odločil za samostojno akcijo, čeprav je videti na koncu z močmi! Temu se reče borbenost!

16:18
Štirje kolesarji so na čelu dirke. Soler vleče glavnino, 10 km do vrha Galibierja, piha kontra veter, torej v prsa, glavnina zaostaja še 47 sekund, 29 km do cilja.

16:15
Roglič
je oživel! Skoraj na čelu glavnine je. To je dober znak!

16:12
Ubežniška skupina je razpadla. Še trije so na čelu dirke. Glavnina zaostaja 1:19, 13 km do vrha.

16:09
Tim Wellens
na vso moč vleče glavnino! za njim je Soler ...

16:05
Politt
je opravil svoje delo. Mohorič in Van Aert sta odpadla, prav tako Mezgec ...

16:03
Še 18 km do vrha Galibierja! Dve minuti prednosti za 17 ubežnikov. 

15:59
Politt je na čelu glavnine in na koncu z močmi. Ko se bo umaknil, pridejo na vrsto Pogačarjevi klančarski pomočniki. Potem bo šlo še hitreje ...
15:54
Ubežnikov je še vedno 17: Chris Jull-Jensen (Jayco-AlUla), Julien Bernard (Lidl-Trek), Bruno Armirail (Decathlon-AG2R), David Gaudu, Romain Grégoire, Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Mathieu Van der Poel (Alpecin-Deceuninck), Stephen Williams (Israel-Premier Tech), Oier Lazkano (Movistar), Raul Garcia, Cristian Rodriguez (Arkes-B&B), Kobe Goosens (Intermarché-Wanty), Warren Barguil (dsm -Firmenich), Alexey Lutsenko (Astana), Odd-Christian Eiking, Tobias Johannessen (Uno-X) in Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies).

15:48

15:43
Vse kaže, da bodo vajeti glavnine na Galibierju prevzeli Pogačarjevi. Ubežniki imajo še vedno 2:48 prednosti. 43 km pred ciljem.

15:39
Ne vem, kaj se je zgodilo, ampak Roglič je spet na koncu glavnine ... zdaj prehiteva in se vrača proti čelu glavnine. Verjetno je šlo za klic narave ...

15:35
Začel se je vzpon na Galibier!  Col du Galibier, zver od klanca, mu pravijo kolesarji, ki so ga že prekolesarili tekmovalno ali samo rekreativno! Dolg je 23 km, povprečni naklon je 5,1-odstoten.

15:32
Šest kolesarjev je na čelu glavnine! Klanec na Galibier bo dirka na izpadanje! 

15:29
Nenavaden napad kolesarjev UAE v Brianconu. Glavnina je spet skupaj, 54 km pred ciljem imajo ubežniki še 2 minuti prednosti.

15:25
UAE je napadel na spustu! Glavnina je razpadla v trenutku!

15:20

15:17
Stephen Williams
(Israel-Premier Tech) prvi tudi na drugem gorskem cilju. Sledi spust in potem ... Galibier ... poslastica letošnjega Toura za navijače, za dirkače pa ena izmed največjih ovir ...

15:15
Slovenske zastave vidimo tudi na Montgenevre! 

15:13
Tour je prečkal mejo med Italijo in Francijo. Tour je zdaj na francoskih cestah. Med ubežniki so: Chris Jull-Jensen (Jayco-AlUla), Julien Bernard (Lidl-Trek), Bruno Armirail (Decathlon-AG2R), David Gaudu, Romain Grégoire, Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Mathieu Van der Poel (Alpecin-Deceuninck), Stephen Williams (Israel-Premier Tech), Oier Lazkano (Movistar), Raul Garcia, Cristian Rodriguez (Arkes-B&B), Kobe Goosens (Intermarché-Wanty), Warren Barguil (dsm -Firmenich), Alexey Lutsenko (Astana), Odd-Christian Eiking, Tobias Johannessen (Uno-X) in Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies).

15:10
Vse mirno v glavnini. Še vedno je Politt na čelu in vleče peloton ... še 70 km do cilja, 2 km do drugega gorskega cilja. 

15:05
Odpadajo sprinterji, ki niso na prvem klancu. Še 4 km do vrha Montgenevrea. Glavnina zaostaja 3 minute.

15:00
Politt
je še vedno na čelu glavnine, Tratnik je tik za njim. Tempo še ni prehud.

image_alt
V Torinu zgodovinska zmaga za Eritrejo in Ekvador

14:55
Kaže, da glavnina ne bo dovolila ubežnikom uiti več kot 3 minute. Van der Poel je med ubežniki. Verjetno še on ni tega pričakoval. 

14:48
Ubežniki so že na drugem klancu. Col de Montgenevre,  8,3-kilometrski vzpon, s povprečnim 5,9-odstotnim naklonom. Glavnina zaostaja 2:34, zelena majica že 8:24.

14:43
Prvi na prvem gorskem cilju v Sestrierju:
Stephen Williams (Israel-Premier Tech),
Valentin Madouas (Groupama-FDJ),
Warren Barguil (Team dsm-firmenich PostNL),
Tobias Halland Johannessen (One-X), 1

14:38
Carapazovo kolo.

14:35
Glavnina še vedno zaostaja, Pogi pa še vedno ni v njej. Politt je na čelu glavnine in je moral upočasniti, da bi Pogi prej ujel. Še 91 km do cilja. Glavnina zaostaja 2:22. Danes bomo zagotovo gledali dirko na izpadanje. 

14:30
Do gorskega cilja na Sestrierju je še 5 km. Ubežniki imajo že skoraj 3 minute prednosti. Drugi klanec je Col de Montgenevre,  8,3-kilometrski vzpon, s povprečnim 5,9-odstotnim naklonom. In potem sledi Col du Galibier, zver od klanca, mu pravijo kolesarji, ki so ga že prekolesarili tekmovalno ali samo rekreativno! Dolg je 23 km, povprečni naklon je 5,1-odstoten.

14:25
Med ubežniki sta najbližje rumeni majici Odd Christian Eiking (Uno-X) in Warren Barguil (Team dsm-firmenich PostNL), oba zaostajata 2:31. Pogačarja je poklicala narava. Zdaj se vrača v glavnino. 

14:20
Na begu je 17 kolesarjev, ki imajo 1:41 prednosti, 97 km pred ciljem. Nihče med ubežniki naj ne bi bil nevaren za skupni seštevek v Nici, lahko pa jih kar nekaj prevzame rumeno majico. No, verjamem, da jih bodo do podplatov Galibierja že ujeli.

14:15
Vingegaard na kolesu nima sprednjega menjalnika! Revolucija na gorskih etapah! Čez Galibier bo šel z enim verižnikom z 48-zobci? Zadaj ima kaseto 10-34.

14:10
Kakšno taktiko lahko danes pričakujemo? Predvsem moštveno in manj posamično. Najbrž bosta moštvi Ineos in Visma skušali namestiti ritem, ki najbolj ustreza Rodriguezu in Vingegaardu. Tega verjetno ne bodo dovolili kolesarji UAE, ker imajo v svojih vrstah boljše pomočnike za gorske etape. Morda lahko pričakujemo taktiko izčrpavanja, ki jo bodo vodili Pogačarjevi. Vprašenje je, kako bodo reagirali Rogličevi, saj imajo še dva odlična hribolazca Vlasova in Hindleya. 

14:05

18 kilometrov je še do prvega gorskega cilja v Sestrierju. Van Aert in Bernal zaostaja za že 1:17, zelena majica že 2:31, 106  km do cilja. Vprašanje dneva je, kako se bo Vingegaard počutil na dolgih klancih. Videli smo že, da na kratkih in strmih nima nobenih težav. Danes so na vrsti najdaljši klanci na letošnjem Touru, dodatna težava zanj, glede na njegov pnevmotoraks, pa nadmorska višina na Galibierju!

14:00
Prva gorska etapa že poteka. Start je bil nadvse agresiven, vsi tisti, ki vedo, da ne bodo mogli čez vse današnje klance z glavnino, poskušajo pridobiti nekaj prednosti že na prvem klancu proti Sestrijerju. Prvi gorski cilj je na smučišču Sestrier, klanec je dolg 7 kilometrov, povprečni naklon je 7,2-odstoten. Ampak, cesta se vzpenja vse od starta v dolžini 40 kilometrov, s povprečnim 3,9-odstotnim naklonom!

Roglič je bil tudi že v težavah! Zdaj je na varnem v glavnini. Za nekaj metrov je izgubil stik z vodilnimi.

S 4. etapo od Pinerola do Vallorie, dolge 140 kilometrov se bo Tour poslovil od italijanskih cest.  Še tretja gorska etapa v  štirih dneh. Prvi klanec je dolg pravzaprav 40 kilometrov!

image_alt
Zgodovinski dan na Touru, zmagal je Eritrejec Girmay

Prvi gorski cilj je na smučišču Sestrier, klanec je dolg 7 kilometrov, povprečni naklon je 7,2 odstoten. Ampak, cesta se vzpenja vse od starta v dolžini 40 kilometrov, s povprečnim 3,9-odstotnim naklonom!

Drugi klanec je Col de Montgenevre,  8,3-kilometrski vzpon, s povprečnim 5,9-odstotnim naklonom. In potem sledi Col du Galibier, zver od klanca, mu pravijo kolesarji, ki so ga že prekolesarili tekmovalno ali samo rekreativno! Dolg je 23 km, povprečni naklon je 5,1-odstoten.

image_alt
V Torinu zgodovinska zmaga za Eritrejo in Ekvador

Če pogledamo profil trase, vidimo samo vzpenjanje in spuščanje. Na etapi je 3600 višinskih metrov. Mnogi pravijo, da bo bo današnji etapi jasno, kdo ne bo v igri za stopničke v Nici.

Preberite si, kakšna etapa danes čaka kolesarje na Touru:

image_alt
Galibier bo odgovoril Pogačarju in Rogliču

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine