Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Drugi zemljan pod štirimi minutami

Italijanski kolesarski zvezdnik Filippo Ganna je na svetovnem prvenstvu na velodromu postavil novo najboljšo znamko v zasledovanju na 4000 m.
Italijanski kolesarski zvezdnik Filippo Ganna je na svetovnem prvenstvu na krožni stezi zablestel tudi v zasledovanju na 4000 m. FOTO: Anne-christine Poujoulat/AFP
Italijanski kolesarski zvezdnik Filippo Ganna je na svetovnem prvenstvu na krožni stezi zablestel tudi v zasledovanju na 4000 m. FOTO: Anne-christine Poujoulat/AFP
G. N., STA
15. 10. 2022 | 16:46
15. 10. 2022 | 16:47
2:38

Italijanski kolesarski zvezdnik Filippo Ganna je na svetovnem prvenstvu na velodromu v francoskem Saint-Quentin-en-Yvelinesu v petek zvečer postavil novo najboljšo znamko v zasledovanju na 4000 m. S časom 3:59,636 se je kot drugi zemljan spustil pod mejo štirih minut, a mu je to uspelo na nizki nadmorski višini.

Ganna je namreč za slabe tri desetinke popravil prejšnji svetovni rekord Američana Ashtona Lambieja. Slednji je na visoki nadmorski višini v Aguascalientesu v Mehiki (1888 m) avgusta lani za štirikilometrsko preizkušnjo potreboval 3:59,930 minute.

Pred rekordom Američana je najboljšo znamko držal prav Ganna s časom 4:01,934, v petek pa je na SP na velodromu svoj najboljši čas popravil za več kot dve sekundi.

Dvakratni svetovni prvak v vožnji na čas na cesti je tako kronal izjemen teden, potem ko je preteklo soboto popravil rekord v vožnji na eno uro. V švicarskem Grenchenu je v 60 minutah prevozil 56,792 km, s čimer je za 1244 m izboljšal takratni uradni svetovni rekord Britanca Dana Bighama.

Italijan pa je prekosil tudi absolutno najboljšo znamko v vožnji na eno uro iz leta 1996, ko je po kasnejši spremembi pravil v zdaj nedovoljenih pogojih (kolo, položaj) Britanec Chris Boardman prevozil 56,375 km.

»Za mano je izjemen teden. Nekaj posebnega sem skušal storiti ob rekordu na eno uro, s čimer sem uresničil sanje. Seveda pa sem si želel tudi tega rekorda v zasledovanju,« je dejal Ganna na velodromu na obrobju Pariza.

Ganna je prišel do petega naslova svetovnega prvaka v zasledovanju. V petek je za več kot štiri sekunde v finalu prehitel rojaka Jonathana Milana. V boju za bron je Portugalec Ivo Oliveira ugnal Bighama.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine